Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Ραγδαίες εξελίξεις με το εμβόλιο της Pfizer κατά της μετάλλαξης του ιού

Καλό αυτό

20 Ιανουαρίου 2021 15:05
Κορωνοϊός: Ραγδαίες εξελίξεις με το εμβόλιο της Pfizer κατά της μετάλλαξης του ιού

Κορωνοϊός: Όπως είναι γνωστό η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο είναι αρκετά δύσκολη με αποτέλεσμα να γίνονται αρκετές προσπάθειες για να σταματήσει η εξάπλωση του και ειδικά τώρα με τους εμβολιασμούς που έχουν ξεκινήσει. Επίσης η Ιταλία φαίνεται να κινείται εναντίον της Pfizer για ανεπαρκής δόσεις εμβολίων και καθυστερήσεις.

Συγκεκριμένα ένας πανικός έχει προκληθεί σε όλο τον κόσμο σχετικά με τα νέα της μετάλλαξης του ιού όπου είχε πρώτα εντοπιστεί στη Βρετανία με αρκετούς να αναρωτιούνται αν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό ενώ η Pfizer φαίνεται να έχει την απάντηση.

Η Pfizer φαίνεται πως μπορεί να αντιμετωπίσει τον μεταλλαγμένο ιό.

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο της Pfizer αποτελεσματικό ενάντια στη μετάλλαξη

Ειδικότερα το εμβόλιο κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech είναι πιθανό να προστατεύει κατά του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού που θεωρείται πιο μεταδοτικό, ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία και έχει εξαπλωθεί στον κόσμο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα περαιτέρω εργαστηριακών δοκιμών, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, τα οποία στηρίζονται σε ανάλυση του αίματος συμμετεχόντων στις δοκιμές, στηρίζονται σε πιο εκτεταμένη ανάλυση από αυτά που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer την περασμένη εβδομάδα.

Το εμβόλιο της Pfizer φαίνεται να αντιμετωπίζει την μετάλλαξη του ιού.

Την περασμένη εβδομάδα η Pfizer ανακοίνωσε ότι παρόμοια εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό κατά μιας σημαντικής μετάλλαξης στο στέλεχος του νέου κορωνοϊού, της N501Y, η οποία βρέθηκε και στα δύο παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, τα οποία ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική αντίστοιχα και θεωρούνται πιο μεταδοτικά.

Η πιο πρόσφατη μελέτη, που δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομοτίμους, έγινε πάνω σε 10 μεταλλάξεις, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού που είναι γνωστό ως B117 και ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία.

"Κόκκινος" συναγερμός από τον ΠΟΥ: Το μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού βρίσκεται σε πάνω από 60 χώρες

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι αρκετά δύσκολη σε όλο τον κόσμο με τις χώρες να κάνουν ότι μπορούν για να μπορέσουν να σταματήσουν την εξάπλωση του και να μην γίνουν χειρότερα τα πράγματα. Επίσης σημειώνεται ότι στην Ελλάδα εντοπίστηκαν δύο νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού.

Συγκεκριμένα τον τελευταίο καιρό έχει σημειωθεί ένας ανησυχητικός φόβος σχετικά με την κατάσταση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στον κόσμο όπου κάνουν την εμφάνιση τους σιγά σιγά παντού.

O ΠΟΥ σήμανε συναγερμό με το μεταλλαγμένο κορωνοϊό.

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με το μεταλλαγμένο στέλεχος

Ειδικότερα το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο και ως την προηγούμενη εβδομάδα είχε εντοπιστεί σε 60 χώρες και περιοχές, δηλαδή 10 περισσότερες από ό,τι στις 12 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος, το οποίο όπως και το βρετανικό είναι πιο μεταδοτικό, εξαπλώνεται πιο αργά και έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 23 χώρες και περιοχές, δηλαδή 3 περισσότερες σε σχέση με τις 12 Ιανουαρίου, διευκρίνισε ο ΠΟΥ στην εβδομαδιαία επιδημιολογική του έκθεση.

Ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι παρακολουθεί και την εξάπλωση δύο άλλων παραλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2, του Ρ1 που εμφανίστηκε στην πολιτεία Αμαζόνας αλλά και σε 4 πρόσωπα στην Ιαπωνία προερχόμενα από τη Βραζιλία, καθώς και ενός ακόμη.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ λίγες διαθέσιμες πληροφορίες για να εκτιμηθεί αν έχει αλλάξει η μεταδοτικότητα ή η σοβαρότητα (της covid-19) λόγω των νέων αυτών παραλλαγμένων στελεχών”, σημειώνει ο ΠΟΥ.

Σήμανε συναγερμό ο ΠΟΥ σχετικά με τον μεταλλαγμένο ιό.

Που έχει εντοπιστεί το μεταλλαγμένο στέλεχος

Το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος, για το οποίο ενημερώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου ο ΠΟΥ και θεωρείται ότι είναι 50% με 70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, έχει εντοπιστεί σε έξι γεωγραφικές ζώνες του ΠΟΥ, ενώ το νοτιοαφρικανικό στέλεχος σε 4.

Τα δύο αυτά παραλλαγμένα στελέχη δεν είναι πιο επικίνδυνα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες, όμως μολύνοντας περισσότερους ανθρώπους, ασκούν μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα υγείας των χωρών.

Μέχρι στιγμής από την covid-19 έχουν πεθάνει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Ο ΠΟΥ επεσήμανε στην έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 9% στη διάρκεια της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε στις 17 Ιανουαρίου σε σχέση με την προηγούμενη, φτάνοντας τον αριθμό ρεκόρ των 93.000 θανάτων.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share