Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Κορωνοϊός: Περιμένει το "πράσινο" φως το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V

Κατέθεσε αίτηση για έγκριση

20 Ιανουαρίου 2021 15:44
Κορωνοϊός: Περιμένει το
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο φαίνεται να βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει ήδη στις περισσότερες χώρες οι εμβολιασμοί. Επίσης πρόσφατα σε ανακοίνωση της η Pfizer ανέφερε ότι είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο της κατά την μετάλλαξη του ιού.

Συγκεκριμένα κατατέθηκε αίτηση για την έγκριση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ρωσία να αναμένει στο "πράσινο" φως.

Την έγκριση αναμένει το ρωσικό εμβόλιο.

Κορωνοϊός: Η αίτηση έγκρισης του εμβολίου Sputnik V

Ειδικότερα πολλές χώρες του κόσμου έχουν εγκρίνει το εμβόλιο Sputnik V με την Μόσχα να περιμένει το πράσινο φως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) κατέθεσε αίτηση για καταχώρηση του εμβολίου Sputnik V κατά της Covid-19 στην ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιμένει την αξιολόγησή του τον Φεβρουάριο, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να επιταχύνει την παγκόσμια διάθεσή του.

Το εμβόλιο Sputnik V έχει εγκριθεί για χρήση στην Αργεντινή, την Λευκορωσία, την Σερβία και άλλες χώρες.

Το ρωσικό εμβόλιο αναμένει την έγκριση.

Στον επίσημο λογαριασμό προώθησης του ρωσικού εμβολίου στο Twitter αναφέρεται ότι η ρωσική ομάδα και ομάδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ( EMA) είχαν χθες συνάντηση αξιολόγησης του ρωσικού εμβολίου και ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή θα λάβει απόφαση για την έγκριση του εμβολίου με βάση τις αξιολογήσεις.

Η Ρωσία θα υποβάλει επίσημη αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Φεβρουάριο για την έγκριση του Sputnik V, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο φόρουμ Reuters Next ο επικεφαλής του RDIF Κίριλ Ντμίτριεφ.

Η διαδικασία έγκρισης του ρωσικού εμβολίου για επείγουσα χρήση καθυστέρησε στην Βραζιλία, αφού η ρυθμιστική αρχή της χώρας ανακοίνωσε ότι τα συνοδευτικά της αίτησης δεδομένα δεν εκπληρώνουν τα ελάχιστα κριτήρια.

"Κόκκινος" συναγερμός από τον ΠΟΥ: Το μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού βρίσκεται σε πάνω από 60 χώρες

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι αρκετά δύσκολη σε όλο τον κόσμο με τις χώρες να κάνουν ότι μπορούν για να μπορέσουν να σταματήσουν την εξάπλωση του και να μην γίνουν χειρότερα τα πράγματα. Επίσης σημειώνεται ότι στην Ελλάδα εντοπίστηκαν δύο νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού.

Συγκεκριμένα τον τελευταίο καιρό έχει σημειωθεί ένας ανησυχητικός φόβος σχετικά με την κατάσταση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στον κόσμο όπου κάνουν την εμφάνιση τους σιγά σιγά παντού.

O ΠΟΥ σήμανε συναγερμό με το μεταλλαγμένο κορωνοϊό.

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με το μεταλλαγμένο στέλεχος

Ειδικότερα το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο και ως την προηγούμενη εβδομάδα είχε εντοπιστεί σε 60 χώρες και περιοχές, δηλαδή 10 περισσότερες από ό,τι στις 12 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος, το οποίο όπως και το βρετανικό είναι πιο μεταδοτικό, εξαπλώνεται πιο αργά και έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 23 χώρες και περιοχές, δηλαδή 3 περισσότερες σε σχέση με τις 12 Ιανουαρίου, διευκρίνισε ο ΠΟΥ στην εβδομαδιαία επιδημιολογική του έκθεση.

Ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι παρακολουθεί και την εξάπλωση δύο άλλων παραλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2, του Ρ1 που εμφανίστηκε στην πολιτεία Αμαζόνας αλλά και σε 4 πρόσωπα στην Ιαπωνία προερχόμενα από τη Βραζιλία, καθώς και ενός ακόμη.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ λίγες διαθέσιμες πληροφορίες για να εκτιμηθεί αν έχει αλλάξει η μεταδοτικότητα ή η σοβαρότητα (της covid-19) λόγω των νέων αυτών παραλλαγμένων στελεχών”, σημειώνει ο ΠΟΥ.

Σήμανε συναγερμό ο ΠΟΥ σχετικά με τον μεταλλαγμένο ιό.

Που έχει εντοπιστεί το μεταλλαγμένο στέλεχος

Το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος, για το οποίο ενημερώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου ο ΠΟΥ και θεωρείται ότι είναι 50% με 70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, έχει εντοπιστεί σε έξι γεωγραφικές ζώνες του ΠΟΥ, ενώ το νοτιοαφρικανικό στέλεχος σε 4.

Τα δύο αυτά παραλλαγμένα στελέχη δεν είναι πιο επικίνδυνα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες, όμως μολύνοντας περισσότερους ανθρώπους, ασκούν μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα υγείας των χωρών.

Μέχρι στιγμής από την covid-19 έχουν πεθάνει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Ο ΠΟΥ επεσήμανε στην έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 9% στη διάρκεια της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε στις 17 Ιανουαρίου σε σχέση με την προηγούμενη, φτάνοντας τον αριθμό ρεκόρ των 93.000 θανάτων.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share