Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα: Υπογράφει για τα 18 Rafale

Η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

15 Δεκεμβρίου 2020 19:36
Σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα: Υπογράφει για τα 18 Rafale
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μια σπουδαία συμφωνία έρχεται για την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού η χώρα μας αναμένεται τις επόμενες μέρες να υπογράψει για τα 18 Rafale από τη Γαλλία.

Στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2021, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που άφησε προηγουμένως «βόμβα» για την Τουρκία και τις κυρώσεις, αναφέρθηκε στο θέμα των Rafale, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η συμφωνία με τη Γαλλία θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες για να αποκτηθούν τα αεροσκάφη εντός του 2021.

«Είμαστε σταθεροί για την Τουρκία, εσείς κάνετε εθνική πολιτική με ξένα κόλυβα»

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «τα έριξε στην κομματική αρένα τη λάθος στιγμή και με το λάθος τρόπο», επισημαίνοντας ότι ο ίδιος έχει επιλέξει να ενημερώνει πλήρως την εθνική αντιπροσωπεία και κατ' ιδίαν τους αρχηγούς.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι ακριβές ότι δεν υπήρξαν κυρώσεις. Αυτό που έχουμε πετύχει είναι ότι η πίεση προς την Τουρκία αυξάνει. Χθες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την εφαρμογή στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Χαιρετίζουμε ως μέλος του ΝΑΤΟ την απόφαση και είμαι σίγουρος ότι δεν διέφυγε της προσοχής του κ. Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι όλο και περισσότερο απομονωμένη στο διεθνές περιβάλλον.

Η δική μας θέση δεν έχει αλλάξει: σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Έχω πει ίσα με δέκα φορές ότι "οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός". Η θέση μας είναι ν' αποκαταστήσουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία και να πέσουν οι τόνοι. Η απειλή των κυρώσεων μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε αλλαγή συμπεριφοράς. Είναι η μόνη πολιτική που μπορεί ν' αποδώσει ουσιαστικούς καρπούς για την πατρίδα μας».

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως «το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιμένει στην άμεση επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, όπως έχει συμφωνηθεί σε προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και πάντοτε από το σημείο που σταμάτησαν οι επαφές αυτές το 2016.

Παρέχεται η ευκαιρία, λοιπόν, στην Τουρκία ν' αποδείξει ότι εννοεί την αποκλιμάκωση. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν! Διότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη για πρώτη φορά με την απειλή κυρώσεων σε βάρος προσώπων και οντοτήτων για παράνομες δραστηριότητες. Δεν το είχαμε τον Οκτώβριο, τώρα το εξασφαλίσαμε αυτό. Εμείς δεν αλλάξαμε θέση. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι η πίεση αυξάνεται κι εύχομαι ν' αλλάξει συμπεριφορά. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μόνο για το ένα θέμα που μας απασχολεί κι αν δεν συμφωνήσουμε, τότε να δούμε πώς θα πάμε στο δικαιοδοτικό όργανο της Χάγης και να λύσουμε την εκκρεμότητα που μας ταλαιπωρεί».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική μιας χώρας δεν αρχίζει και δεν τελειώνει σε μία ευρωπαϊκή σύνοδο, υπενθύμισε τις σημαντικές συμφωνίες με Αίγυπτο και Αλβανία για την ΑΟΖ και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι στράφηκε εναντίον του για δήθεν αλλαγή στάσης του απέναντι στο Βερολίνο, επικαλούμενος ένα ταξίδι του που έγινε το 2019 κι όχι το 2020, όπως ισχυρίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εσείς που κατηγορείτε την κυβέρνηση για υποχώρηση, είστε εκείνος που δεν κουνήσατε ένα πιόνι. Ή μάλλον το κάνατε και γνωρίζουμε τις συνέπειες. Τη συμφωνία με το βόρειο γείτονά μας», είπε ο πρωθυπουργός.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share