Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός - Ισπανία: Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί - Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτα

Τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας

14 Δεκεμβρίου 2020 16:04
Κορωνοϊός - Ισπανία: Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί - Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτα

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό παγκοσμίως βρίσκεται σε δύσκολο μονοπάτι με αποτέλεσμα οι χώρες να κάνουν ότι μπορούν για να αποτρέψουν το χειρότερο αποτέλεσμα όσο αναμένουν την έγκριση για τα εμβόλια κατά του ιού. Παράλληλα ο ΕΟΦ ανέφερε ότι σήμανε συναγερμός στην Interpol για πιθανή κατασκευή "μαϊμού" εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα η Ισπανία αναμένει να ξεκινήσει τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού από τις 4 ή τις 5 Ιανουαρίου αν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων δώσει το πράσινο φως στο εμβόλιο στις 29 Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Σαλβαδόρ Ίγια.

Η Ισπανία προγραμματίζει να εμβολιάσει πρώτα τους ηλικιωμένους ενοίκους και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και στη συνέχεια τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας και τους ανθρώπους που κρίνεται ότι είναι ευάλωτοι στην νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα αναμένει να λάβει 11 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech ως τον Μάρτιο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Μόνον τον Ιανουάριο θα παρασχεθούν 3 με 4 εκατομμύρια δόσεις του για εμβολιασμούς στη Γερμανία, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας.

Κορωνοϊός: Οι πολίτες δεν θα επιλέγουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν - Πόσα εμβολιαστικά κέντρα προετοιμάζονται

Με τον κορωνοϊό να συνεχίζει να είναι σε τραγική κατάσταση ο κόσμος αναμένει το πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο για να μπορούν να το κάνουν ώστε να ξεκινήσουν να έχουν ανοσία στον ιό. Επίσης ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ διευκρίνισε το τι θα γίνει με τον εμβολιασμό στα άτομα που κάνουν θεραπεία με κορτιζόνη.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι οι πολίτες δε θα διαλέγουν ποιο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα κάνουν, όπως δε διαλέγουν και το εμβόλιο της γρίπης.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι η χώρα μας έχει μεγίστη δυνατότητα εμβολιασμού -με βάση το σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας- περίπου 2 εκατομμύρια δόσεις ανά μήνα. Υπογράμμισε δε, ότι τα εμβόλια κατασκευάζονται με το ρίσκο των εταιρειών και δεν θα υπάρξουν ελλείψεις.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χωράς και τα νοσοκομεία προετοιμάζονται ήδη για τους εμβολιασμούς και όταν τα εμβόλια φτάσουν στη χώρα, η χορήγηση στον πληθυσμό θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης υπογράμμισε, επίσης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3 ότι από τη στιγμή που ένα σκεύασμα έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας, σημαίνει ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις και οι παραδόσεις από τις εταιρίες θα γίνουν ταυτόχρονα με τη χορήγηση άδειας από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Σχετικά με τη δυνατότητα εμβολιασμών από τα φαρμακεία διευκρίνισε ότι δεν θα χορηγούνται εμβόλια, αλλά μόνο θα κλείνουν ραντεβού, μέσω των φαρμακείων.

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε ότι γίνεται προετοιμασία και για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι τα κρούσματα πέφτουν κάτι που δείχνει ότι τα μέτρα αποδίδουν, όμως χρειάζεται προσοχή, όπως είπε, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε ώστε να μην έχουμε τρίτο κύμα την περίοδο των εορτών.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share