Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022

Μετακίνηση εκτός νομού: Πώς θα ταξιδέψετε τα Χριστούγεννα;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

16 Δεκεμβρίου 2020 08:45
Μετακίνηση εκτός νομού: Πώς θα ταξιδέψετε τα Χριστούγεννα;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τι θα ισχύει για τη μετακίνηση εκτός νομού τα Χριστούγεννα; Τα νέα μέτρα του lockdown, με τις συνακόλουθες απαγορεύσεις μετακινήσεων, θα διατηρηθούν σε ισχύ τα Χριστούγεννα και έως τις 7 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά μέτρα που εξήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας, τα εφετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά, καθώς θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας και ανώτατο όριο 9 ατόμων, από δύο οικογένειες, στο ρεβεγιόν.

Επιπλέον, σε ισχύ θα παραμείνει το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό, προκειμένου να μην προκληθεί νέα «έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού, που παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Παρά ταύτα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης εκτός νομού, δηλαδή μετάβασης σε άλλη Περιφέρεια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι θα δοθεί η δυνατότητα να επανενωθούν οικογένειες με μέλη που εργάζονται σε διαφορετικούς νομούς. Ομως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιδείξουν το Ε1 ή το Ε9 για να αποδείξουν ποιος είναι ο τόπος μόνιμης κατοικίας.

«Παράθυρο» μετακίνησης αναμένεται να δοθεί και για τους φοιτητές που δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους πριν από την επιβολή του νέου lockdown. Ωστόσο δείτε πως λειτουργεί το click away για τις αγορές και πως θα γίνονται οι επιστροφές προϊόντων.

Συνοπτικά, οι μετακινήσεις εκτός νομού θα επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση για:

  • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
  • επανένωση οικογενειών
  • λόγους υγείας
  • επαγγελματικούς λόγους

Πως θα ταξιδέψετε τα Χριστούγεννα από νομό σε νομό

Επιχείρηση "Ελευθερία": Πότε αναμένεται να έρθουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα - Πως θα γίνει ο εμβολιασμός

Έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφή μέτρηση για την έγκριση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και συγκεκριμένα των εταιρειών Pfizer/BioNTech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ενώ παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για να χορηγήσει τις πρώτες δόσεις στους πολίτες. Επίσης η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με επιστολή τους ζήτησαν να είναι εκείνοι που θα εμβολιαστούν πρώτοι.

Ο πρωθυπουργός στη Βουλή σε ομιλία του τόνισε πως πρωταρχικό στόχος είναι να φτάσει το εμβόλιο «δωρεάν» και με ασφάλεια σε όλα τα μέρη της χώρας και για κάθε πολίτη. Έκανε λόγο μάλιστα για μία «σύνθετη άσκηση» και έκανε ειδική αναφορά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τις 65 κινητές μονάδες που θα γίνονται οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό.

Πρόκειται για μία άσκηση που ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης χαρακτήρισε ως την «μεγαλύτερη ίσως άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας που έχει γίνει μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πότε αναμένονται τα εμβόλια στην Ελλάδα.

Πότε αναμένεται η έγκριση του εμβολίου και πότε αρχίζουν οι εμβολιασμοί

Σύμφωνα με όσα προανήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τις πιέσεις των Ευρωπαίων, το εμβόλιο αναμένεται να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα. Στις 21 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, μία εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα πάρει το «ΟΚ» το εμβόλιο της Pfizer, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία χορήγησής του στους Ευρωπαίους πολίτες.

Αυτό σημαίνει πως από τα Χριστούγεννα, αν δοθεί η έγκριση, θα μπορούν να αρχίσουν οι εμβολιασμοί, με την Γερμανία να εκτιμά πως αυτό θα γίνει πιθανότατα στις 26 Δεκεμβρίου.

Εξάλλου και ο πρωθυπουργός σημείωσε από την Βουλή χθες πως «ίσως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός να δώσει την έγκριση μία εβδομάδα νωρίτερα, άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι' αυτή την άσκηση».

Όπως είναι γνωστό το εμβόλιο θα αφιχθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ την ίδια ημέρα, μετά την έγκριση του ΕΜΑ, και ακολούθως η κάθε χώρα θα ξεκινήσει τον εμβολιασμό, ανάλογα με το σχεδιασμό της.

Για το πότε αναμένονται να έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Η επιχείρηση «Ελευθερία» θα μας απελευθερώσει από την πανδημία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εκστρατεία που θα αρχίσει η κυβέρνηση για τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, ονομάζοντας την επιχείρηση «Ελευθερία».

«Ο εμβολιασμός σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας. Την ελευθερία μας, και γι' αυτό έτσι θα ονομάσουμε αυτή την επιχείρηση. Την ελευθερία να ζούμε απελευθερωμένοι από την ομηρία της πανδημίας, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να γιορτάσουμε το 2021 τα 200 χρόνια της ελευθερίας μας ως έθνος. Είναι στο χέρι μας αύριο το εμβόλιο να το κάνουμε όλοι. Η αισιόδοξη επόμενη μέρα είναι πραγματικά στα χέρια μας και σας καλώ να τη χτίσουμε με ενότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επικοινωνιακή εκστρατεία, όπου θα αξιοποιήσει τους πάντες, κάνοντας αναφορά και στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα βοηθήσουν και στο κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό.

«Θα πετύχουμε. Αλλά η απειλή θα καραδοκεί έως τον εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού και γι' αυτό η προσήλωση στα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστεί. Θα φοράμε μάσκα κατά το εμβόλιο και θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σε ομιλία του για τα εμβόλια στην Ελλάδα.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Όπως έχουν τονίσει από το υπουργείο Υγείας, σε πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι του συστήματος Υγείας και οι ευπαθείς ομάδες, ενώ σε τρίτη φάση, μετά τον Φεβρουάριο, θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στους υπόλοιπους πολίτες. Σε πρώτη φάση δεν αναμένεται να εμβολιαστούν έγκυες, ανήλικα παιδιά, αλλά και όσοι έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό, όπως τόνισε την Δευτέρα η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το ραντεβού θα γίνεται μέσω άυλης συνταγογράφησης, με τους πολίτες να λαμβάνουν SMS σχετικά με την ημερομηνία του ραντεβού όπου θα πρέπει να κάνουν αποδοχή ή να το απορρίψουν και να αναζητηθεί νέα ημερομηνία.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share