Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

Τόσο θα κοστίζει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού! Πόσα θα πρέπει να πληρώσετε για να το κάνετε;

Σας αφορά όλους!

14 Δεκεμβρίου 2020 09:17
Τόσο θα κοστίζει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού! Πόσα θα πρέπει να πληρώσετε για να το κάνετε;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι τιμές διαμορφώνονται σε κοινά πλαίσια με τις αντίστοιχες για το εμβόλιο της γρίπης, ενώ τα εμβόλια θα γίνονται σε δύο δόσεις. Το παράδοξο με τις χρηματοδοτήσεις και οι παγκόσμιες συνεργασίες. Τα έξι "deal" της ΕΕ.

Ήταν 14 Νοεμβρίου του 2020 όταν ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωνε πως το κυβερνητικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, Operation Warp Speed βοήθησε στην ταχύτερη ανάπτυξη του εμβολίου της Pfizer, του πρώτου που βρέθηκε να είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη συμπτωματικών λοιμώξεων του κορωνοϊού.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούσε να συνδέσει τις τελευταίες προεκλογικές του προσπάθειες για να βγει πρόεδρος της χώρας του με την πανδημία, εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία. Και λέγοντας ψέματα, για ακόμη μια φορά.

Όπως δημοσίευσε το Bloomberg, η Pfizer δεν έλαβε καμία χρηματοδότηση απο το Operation Warp Speed για την ανάπτυξη, κλινική δοκιμή και κατασκευή του εμβολίου.

Αντιθέτως, η συνεταίρος της, BioNTech SE έχει λάβει χρήματα από τη γερμανική κυβέρνηση. Ή αν θέλετε, από τον μέσο Γερμανό φορολογούμενο.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας είχε ιστορικό συνεργασίας με την Pfizer στα εμβόλια γρίπης, και τον Μάρτο ήρθε σε συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη μιας προσπάθειας πρόληψης κατά του κορονοϊού σε ερευνητικά κέντρα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γερμανία.

Οι δύο εταιρείες ξεκίνησαν δοκιμές σε ανθρώπους τον Απρίλιο, προτού αποκαλυφθεί δημοσίως η ύπαρξη του Operation Warp Speed.

Το Βερολίνο έδωσε στη γερμανική εταιρεία 445 εκατ. δολάρια σε μια συμφωνία τον Σεπτέμβριο για να τη βοηθήσει στην επίσπευση του εμβολίου.

όσο θα κοστίζει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού! Πόσα θα πρέπει να πληρώσετε για να το κάνετε;

Η κυβέρνηση Τραμπ συμφώνησε τον Ιούλιο να πληρώσει σχεδόν 2 δισ. δολάρια για 100 εκατ. δόσεις, με την προοπτική να αποκτήσει άλλες 500 εκατ. δόσεις όταν δινόταν η έγκριση για το φάρμακο.

Το παραπάνω, εξηγεί εν πολλοίς γιατί η Ευρώπη θα λάβει τις δόσεις της Pfizer σε πιο προνομιακή τιμή, σε σχέση με τις αντίστοιχες που θα λάβουν οι αμερικανοί πολίτες.

Φυσικά, η παραγωγή των εμβολίων εντάσσεται σε ένα παγκόσμιο ράλι ανταγωνισμού, με τις χώρες, τις συμμαχίες και τις φαρμακευτικές να θέλουν να πρωτοστατήσουν για συμβολικούς, και όχι μόνο λόγους. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως οι εταιρείες που επωμίζονται την παραγωγή των σκευασμάτων για τον COVID-19, κατασκευάζουν και πολλά άλλα φάρμακα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα... crash test τιμών και προδιαγραφών, για να έχουμε καλύτερη εικόνα σχετικά με το τί και πώς "ψωνίζουμε" ως Ευρώπη, έναντι του υπολοίπου κόσμου, αναμένοντας φυσικά τόσο τα περιβόητα εμβόλιο, όσο και τα φάρμακα που θα σημάνουν -επί της ουσίας- και το τέλος της "covid" εποχής.

Τιμές ανά δόση: Pfizer: $20 η δόση

O Albert Bourla ανακοίνωσε πως το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για τους κατοίκους των ΗΠΑ, αναφερόμενος στις πρώτες 100 εκ. δόσεις που θα διατεθούν.

Moderna: $10 με $50 η δόση

Ο CEO Stephen Bancel δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη γερμανική Welt am Sonntag ότι οι πρώτες δόσεις θα διατεθούν στην αγορά των ΗΠΑ δωρεάν και εν συνεχεία θα υπάρξει διατίμηση ανάλογα με τη ζήτηση. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει διασφαλίσει 100 εκ. δόσεις σε κόστος 15 δολάρια/δόση.

Η ΕΕ διαπραγματεύεται τιμή κοντά στα 25 δολάρια/δόση.

Εμβόλιο κορωνοϊού τιμή

AstraZeneca: Κάτω από $4 η δόση

Η AstraZeneca υπέγραψε συμφωνία 1,2 δισ. δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να διαθέσει 300 εκ. δόσεις. Η χρηματοδότηση αυτή περιελάμβανε και τις τρεις φάσεις δοκιμών του σκευάσματος. Η τιμή που συμφωνήθηκε για την αμερικανική αγορά είναι στα 4 δολάρια/δόση.

Η AstraZeneca είναι μέλος της σύμπραξης Covax που αναμένεται να διαθέσει 2 δισ. δόσεις εμβολίων σε 92 οικονομικά αδύναμα κράτη, σε τιμή κάτω των 3 δολαρίων/δόση, με τη χρηματοδότηση να καλύπτεται από τον ΠΟΥ.

Οι Pfizer και Moderna δε μετέχουν στη σύμπραξη αυτή.

Johnson & Johnson: $10 η δόση

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα κινηθεί σε "not-for-profit" λογική, ανταποκρινόμενη στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα ανακοίνωσε πως θα διαθέσει 500 εκ. δόσεις στις πιο φτωχές χώρες σε συνεργασία με το "Bill & Melinda Gates Foundation", χωρίς όμως να έχει αποσαφηνίσει τις χώρες αυτές.

Η ΕΕ έχει παραγγείλει 200 εκ. δόσεις και οι ΗΠΑ άλλες 100. Ο Καναδάς συμφώνησε για 38 εκ. δόσεις και η Βρετανία για 30.

CureVac: "Σε πλαίσια της ηθικής"

Η γερμανική εταιρεία έχει ανακοινώσει πως οι τιμές της θα είναι "σε ηθικά πλαίσια".

Η ΕΕ έχει ζητήσει 225 εκ. δόσεις στην τιμή των 10 ευρώ ανά δόση. Οι δόσεις θα αυξηθούν στα 405 εκ. όταν το εμβόλιο λάβει τελική έγκριση. Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε πως θα είναι σε θέση να κάνει διανομή στα τέλη Μαρτίου.

Sputnik V: Δεν έχει ανακοινωθεί τιμή

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για τη Ρωσία. Το εμβόλιο θα γίνεται σε δύο δόσεις, ενώ η Ινδία έχει παραγγείλει 100 εκ. δόσεις. Παράλληλα, Καζακστάν, Βραζιλία και Μεξικό έχουν συμφωνήσει από την κοινού με την Ινδία να αναπτύξουν το εμβόλιο αυτό σε 300 εκ. δόσεις.

Η Ινδία αναπτύσσει και το δικό της εμβόλιο, το Covaxin, για το οποίο δεν γνωρίζουμε πολλά ακόμη.

Novavax: $16 η δόση

Η αμερικανική εταιρεία Novavax του Maryland, παράγει το εμβόλιο δύο δόσεων, NVX-CoV2373, το οποίο είναι υπό δοκιμή.

Η εταιρεία συνεργάζεται με το Serum Institute της Ινδίας, για να παράξει 2 δισ. δόσεις του εμβολίου στη χώρα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share