Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024

Κορωνοϊός: Οι πολίτες δεν θα επιλέγουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν - Πόσα εμβολιαστικά κέντρα προετοιμάζονται

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας

14 Δεκεμβρίου 2020 13:32
Κορωνοϊός: Οι πολίτες δεν θα επιλέγουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν - Πόσα εμβολιαστικά κέντρα προετοιμάζονται
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τον κορωνοϊό να συνεχίζει να είναι σε τραγική κατάσταση ο κόσμος αναμένει το πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο για να μπορούν να το κάνουν ώστε να ξεκινήσουν να έχουν ανοσία στον ιό. Επίσης ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ διευκρίνισε το τι θα γίνει με τον εμβολιασμό στα άτομα που κάνουν θεραπεία με κορτιζόνη.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι οι πολίτες δε θα διαλέγουν ποιο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα κάνουν, όπως δε διαλέγουν και το εμβόλιο της γρίπης.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι η χώρα μας έχει μεγίστη δυνατότητα εμβολιασμού -με βάση το σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας- περίπου 2 εκατομμύρια δόσεις ανά μήνα. Υπογράμμισε δε, ότι τα εμβόλια κατασκευάζονται με το ρίσκο των εταιρειών και δεν θα υπάρξουν ελλείψεις.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χωράς και τα νοσοκομεία προετοιμάζονται ήδη για τους εμβολιασμούς και όταν τα εμβόλια φτάσουν στη χώρα, η χορήγηση στον πληθυσμό θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης υπογράμμισε, επίσης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3 ότι από τη στιγμή που ένα σκεύασμα έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας, σημαίνει ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις και οι παραδόσεις από τις εταιρίες θα γίνουν ταυτόχρονα με τη χορήγηση άδειας από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Σχετικά με τη δυνατότητα εμβολιασμών από τα φαρμακεία διευκρίνισε ότι δεν θα χορηγούνται εμβόλια, αλλά μόνο θα κλείνουν ραντεβού, μέσω των φαρμακείων.

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε ότι γίνεται προετοιμασία και για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι τα κρούσματα πέφτουν κάτι που δείχνει ότι τα μέτρα αποδίδουν, όμως χρειάζεται προσοχή, όπως είπε, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε ώστε να μην έχουμε τρίτο κύμα την περίοδο των εορτών.

Κορωνοϊός: Μεγάλος κίνδυνος για αυτούς που θα μείνουν εκτός εμβολιασμού

Ο κορωνοϊός έχει καταφέρει να "χτυπήσει" για τα καλά τον κόσμο με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθημερινώς όλο και περισσότερα κρούσματα και διασωληνωμένοι όμως η Βρετανία την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου πέρασε στην επόμενη φάση όπου και ξεκίνησε τους εμβολιασμούς.

Συγκεκριμένα την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη παρακολουθεί τις εξελίξεις στο πεδίο του εμβολίου για τον κορωνοϊό, εννέα στους δέκα πολίτες στις φτωχές χώρες μπορεί να μην καταφέρουν να εμβολιαστούν κατά της covid-19 μέσα στον επόμενο χρόνο επειδή οι πλούσιες χώρες έχουν σπεύσει να παραγγείλουν περισσότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται.

Τα πλούσια κράτη, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το People's Vaccine Alliance, «συνασπισμό» των Oxfam, Διεθνούς Αμνηστίας και Global Justice Now, αντιπροσωπεύουν το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά έχουν αγοράσει το 53% των εμβολίων ήδη από τον περασμένο μήνα.

Οι φαρμακευτικές που αναπτύσσουν εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού θα έπρεπε, τονίζει η συμμαχία, να μοιράζονται την τεχνογνωσία τους μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ούτως ώστε να παρασκευαστούν περισσότερες δόσεις.

«Δεν θα έπρεπε να υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στις χώρες για την εξασφάλιση των απαραίτητων δόσεων» λέει σύμβουλος της συμμαχίας. «Σε αυτούς τους πρωτοφανείς καιρούς, οι ζωές των ανθρώπων θα έπρεπε να είναι πάνω από το κέρδος των φαρμακευτικών εταιρειών».

Χθες Τρίτη οι πρώτοι εμβολιασμοί άρχισαν στη Βρετανία με πολίτες ευπαθών ομάδων, οι οποίοι έλαβαν το εμβόλιο των Pfizer BioNTech, ωστόσο οι περισσότεροι πολίτες σε 69 χώρες χαμηλών και πολύ χαμηλών εισοδημάτων, όπως το Μπουτάν, η Αιθιοπία και η Αϊτή, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μείνουν πίσω.

Από τα εμβόλια που έχει ανακοινωθεί η αποτελεσματικότητά τους, σχεδόν όλες οι διαθέσιμες δόσεις έχουν αποκτηθεί από πλούσιες χώρες. Παρότι η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν δεσμευτεί να δώσουν το 64% των δόσεών τους σε αναπτυσσόμενες χώρες, αυτό σημαίνει πως θα φτάσουν μόλος για το 18% του πληθυσμού, στην καλύτερη περίπτωση, έως του χρόνου.

Οι ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ελβετία, Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ, Μακάο, Νέα Ζηλανδία, Ισραήλ και Κουβέιτ έχουν αποκτήσει το 53% των δόσεων, με τον Καναδά να έχει αγοράσει αρκετά για να εμβολιάσει πληθυσμό πενταπλάσιο από αυτόν που έχει, όπως λέει η Oxfam.

«Αγοράζοντας τη μεγάλη πλειονότητα των παγκόσμιων αποθεμάτων σε εμβόλια, οι πλούσιες χώρες παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα» τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share