Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κορωνοϊος: Έρχεται παράταση του lockdown - Τα επόμενα μέτρα

Όλα όσα εξετάζονται

13 Νοεμβρίου 2020 08:28
Κορωνοϊος: Έρχεται παράταση του lockdown - Τα επόμενα μέτρα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού δυσκολεύει την έξοδο από την καραντίνα στις 30 Νοεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες θα παραταθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου με κομβικό σημείο να είναι η 13η Δεκεμβρίου.

Οι ειδικοί θεωρούν δύσκολο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες που απομένουν, η εικόνα να καλυτερεύσει σε τέτοιο σημείο ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή άρση του lockdown.

Δηλαδή, από τα 3.316 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες, να πέσουμε σε 15 ημέρες κάτω από τα 500 κρούσματα και να σταθεροποιηθεί σε αυτό το σημείο.

"Το Ισραήλ που έχει ανάλογο πληθυσμό με την Ελλάδα, περίπου 8,5 εκατ. κατοίκους, στις 24 Σεπτεμβρίου που επέβαλε καθολικό lockdown είχε 11.500 κρούσματα και στις 18 Οκτωβρίου έπεσε κάτω από τα 500 κρούσματα και σιγά σιγά ξεκίνησε να αίρει τα μέτρα" δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εκφράζοντας την αισιοδοξία πως η κατάσταση τις επόμενες ημέρες θα βελτιωθεί.

Κόφτης στα sms και λουκέτο στα δημοτικά

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί προκειμένου να προστατέψει τη δημόσια υγεία. Στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν τα κρούσματα και δεν αποσυμπιεστεί άμεσα η κατάσταση στα νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες, τότε είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθούν νέα περιοριστικά μέτρα. "Όλα είναι πάνω στο τραπέζι" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως η κατάσταση θα αρχίσει να σταθεροποιείται την ερχόμενη εβδομάδα αλλά το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να δέχεται ισχυρές πιέσεις. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός των sms για τις μετακινήσεις. Να μπει δηλαδή ένας κόφτης στα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες για την έξοδο τους από το σπίτι εκτός από εκείνα που αφορούν ζητήματα υγείας.

Επίσης ένα μέτρο είναι να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία. Στην προχτεσινή σύσκεψη συζητήθηκε , αλλά είπαν ότι ακόμη δε συντρέχει λόγος και επιφυλάχθηκαν να το ξανασυζητήσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αυτό σημαίνει όμως ότι θα δοθούν άδειες ειδικού σκοπού και αρκετοί γονείς, η μητέρα ή ο πατέρας θα μείνουν στο σπίτι.

Παράλληλα, θα αυστηροποιηθούν ακόμη περεταίρω τα μέτρα κατά την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ, ενώ θα αυξηθεί και το ποσοστό της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share