Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021

ΕΟΦ: Προσοχή στα "μαϊμού" εμβόλια κατά του κορωνοϊού - Τι πρέπει να προσέξουμε

Η Interpol προειδοποιεί

14 Δεκεμβρίου 2020 15:05
ΕΟΦ: Προσοχή στα
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Με το εμβόλιο του κορωνοϊού να βρίσκεται υπό επεξεργασία κάποιες χώρες ήδη το έχουν εγκρίνει με κάποιες άλλες να έχουν ξεκινήσει εμβολιασμούς ενώ παράλληλα διατρέχει ένας μεγάλος κίνδυνος τον οποίο πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες. Επίσης ο υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να επιλέγουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν.

Συγκεκριμένα στην Interpol φαίνεται να έχει σημάνει συναγερμός διότι παράνομα κυκλώματα ετοιμάζουν ήδη εμβόλια και φάρμακα "μαϊμού" κατά του κορωνοϊού. Ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα τόσο στο ίντερνετ όσο και σε φυσικό επίπεδο.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενημερώνει τους πολίτες και όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο του φαρμάκου για την προειδοποίηση της INTERPOL ότι διαπιστώνεται ιδιαίτερη δραστηριοποίηση παράνομων κυκλωμάτων για πώληση ψευδεπίγραφων φαρμάκων και ιδιαίτερα εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Ο ΕΟΦ εξέδωσε ανακοίνωση για τα ψεύτικα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Αναφέρει ότι σε κάποιες χώρες υπήρξαν ήδη κρούσματα (διαδικτυακά και σε φυσικό επίπεδο), καθώς κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των πολιτών να προμηθευτούν «νωρίτερα» εμβόλια ή «ασφαλέστερα» και πιο «αποτελεσματικά» φάρμακα, επηρεαζόμενοι από εξαιρετικές προσφορές και παραπλανητικές διαφημίσεις.

Ο ΕΟΦ ενστερνίζεται πλήρως την προειδοποίηση και καλεί όλους σε επαγρύπνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό οποιαδήποτε δελεαστική προσφορά ή πληροφορία προκύψει για την προμήθεια φαρμάκου εκτός της νόμιμης εφοδιαστική αλυσίδας, και ιδιαίτερα εμβολίου για την COVID-19, εκτός του πλαισίου του εθνικού σχεδιασμού που έχει ήδη δρομολογήσει και ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας.

Ανακοίνωση για τα 'μαϊμού' εμβόλια εξέδωσε ο ΕΟΦ για τον κορωνοϊό.

«Η προσπάθεια προσέλκυσης ιδιωτών και επιχειρήσεων αναμένεται να ενταθεί όσο διαρκεί η πανδημία, και ειδικά τώρα που επίκειται η έγκριση των πρώτων εμβολίων για την COVID-19 και η έναρξη των εμβολιασμών», σημειώνει ο ΕΟΦ.

Υπενθυμίζει ότι η αγορά φαρμακευτικών προϊόντων από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως μέσω διαδικτύου, μπορεί να θέσει σε εξαιρετικό κίνδυνο την υγεία, αλλά και την ίδια τη ζωή του ασθενούςκαταναλωτή που θα τα χρησιμοποιήσει.

Κορωνοϊός: Δύσκολος ο εμβολιασμός για όσους κάνουν θεραπεία με κορτιζόνη

Με τον κορωνοϊό να συνεχίζει να "χτυπάει" όλο τον κόσμο και τα κρούσματα να αυξάνονται όλο και περισσότερο αρκετοί φοβούνται τι θα γίνει με το εμβόλιο και αν πρέπει να το κάνουν. Επίσης δείτε πόσο θα κοστίζει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και πόσο πρέπει να πληρώσετε για να το κάνετε.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας επέστησε την προσοχή σε όσους κάνουν θεραπεία με βιολογικό παράγοντα ή κορτιζόνη, σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού. Μιλώντας στην ΕΡΤ3, ο κ. Κούβελας σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 όσοι κάνουν θεραπεία με βιολογικό παράγοντα ή κορτιζόνη γιατί είναι άγνωστο πώς θα συμπεριφερθούν ανοσιακά, κάτι το οποίο επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Αμερικανική Ρευματολογική Εταιρεία.

Δύσκολα τα πράγματα για όσους θέλουν να εμβολιαστούν ενώ κάνουν θεραπεία με κορτιζόνη.

Όπως διευκρίνισε, όσοι παίρνουν κορτιζόνη είναι σε ανοσοκαταστολή, πράγμα που σημαίνει ότι για όσο βρίσκονται σε κορτιζονούχα θεραπεία το εμβόλιο δεν θα δράσει, οπότε θα πρέπει να το κάνουν αφού τελειώσουν τη θεραπεία τους. Παράλληλα, για τις περιπτώσεις ασθενών που κάνουν θεραπείες με βιολογικό παράγοντα, σημείωσε: «Ουσιαστικά, το πρόβλημα είναι ότι έχουν αντισώματα κι εμείς πάμε να τους δώσουμε κι άλλα αντισώματα. Δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθούν τα πολλά αντισώματα μαζί».

Τέλος, στο ερώτημα ποιος θα αποφασίσει ποιοι πολίτες συνιστούν ευπαθείς ομάδες και θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι, ο καθηγητής επισήμανε ότι ουσιαστικά οι πολίτες αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον εμβολιασμό καθώς δεν υπάρχουν ατομικοί φάκελοι ασθενών στην Ελλάδα για να προσδιοριστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share