Σάββατο, 08 Μαΐου 2021

«Βόμβα»: Lockdown τύπου Μαρτίου στην Ελλάδα!

Ανακοίνωση προ των πυλών!

13 Νοεμβρίου 2020 09:35
«Βόμβα»: Lockdown τύπου Μαρτίου στην Ελλάδα!
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Πρωινή «βόμβα» έσκασε από τον Αθανάσιο Τσακρή, καθηγητή μικροβιολογίας, Διευθυντή εργαστηρίου μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με όσα είπε στον ΣΚΑΪ, είναι πιθανό να δούμε άμεσα lockdown τύπου Μαρτίου, ενώ είναι πιθανό να εισηγηθεί κάτι τέτοιο ακόμη και σήμερα, ώστε να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες, λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο ίσως εξετασθεί αρχικά για τη Βόρεια Ελλάδα, όπου πιέζεται πολύ το ΕΣΥ.

Τέλος εμφανίστηκε σίγουρος για παράταση της εθνικής καραντίνας με όποια μορφή και αν έχει αυτή.

Εξαδάκτυλος: Ολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη «χθες» - Οι ΜΕΘ που αναπτύσσονται γεμίζουν

Ολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη, ή ακόμα και στην ευρύτερη βόρεια Ελλάδα, ζήτησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο δυσκολότερο σημείο. Mετά τη 13η μέρα περιοριστικών μέτρων δεν έχουμε δει ούτε σταθεροποίηση, πόσο μάλλον αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων (...) Κούραση βλέπουμε στο ρυθμό της εξάπλωσης, όχι σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα».

«Οι αριθμοί θα χειροτερέψουν πρόσκαιρα, τελευταίοι ανεβαίνουν, τελευταίοι κατεβαίνουν» προέβλεψε ο γιατρός. «Οι εντατικές τις Θεσσαλονίκης, όσες αναπτύσσονται το πρωί, γεμίζουν μέχρι το τέλος της ημέρας».

Ποιοι κωδικοί του 13033 «κόβονται» από το βράδυ

Τέσσερις κωδικοί του 13033 «κόβονται» από το βράδυ της Παρασκευής, λόγω της αυστηρότερης απαγόρευσης κυκλοφορίας που θα τεθεί σε ισχύ από τις 21:00 έως τις 05:00.

Ειδικότερα, από την Παρασκευή θα επιτρέπονται μόνο οι «απολύτως απαραίτητες» μετακινήσεις, δηλαδή για λόγους υγείας, εργασίας ή για την βόλτα κατοικίδιου σε κοντινή απόσταση:

  • Με τον αριθμό 1 στο 13033: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας
  • Με τον αριθμό 6 στο 13033: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για μικρή βόλτα κατοικίδιου.

Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι η κυβέρνηση εξετάζει νέα σενάρια για εφάπαξ βοήθημα σε όλους όσους έχει επηρεάσει ο κορωνοϊός.

Κορωνοϊό κυκλοφορία ποια μέτρα κόβονται

Τι αλλάζει στην άσκηση

Αυστηρoποίηση του πλαισίου και για το θέμα της ατομικής άσκησης σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε στην έκτακτη ενημέρωσή του ο υφυπουργός Πολιτική Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, η ατομική άσκηση σε ολόκληρη τη χώρα επιτρέπεται από τις 05:00 έως τις 21:00.

Διευκρινίστηκε ότι η ατομική άθληση δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.

Προκειμένου να μετακινηθεί ο πολίτης για άσκηση σε εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να αποστείλει SMS στο 13033, χρησιμοποιώντας τον αριθμό 6.

Σε περίπτωση που η έξοδος για άσκηση δεν αφορά μόνο ένα άτομο, αλλά με τη συνοδεία άλλου ατόμου, θα πρέπει να τηρείται η αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται, καθώς η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά αλλά κυρίως σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων, λόγω κορωνοϊού.

Ποια μέτρα κόβονται από το βράδυ

Συνεχίζεται το delivery και το take away

Κανονικά θα λειτουργούν οι υπηρεσίες παράδοσης κατ 'οίκον (delivery) και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) κατά τις ώρες 21:00 - 05:00, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 - 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ' οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές.

Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ' όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share