Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός - Πέτσας: Σε τρεις φάσεις θα γίνει η άρση του lockdown

Πρώτα τα σχολεία, μετά λιανεμπόριο και εστίαση

18 Νοεμβρίου 2020 11:26
Κορωνοϊός - Πέτσας: Σε τρεις φάσεις θα γίνει η άρση του lockdown
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ σχετικά με την άρση του lockdown αλλά και τι θα γίνει με την αγορά. Επίσης δείτε τι θα ισχύει με το lockdown "ακορντεόν" αλλά και πότε θα μπει σε ισχύ.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την άρση του lockdown προβλέπει το άνοιγμα εστιατορίων και καφέ πριν από τα Χριστούγεννα.

Είμαστε λίγες ημέρες μακριά από το να εξετάσουμε και να παρουσιάσουμε το σχέδιο για την επόμενη φάση για την άρση του lockdown, εξήγησε, ενώ ανέφερε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει πρώτα το άνοιγμα των σχολείων, στη συνέχεια του λιανεμπορίου και μετά της εστίασης, αλλά μόνο με καθήμενους.

Ο Στέλιος Πέτσας μίλησε για τις τρεις φάσεις άρσης του lockdown.

Διευκρίνισε μάλιστα πως δεν θα ανοίξουν τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, όπου συγκεντρώνονται όρθιοι και δημιουργείται συγχρωτισμός. Παράλληλα, τόνισε πως, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται, είναι να υπάρχει και συγκεκριμένο ωράριο για τα καταστήματα της εστίασης, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες, καθώς ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση.

Ερωτηθείς για τα σχολεία, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως στον σχεδιασμό είναι να ανοίξουν, μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τόνισε πως θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν, ακολουθώντας ουσιαστικά το παράδειγμα του Μαΐου, δηλαδή σε τρεις φάσεις: πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και στη συνέχεια η εστίαση.

Για την άρση του lockdown μίλησε ο Στέλιος Πέτσας και ότι θα γίνει σε τρεις φάσεις.

Ωστόσο, ο κ. Πέτσας επέμεινε πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με περιορισμούς και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα ανοίξουν τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης τα Χριστούγεννα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως είναι δύσκολο να ανοίξουν λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται σε αυτά τα καταστήματα.

Κορωνοϊός: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα - Πότε θα γίνει η άρση του lockdown

Την Τρίτη 17 Νοεμβρίου τα κρούσματα έφτασαν τα 2.422 όπου ο αριθμός αυτός σοκάρει αλλά τουλάχιστον φαίνεται ότι τα πράγματα αρχίζουν και σταθεροποιούνται όπου αυτό σημαίνει την αποφυγή μιας περαιτέρω έκρηξης. Παράλληλα ο πρύτανης του ΑΠΘ είχε δηλώσει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα αυξηθούν τα κρούσματα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα το απόγευμα της Δευτέρας η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό είπε ότι «ήδη οι προσπάθειές μας φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Βλέπουμε μια αρχόμενη εικόνα σταθεροποίησης, γεγονός που μας δίνει την ελπίδα ότι αν τηρήσουμε τα μέτρα θα μπορέσουμε σιγά-σιγά να άρουμε κάποιους από τους περιορισμούς».

Από την άλλη, ανησυχητική είναι η εικόνα στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς οι διασωληνωμένοι είναι σε αριθμό ρεκόρ, με 443 άτομα να βρίσκονται σε ΜΕΘ. Την ίδια ώρα σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται και η καθημερινή καταγραφή των νεκρών οι οποίοι έφτασαν χθες τους 63.

Τα κρούσματα στην Ελλάδα όλο και μειώνονται αλλά και πάλι τα νούμερα δεν είναι ικανοποιητικά.

Τα παραπάνω δεδομένα θέτουν για άλλη μία μέρα σε συναγερμό τις αρχές καθώς αποτελούν την βάση για το ξεδίπλωμα της συνολικής στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας. Η κυβέρνηση αναμένει τα πρώτα σημάδια πραγματικής μείωσης των κρουσμάτων από το τέλος αυτής της εβδομάδας καθώς θα έχουν συμπληρωθεί τρεις εβδομάδες lockdown στην Θεσσαλονίκη και δύο σε ολόκληρη την χώρα.

Αντίστοιχα με η μείωση των κρουσμάτων θα αποτελέσει και ορόσημο για το πιο κρίσιμο στοιχείο της εικόνας της πανδημίας της χώρας που δεν είναι άλλο από τις αντοχές του συστήματος υγείας. Οι εισαγωγές τις τελευταίες ημέρες κυμαίνονται στις 450 ημερησίως, αριθμός που πιέζει πολύ τα νοσοκομεία. Όπως και οι διασωληνωμένοι οι οποίοι αυξήθηκαν το τελευταίο 24ωρο κατά 10%!

Η μείωση των κρουσμάτων αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα και χαλάρωση της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ. Εάν και εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί σύντομα τότε θα έχουμε και τα πρώτα δεδομένα για τις επόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν στην ημερομηνία άρσης του lockdown.

Τα νούμερα των κρουσμάτων στην Ελλάδα μπορεί να μειώνονται αλλά δεν αλλάζει η κατάσταση.

Η παράταση του απαγορευτικού θεωρείται δεδομένη και πέραν της 30ης Νοεμβρίου με ορίζοντα το τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Δεκεμβρίου καθώς όπως συζητείται στο κυβερνητικό στρατόπεδο εάν αρθεί κατά την αρχική ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί, τότε όχι μόνο θα χαθεί σύντομα το όποιο κέρδος στα ημερήσια κρούσματα, αλλά η πίεση στο ΕΣΥ θα επανέλθει πολύ σύντομα, εάν και εφόσον τότε είναι σε χαμηλότερο επίπεδο απ’ ότι σήμερα.

Το σίγουρο είναι, είπε ο Νίκος Σύψας μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.

«Είναι αβέβαιο τι θα γίνει. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τόσο καλά στοιχεία για να σταματήσουμε το lockdown. Είναι αβέβαιο τι θα γίνει όλο τον Δεκέμβριο. Μας περιμένει δύσκολος χειμώνας έως την Άνοιξη». Σημείωσε ότι: «μην έχουμε ψευδαισθήσεις ότι θα τελειώσει η επιδημία το χειμώνα, θα πάει μέχρι την Άνοιξη».

«Κανείς δεν ξέρει» απάντησε στην ερώτηση αν θα πάμε με lockdown έως τον Δεκέμβριο. «Αν ανοίξουμε, που κάποια στιγμή θα ανοίξουμε, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να ξαναπάρουμε μέτρα. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» τόνισε και σημείωσε ότι τα κυλιόμενα lockdown θα πάνε τουλάχιστον μέχρι την Άνοιξη.

Η κατάσταση με τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα γίνεται καλύτερη.

Η οικονομία

Την ίδια στιγμή τρέχει και η μάχη της Οικονομίας, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει την χρυσή τομή για το νέο άνοιγμα της αγοράς. Από την 1η Δεκεμβρίου σχεδιάζεται το άνοιγμα της αγοράς, αρχικά με το λιανεμπόριο και την εστίαση, τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Από πλευράς του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στο Realfm 97,8 και σε ερώτηση σχετικά και με τη δήλωση Παπαθανάση απάντησε ότι «δεν είπε ο κ. Παπαθανάσης ότι 1η Δεκεμβρίου ανοίγουν όλα. Το εάν θα ανοίξουμε ή όχι θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων. Εμείς ως υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια. Ένα από αυτά που επεξεργαζόμαστε είναι, αν μας πουν ότι μπορούμε 1η Δεκεμβρίου να ανοίξουμε εν όλω ή εν μέρει, με ποιο ρυθμό θα ανοίξουμε. Αυτό είπε και ο Παπαθανάσης».

Το σίγουρο είναι πως όλα τα παραπάνω αλληλοτέμνονται με συνέπεια κάθε εναλλαγή να επηρεάζει συνολικά τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού. Το μόνο σίγουρο και βασικός στόχος της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι ότι πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα, κάτι που θα φέρει και μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία, κάτι που τελικώς θα φέρει το άνοιγα της οικονομίας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share