Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Εστίαση: Σε καραντίνα εδώ και 147 ημέρες! Τα σενάρια για άνοιγμα

Ποιες ημερομηνίες εξετάζουν

21 Ιανουαρίου 2021 14:18
Εστίαση: Σε καραντίνα εδώ και 147 ημέρες! Τα σενάρια για άνοιγμα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Εστίαση: Αβέβαιο είναι το μέλλον της, η οποία συμπληρώνει 147 ημέρες κλειστή, καθώς ακόμα δεν υπάρχει σαφές σενάριο για το αν θα ανοίξει και με ποιους όρους. Ενώ, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως στις 7 Φεβρουαρίου ανοίγει η μετακίνηση από νομό σε νομό με προϋποθέσεις.

Το σενάριο του ανοίγματος με αυστηρούς περιορισμούς δεν φέρεται να συγκεντρώνει θετικές εισηγήσεις ακόμη, ενώ την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες του κλάδου, σε τηλεδιασκέψεις που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών και υπουργό Ανάπτυξης υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να ανοίξουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Ο Φεβρουάριος θα είναι καθοριστικός μήνας για το μέλλον της εστίασης, οπότε και θα συζητηθεί λεπτομερώς το πώς θα γίνει ένα άνοιγμα του κλάδου.

Έτσι, οι πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα της εστίασης μετατίθενται για τα μέσα Φλεβάρη και μετά και το αίτημα των επιχειρήσεων είναι οι όροι λειτουργίας να μην είναι ασφυκτικοί.

Ήδη πάντως τα «λουκέτα» σε επιχειρήσει εστίασης συνεχίζονται και τον πλήγμα στον κλάδο είναι μεγάλο. Είναι ενδεικτικό ότι στο κέντρο της Αθήνας και το Γκάζι καταγράφονται 40 λουκέτα σε επιχειρήσεις εστίασης, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το 20% των επιχειρήσεων στην εστίαση κινδυνεύει να κλείσει οριστικά.

Εστίαση

Εστίαση: Απώλειες 90% σε catering, κτήματα και αίθουσες δεξιώσεων

Η στήριξη του κλάδου χαρακτηρίζεται μονόδρομος, εφόσον, σύμφωνα με το iefimerida, η εστίαση υπολογίζεται ότι συμμετέχει στο 10% του ΑΕΠ, ενώ στις περίπου 80.000 επιχειρήσεις του κλάδου απασχολούνται περίπου 330.000 άνθρωποι.

Το πλήγμα είναι ιδιαίτερα έντονο σε επιχειρήσεις catering, αίθουσες δεξιώσεων, και τα κτήματα γάμων- βαφτίσεων που βιώνουν απώλειες άνω του 90%.

Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Δεκέμβριο αναφέρουν ότι καταγράφηκε αύξηση των ανέργων κατά περίπου 28.000 άτομα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι απώλειες στις τουριστικές περιοχές είναι μεγάλες:

  • Μύκονος: -67,7%
  • Σαντορίνη: -61,2%
  • Πάρος: -53,4%
  • Νάξος: -49,7%
  • Ρόδος: -53%
  • Σποράδες: - 54,8%
  • Κέρκυρα: -44,7%
  • Κεφαλονιά: - 51,2%
  • Ζάκυνθος: -53,2%

Συνολικά οι επιχειρήσεις εστίασης καταγράφουν απώλειες τζίρου 780 εκατ. ευρώ μόνο στο τρίτου τρίμηνου του 2020.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share