Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021

Κορωνοϊός: Να εμβολιαστούν κατά σχετική προτεραιότητα οι εισαγγελείς

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

15 Δεκεμβρίου 2020 13:53
Κορωνοϊός: Να εμβολιαστούν κατά σχετική προτεραιότητα οι εισαγγελείς
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφή μέτρηση για το πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα με τον κόσμο να αναμένει πότε θα γίνει αλλά και πως θα πραγματοποιηθεί όλη αυτή η διαδικασία. Υπενθυμίζουμε ότι συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού δεν θα μπορέσουν να εμβολιαστούν άμεσα.

Συγκεκριμένα η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος μέσα από επιστολή της ζητούν να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, μετά τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, λόγω της επαφής τους με μεγάλο αριθμό πολιτών σε υπηρεσίες και ακροατήρια, όπου είναι ανέφικτη η ακριβής τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ειδικότερα με επιστολή της προς τον ΕΟΔΥ και τους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος επισημαίνει:

«Αξιότιμοι κύριοι, Ενόψει της έναρξης του εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της πανδημίας covid 19, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος μέσα από επιστολή ζητούν να εμβολιαστούν πρώτοι.

Η καθημερινή υποχρεωτική επαφή των εισαγγελικών λειτουργών με μεγάλο αριθμό πολιτών σε υπηρεσίες και ακροατήρια, όπου είναι ανέφικτη η ακριβής τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων (γεγονός άλλωστε, που οδήγησε στην προσωρινή μερική αναστολή λειτουργίας όλων των δικαστηρίων της χώρας) αλλά και οι λοιπές υπηρεσιακές ενέργειες των Εισαγγελέων (εποπτεία σωφρονιστικών καταστημάτων, κατ’ οίκον έρευνες, ακροάσεις κ.λ.π.) δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις τόσο για τη μετάδοση του ιού σε δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους, όσο και για την περαιτέρω διασπορά του εντός των δικαστικών εγκαταστάσεων, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, στην οποία όλοι αποσκοπούμε.

Γι' αυτό παρακαλούμε όπως, οι αρμόδιοι φορείς σταθμίσουν τις ανωτέρω ιδιαίτερες συνθήκες άσκησης των καθηκόντων των εισαγγελικών λειτουργών και μεριμνήσουν για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού τους κατά σχετική προτεραιότητα (μετά βέβαια τις ομάδες πληθυσμού που κατά γενική ομολογία πρέπει να προηγηθούν)».

ΕΟΦ: Προσοχή στα "μαϊμού" εμβόλια κατά του κορωνοϊού - Τι πρέπει να προσέξουμε

Με το εμβόλιο του κορωνοϊού να βρίσκεται υπό επεξεργασία κάποιες χώρες ήδη το έχουν εγκρίνει με κάποιες άλλες να έχουν ξεκινήσει εμβολιασμούς ενώ παράλληλα διατρέχει ένας μεγάλος κίνδυνος τον οποίο πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες. Επίσης ο υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να επιλέγουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν.

Συγκεκριμένα στην Interpol φαίνεται να έχει σημάνει συναγερμός διότι παράνομα κυκλώματα ετοιμάζουν ήδη εμβόλια και φάρμακα "μαϊμού" κατά του κορωνοϊού. Ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα τόσο στο ίντερνετ όσο και σε φυσικό επίπεδο.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενημερώνει τους πολίτες και όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο του φαρμάκου για την προειδοποίηση της INTERPOL ότι διαπιστώνεται ιδιαίτερη δραστηριοποίηση παράνομων κυκλωμάτων για πώληση ψευδεπίγραφων φαρμάκων και ιδιαίτερα εμβολίων για τον κορωνοϊό.

undefined

Αναφέρει ότι σε κάποιες χώρες υπήρξαν ήδη κρούσματα (διαδικτυακά και σε φυσικό επίπεδο), καθώς κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των πολιτών να προμηθευτούν «νωρίτερα» εμβόλια ή «ασφαλέστερα» και πιο «αποτελεσματικά» φάρμακα, επηρεαζόμενοι από εξαιρετικές προσφορές και παραπλανητικές διαφημίσεις.

Ο ΕΟΦ ενστερνίζεται πλήρως την προειδοποίηση και καλεί όλους σε επαγρύπνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό οποιαδήποτε δελεαστική προσφορά ή πληροφορία προκύψει για την προμήθεια φαρμάκου εκτός της νόμιμης εφοδιαστική αλυσίδας, και ιδιαίτερα εμβολίου για την COVID-19, εκτός του πλαισίου του εθνικού σχεδιασμού που έχει ήδη δρομολογήσει και ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας.

undefined

«Η προσπάθεια προσέλκυσης ιδιωτών και επιχειρήσεων αναμένεται να ενταθεί όσο διαρκεί η πανδημία, και ειδικά τώρα που επίκειται η έγκριση των πρώτων εμβολίων για την COVID-19 και η έναρξη των εμβολιασμών», σημειώνει ο ΕΟΦ.

Υπενθυμίζει ότι η αγορά φαρμακευτικών προϊόντων από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως μέσω διαδικτύου, μπορεί να θέσει σε εξαιρετικό κίνδυνο την υγεία, αλλά και την ίδια τη ζωή του ασθενούςκαταναλωτή που θα τα χρησιμοποιήσει.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share