Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Πως θα κλείνουμε ραντεβού στο φαρμακείο - Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε

Τι δήλωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

14 Δεκεμβρίου 2020 14:30
Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Πως θα κλείνουμε ραντεβού στο φαρμακείο - Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό γίνεται όλο και πιο δύσκολη στην Ελλάδα με την κυβέρνηση να έχει πάρει αρκετά μέτρα ώστε να μειώσει τα κρούσματα μέχρι να γίνει διαθέσιμο το εμβόλιο και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να δοθούν οι πρώτες δόσεις. Επίσης ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε το ότι οι πολίτες δεν πρόκειται να επιλέγουν το ποιο εμβόλιο θα κάνουν.

Συγκεκριμένα την πρόταση του υπουργείου Υγείας για το εγχείρημα του "Εθνικού εμβολιασμού" αποδέχθηκαν οι φαρμακοποιοί. Ενώ σε ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανέφερε ότι με την έλευση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας, τα φαρμακεία μετατρέπονται σε κέντρα Ενημέρωσης και Συμβουλευτικής για τους πολίτες αναφορικά με την ασφάλεια και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Επιπλέον, ο ασφαλισμένος θα προσέρχεται στο φαρμακείο και με την πληκτρολόγηση του ΑΜΚΑ από τον φαρμακοποιό, θα εκτυπώνεται το έντυπο με τον ορισμό του εμβολιαστικού κέντρου, με τις ώρες και τις ημερομηνίες που θα εμβολιαστεί και για τις δυο δόσεις.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μίλησε για το πως θα κλείνουμε ραντεβού για το εμβόλιο.

Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης και διενέργειας των εμβολίων και από τα φαρμακεία σε δεύτερο στάδιο, για τα εμβόλια τα οποία δεν θα απαιτούν ειδικές συνθήκες φύλαξης (-70 C).

«Σε ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα για τη Δημόσια Υγεία, οι φαρμακοποιοί που από την πρώτη στιγμή βρίσκονται νύχτα και μέρα στο πλευρό των συμπολιτών μας, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν» σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς.

«Είμαστε στο πλευρό των πρεσβευτών του εμβολιασμού και όχι των αρνητών, ώστε η πατρίδα μας να ξεπεράσει και αυτό τον σκόπελο και να επιστρέψει γρήγορα στην κανονικότητα. Παράλληλα, εμείς οι φαρμακοποιοί οικοδομούμε με σταθερές θεσμικές κατακτήσεις το μέλλον του φαρμακευτικού επαγγέλματος και της επιστήμης μας στην υπηρεσία των συμπολιτών μας», τονίζει.

Κορωνοϊός: Δύσκολος ο εμβολιασμός για όσους κάνουν θεραπεία με κορτιζόνη

Με τον κορωνοϊό να συνεχίζει να "χτυπάει" όλο τον κόσμο και τα κρούσματα να αυξάνονται όλο και περισσότερο αρκετοί φοβούνται τι θα γίνει με το εμβόλιο και αν πρέπει να το κάνουν. Επίσης δείτε πόσο θα κοστίζει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και πόσο πρέπει να πληρώσετε για να το κάνετε.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας επέστησε την προσοχή σε όσους κάνουν θεραπεία με βιολογικό παράγοντα ή κορτιζόνη, σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού. Μιλώντας στην ΕΡΤ3, ο κ. Κούβελας σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 όσοι κάνουν θεραπεία με βιολογικό παράγοντα ή κορτιζόνη γιατί είναι άγνωστο πώς θα συμπεριφερθούν ανοσιακά, κάτι το οποίο επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Αμερικανική Ρευματολογική Εταιρεία.

Δύσκολα τα πράγματα για όσους θέλουν να εμβολιαστούν ενώ κάνουν θεραπεία με κορτιζόνη.

Όπως διευκρίνισε, όσοι παίρνουν κορτιζόνη είναι σε ανοσοκαταστολή, πράγμα που σημαίνει ότι για όσο βρίσκονται σε κορτιζονούχα θεραπεία το εμβόλιο δεν θα δράσει, οπότε θα πρέπει να το κάνουν αφού τελειώσουν τη θεραπεία τους. Παράλληλα, για τις περιπτώσεις ασθενών που κάνουν θεραπείες με βιολογικό παράγοντα, σημείωσε: «Ουσιαστικά, το πρόβλημα είναι ότι έχουν αντισώματα κι εμείς πάμε να τους δώσουμε κι άλλα αντισώματα. Δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθούν τα πολλά αντισώματα μαζί».

Τέλος, στο ερώτημα ποιος θα αποφασίσει ποιοι πολίτες συνιστούν ευπαθείς ομάδες και θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι, ο καθηγητής επισήμανε ότι ουσιαστικά οι πολίτες αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον εμβολιασμό καθώς δεν υπάρχουν ατομικοί φάκελοι ασθενών στην Ελλάδα για να προσδιοριστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share