Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πρύτανης ΑΠΘ: Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

«Υπάρχει αύξηση, μεγάλη. Δύο με 2,5 φορές πάνω», επισήμανε ο πρύτανης

17 Νοεμβρίου 2020 23:49
Πρύτανης ΑΠΘ: Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη ως τα τέλη Νοεμβρίου δείχνουν οι αναλύσεις των λυμάτων της επιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ, όπως αποκάλυψε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως από τα 2.422 κρούσματα πανελλαδικά, τα 595 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη.

«Υπάρχει αύξηση, μεγάλη. Δύο με 2,5 φορές πάνω», επισήμανε ο πρύτανης, τονίζοντας ότι τα ευρήματα συνάδουν με τις εκτιμήσεις των γιατρών ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

«Στο ερώτημα του οποιουδήποτε σε τι αντανακλά αυτό το επίπεδο, η απάντηση είναι 5 με 10 φορές πάνω από τα κρούσματα που έχουμε», επισήμανε κατά την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με το voria.gr, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου διαπιστώθηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, όχι πάντως τόσο επιθετική όσο αυτή που παρατηρήθηκε τα δύο δεκαπενθήμερα του Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ο πρύτανης τόνισε πως είναι απολύτως απαραίτητο να σταματήσει κάθε κοινωνική επαφή. «Αν υποτεθεί ότι έχουμε έναν θετικοποιημένο 25χρονο και έναν θετικοποιημένο 60χρονο, το ιικό φορτίο είναι μεγαλύτερο στον νεαρότερο.

Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να σταματήσει τουλάχιστον γι’ αυτό το διάστημα οποιαδήποτε κοινωνική επαφή που δεν χρειάζεται», ανέφερε.

Παράλληλα ξέφρασε την ελπίδα τα αποτελέσματα των αυριανών μετρήσεων και αυτών της Παρασκευής να δείξουν ότι πιθανόν την άλλη εβδομάδα θα αρχίσει μία επιπέδωση, η οποία θα αντικατοπτριστεί τρεις-τέσσερις ημέρες αργότερα. «Στα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να φτάσουμε για να μιλάμε για καθοδική πορεία της καμπύλης», τόνισε.

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε επίσης ότι η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ προσανατολίζεται στον διαχωρισμό του Πολεοδομικού Συγκροτήματος σε 3-4 σημεία, ώστε να γίνεται ξεχωριστή συλλογή δειγμάτων και να υπάρχει επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιοχής.

Εμβόλιο Moderna: Τι αναφέρει ένας από τους πρώτους εθελοντές

Ελπίδες αισιοδοξίας έχει ανοίξει η ανακοίνωση της Moderna για την αποτελεσματικότητα της τάξεως του 95% που έχει το εμβόλιό της.

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα που φτάνουν από την παγκόσμια ιατρική και πολιτική κοινότητα ενισχύουν την πεποίθηση ότι ο πλανήτης έχει κάνει ένα βήμα πιο κοντά στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού που επελαύνει σαρωτικά σε κάθε ήπειρο.

Το κλίμα αισιοδοξίας, που έχει δημιουργήσει η ανακοίνωση της Moderna, ενισχύουν οι δηλώσεις εθελοντή από την Ουάσινγκτον.

Ο δεύτερος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο χορηγήθηκε το εμβόλιο δήλωσε ότι δεν υπέφερε από παρενέργειες, μόνο αισθάνθηκε έναν μικρό πόνο στο χέρι.

Στη βρετανική εκπομπή Good Morning Britain δήλωσε ότι βρέθηκε στην πρώτη δοκιμή, οπότε παρέμεινε στην κλινική για περίπου μία ώρα για να διασφαλιστεί ότι δεν υπήρχαν ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Η παραμονή στην κλινική κρίθηκε αναγκαία καθώς στο αμέσως προηγούμενο χορνικό διάστημα το εμβόλιο είχει χορηγηθεί σε ζώα.

«Ο δεύτερος εμβολιασμός έγινε τέσσερις εβδομάδες μετά. Και τις δύο φορές δεν είχα παρενέργειες. Το μόνο που αισθάνθηκα ήταν ένας ελαφρύς πόνος στο χέρι, την επόμενη ημέρα που ξύπνησα», δήλωσε ο Νιλ Μπράουνινγκ.

Τα λόγια του εθελοντή προτού εμβολιαστεί αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς συνέβαλε σε μια σημαντική προσπάθεια.

Χωρίς να γνωρίζει πώς λειτουργεί η όλη διαδικασία του εμβολιασμού, θέλησε να σιγουρευτεί εάν θα κολλούσε τον ιό μέσω του εμβολιασμού. Όταν έλαβε τις απαντήσεις που ήθελε και ύστερα από έρευνα που έκανε ο ίδοος, έκανε το βήμα.

«Το ρίσκο μοιάζει μηδαμινό σε σχέση με τα οφέλη», τονίζει απαντώντας στις αμφιβολίες που εγείρονται περί εμβολιασμού.

«Θα υπάρχουν πάντα εκείνοι που αντιτίθενται στον εμβολιασμό. Η μητέρα μου είναι νοσοκόμα,η σύζυγός μου το ίδιο, οπότε βρίσκομαι όλη μου τη ζωή σε ιατρικό περιβάλλον», συμπλήρωσε ο Νικ που αποφάσισε να γίνει μέλος μιας αποφασιστικής προσπάθειας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share