Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Δύσκολος ο εμβολιασμός για όσους κάνουν θεραπεία με κορτιζόνη

Όσα διευκρίνισε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ

14 Δεκεμβρίου 2020 12:29
Κορωνοϊός: Δύσκολος ο εμβολιασμός για όσους κάνουν θεραπεία με κορτιζόνη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τον κορωνοϊό να συνεχίζει να "χτυπάει" όλο τον κόσμο και τα κρούσματα να αυξάνονται όλο και περισσότερο αρκετοί φοβούνται τι θα γίνει με το εμβόλιο και αν πρέπει να το κάνουν. Επίσης δείτε πόσο θα κοστίζει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και πόσο πρέπει να πληρώσετε για να το κάνετε.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας επέστησε την προσοχή σε όσους κάνουν θεραπεία με βιολογικό παράγοντα ή κορτιζόνη, σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού. Μιλώντας στην ΕΡΤ3, ο κ. Κούβελας σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 όσοι κάνουν θεραπεία με βιολογικό παράγοντα ή κορτιζόνη γιατί είναι άγνωστο πώς θα συμπεριφερθούν ανοσιακά, κάτι το οποίο επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Αμερικανική Ρευματολογική Εταιρεία.

Όπως διευκρίνισε, όσοι παίρνουν κορτιζόνη είναι σε ανοσοκαταστολή, πράγμα που σημαίνει ότι για όσο βρίσκονται σε κορτιζονούχα θεραπεία το εμβόλιο δεν θα δράσει, οπότε θα πρέπει να το κάνουν αφού τελειώσουν τη θεραπεία τους. Παράλληλα, για τις περιπτώσεις ασθενών που κάνουν θεραπείες με βιολογικό παράγοντα, σημείωσε: «Ουσιαστικά, το πρόβλημα είναι ότι έχουν αντισώματα κι εμείς πάμε να τους δώσουμε κι άλλα αντισώματα. Δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθούν τα πολλά αντισώματα μαζί».

Τέλος, στο ερώτημα ποιος θα αποφασίσει ποιοι πολίτες συνιστούν ευπαθείς ομάδες και θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι, ο καθηγητής επισήμανε ότι ουσιαστικά οι πολίτες αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον εμβολιασμό καθώς δεν υπάρχουν ατομικοί φάκελοι ασθενών στην Ελλάδα για να προσδιοριστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Τι πρόσεξαν οι περισσότεροι στη φωτογραφία της 90χρονης γιαγιάς που έκανε το πρώτο εμβόλιο

Η Margaret Keenan, μια 90χρονη γιαγιά από τη Βρετανία, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer κατά της Covid-19 εκτός του πλαισίου των δοκιμών, μετά την κλινική έγκρισή του.

H γλυκύτατη γιαγιά είπε πως ήταν το καλύτερο δώρο γενεθλίων γιατί έτσι θα μπορέσει να ξαναδει την οικογένειά της!

Όπως ήταν φυσικό όλοι πρόσεξαν το… μπλουζάκι της, ένα χαρούμενο χριστουγεννιάτικο T-shirt σε μπλε χρώμα, το οποίο έχει πάνω ένα πιγκουίνο με σκουφάκι και κασκόλ του Άγιου Βασίλη, ενώ γράφει «Merry Christmas».

Και επειδή ο κόσμος είναι θεοπάλαβος, άρχισε να το αναζητά στο διαδίκτυο! Το συγκεκριμένο μπλουζάκι έχει ήδη γίνει viral, ενώ έχει τεθεί προς πώληση από το University Hospital Coventry & Warwickshire Charity, με τα έσοδα από τις πωλήσεις να γίνονται δωρεά για καλό σκοπό και να πηγαίνουν προς υποστήριξη του προσωπικού και των ασθενών του NHS!

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share