ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

20 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας – Αυτός είναι ο λόγος που γιορτάζεται αυτή την ημερομηνία

20 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

Η ανακήρυξη της συγκεκριμένης γιορτής έγινε από τον ΟΗΕ

Ίσως δεν το σκεφτόμαστε συχνά, όμως οι μέλισσες είναι απαραίτητες για τη ζωή στη Γη: το 75% των καρπών που καταναλώνουμε εξαρτώνται από την επικονίαση. Χωρίς τις μέλισσες, η διατροφή μας θα ήταν φτωχότερη, το οικοσύστημα ασταθές και η ισορροπία της φύσης διαταραγμένη.

20 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας: Για πιο λόγο γιορτάζεται αυτή την ημερομηνία

Όμως, οι μέλισσες δε μας προσφέρουν μόνο τροφή. Μας προσφέρουν και ίαση. Η κυψέλη τους είναι ένα ολόκληρο φυσικό φαρμακείο, γεμάτο “θησαυρούς” από τη γη και τον αέρα. Κάθε σταγόνα μελιού, κάθε κόκκος γύρης και κάθε ίχνος πρόπολης, κουβαλούν την αρχαία σοφία της φύσης, την οποία οι μέλισσες ξέρουν να χρησιμοποιούν με τρόπο που μας ενδυναμώνει και μας θεραπεύει.

Η 20ή Μαΐου συμπίπτει με τα γενέθλια του Σλοβένου Anton Janša (20 Μαΐου 1734 – 13 Σεπτεμβρίου 1773), ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος της σύγχρονης μελισσοκομίας και σπουδαίος ειδικός στον τομέα αυτό. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, δείτε αναλυτικά τα οφέλη της κατανάλωσης μελιού κάθε πρωί…

Ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι κάθε πρωί: 10 σοβαρά οφέλη για την υγεία

Ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι κάθε πρωί: 10 σοβαρά οφέλη για την υγεία

Ενισχύει τη διάθεση και τη συγκέντρωση

Το καύσιμο του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη στο μέλι, η οποία ενισχύει τη συγκέντρωση, τη διάθεση και τη μνήμη.

Η κατανάλωση μελιού το πρωί κρατά το μυαλό σας σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσφέροντας ταυτόχρονα συναισθηματική σταθερότητα.

Καταπολεμά τις αλλεργίες

Το ακατέργαστο μέλι έχει γύρη που μπορεί να προκαλέσει απευαισθητοποίηση στα αλλεργιογόνα. Η καθημερινή κατανάλωση θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών και να θωρακίσει το αναπνευστικό σας σύστημα.

Αποτοξινώνει το συκώτι

Το μέλι διεγείρει τα ηπατικά ένζυμα, τα οποία απομακρύνουν τις τοξίνες. Όταν λαμβάνεται με ζεστό νερό, είναι ένα ήπιο καθαριστικό του ήπατος που ενισχύει επίσης την παραγωγή χολής για καλύτερη πέψη.

Ωφελεί την υγεία της καρδιάς

Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο μέλι, βοηθούν στη βελτίωση της χοληστερόλης και της φλεγμονής στις αρτηρίες. Ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι το πρωί, ενισχύει μακροπρόθεσμα την υγεία της καρδιάς.

Εξισορροπεί τα σάκχαρα στο αίμα

Παρά τη γλυκύτητά του, το μέλι έχει θετική επίδραση στο σάκχαρο του αίματος. Όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα βοηθώντας στη λειτουργία του ήπατος και μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Καταπραΰνει τον πονόλαιμο

Αν ξυπνάτε πολλές φορές με ξηρό λαιμό ή αίσθηση ότι κάτι σάς γρατζουνάει, το μέλι έχει την ικανότητα να καταπραΰνει τη φλεγμονή. Περιέχει επίσης φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις στο λαιμό πριν εμφανιστούν.

Υποστηρίζει την υγεία του δέρματος

Λόγω της αντιμικροβιακής και καθαριστικής του φύσης, το μέλι καθαρίζει το αίμα και διατηρεί την υγεία του δέρματος από μέσα προς τα έξω. Μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της ακμής και να κάνει πιο λεία την επιδερμίδα με την πάροδο του χρόνου.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το μέλι έχει αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η καθημερινή πρωινή κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να μειώσει τον κίνδυνο να αρρωστήσετε.

Βοηθά στην πέψη

Ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι διεγείρει την παραγωγή πεπτικών ενζύμων για να υποστηρίξει την ομαλότερη πέψη. Βοηθά στην ανακούφιση από το φούσκωμα, τα αέρια και τη δυσφορία ενεργοποιώντας τη λειτουργία του εντέρου το πρωί.

Αυξάνει την ενέργεια με φυσικό τρόπο

Το μέλι είναι φυσική πηγή γλυκόζης και όταν καταναλώνεται, εισέρχεται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει γρήγορα τα επίπεδα ενέργειας. Αυτό σάς κάνει πιο ευδιάθετους και ζωηρούς το πρωί.