Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Χάος στις εθνικές οδούς - Φεύγουν σωρηδόν οι Αθηναίοι

Μεγάλο μποτιλιάρισμα σε πολλούς δρόμους

6 Νοεμβρίου 2020 15:16
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Χάος στις εθνικές οδούς - Φεύγουν σωρηδόν οι Αθηναίοι
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από αύριο (7/11) στην χώρα και αυτό σήμανε την τελευταία ευκαιρία για τους Αθηναίους να φύγουν από την πρωτεύουσα, αναχωρώντας… σωρηδόν και προκαλώντας χάος στην κίνηση στις εθνικές οδούς.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε η Τροχαία. Στο διάστημα από τα ξημερώματα της Τετάρτης έως τα ξημερώματα της Πέμπτης (06:00-06:00) πέρασαν από την Αθηνών-Κορίνθου: 16.715 αυτοκίνητα και από την Αθηνών-Λαμίας: 19.856. Σύνολο: 36.571

Από τα ξημερώματα της Πέμπτης (5/11) έως τα ξημερώματα της Παρασκευής (06:00-06:00) πέρασαν από τα διόδια της Αθηνών-Κορίνθου: 23.101. αυτοκίνητα και από την Αθηνών-Λαμίας: 24.630. Σύνολο: 47.731

Σήμερα Παρασκευή (6/11) μέχρι τις 9 το πρωί είχαν περάσει από τα διόδια της Αθηνών-Κορίνθου: 5.388 αυτοκίνητα και από την Αθηνών-Λαμίας: 7.160. Σύνολο: 12.548

Σε ετοιμότητα η Τροχαία

«Δεν αποκλείουμε να δούμε έξοδο παρόμοια με… Χριστούγεννα ή Πάσχα», πιθανολογούν αξιωματικοί της αστυνομίας.

Στελέχη της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής εκτιμούν πως μία μεγάλη μερίδα πληθυσμού της Αττικής, είτε για να ξεφύγουν από το νέο lockdown είτε για να περάσουν αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός πρωτεύουσας, θα προτιμήσουν να φύγουν από αυτή. Για παράδειγμα φοιτητές, τα πανεπιστήμια των οποίων θα κλείσουν, δεν αποκλείεται να κινηθούν προς την επαρχία που μένουν οι γονείς τους, όπως επίσης, συνταξιούχοι ή οικογένειες με μικρά παιδιά, που δεν έχουν υποχρεώσεις στην Αθήνα, και έχουν οικία σε γειτονικό νομό ή στην επαρχία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην αντίστοιχη επιβολή καραντίνας 4 εβδομάδων στο Παρίσι, η μετακίνηση μέσα και έξω από την πόλη δημιούργησε ένα ρεκόρ κίνησης 706 χιλιομέτρων, με το αμέσως προηγούμενο να είναι 525 χιλιόμετρα, το 2019 στην εορτή των Αγίων Πάντων…

Χρυσοχοΐδης: «Αυστηροί έλεγχοι στα διόδια»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προειδοποίησε σήμερα πως θα πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι των Αρχών σε όλα τα διόδια της χώρας και τα μέτρα θα είναι αυξημένα.

«Το 2020, δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου, δεν γιορτάσαμε μαζί το Πάσχα, δεν γιορτάσαμε τίποτα από αυτά που μας ενώνουν. Άρα λοιπόν, το ίδιο θα συμβεί και με το Πολυτεχνείο. Νομίζω είναι μία ευκαιρία να γίνει μία πλατιά συζήτηση, με σεβασμό και κατάνυξη στη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου, να του αποδώσουμε το νόημα που πρέπει και όταν πια θα ανοίξει η χώρα, όταν θα κλείσει αυτή η περιπέτεια, είμαστε εδώ και πάλι, όλοι μαζί, να γιορτάσουμε όλες αυτές τις μεγάλες γιορτές που μας ενώνουν. Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω και να ενημερώσω, ότι θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι στα διόδια όλης της χώρας, για αυτούς που θα επιστρέψουν μετά την έξοδο των τελευταίων ημερών, να είναι γνωστό σε όλους ότι επιτρέπεται η επιστροφή μετά το Σάββατο το πρωί, μόνο σε εκείνους που έχουν μόνιμη κατοικία στον τόπο επιστροφής τους», είπε χαρακτηριστικά.

Πότε μπορούμε να ταξιδέψουμε στο εσωτερικό της χώρας

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας απαγορεύονται οι μετακινήσεις μεταξύ των νομών, ενώ και στον τόπο όπου ζούμε, θα μετακινούμαστε για συγκεκριμένους λόγους και μόνο αφού έχουμε στείλει SMS στο 13033.

Τέσσερις είναι οι λόγοι που επιτρέπουν τη μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας και αυτοί είναι οι εξής:

1) επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας

2) επανένωση οικογενειών

3) επαγγελματικοί λόγοι

4) λόγοι υγείας

Όπως διευκρινίστηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, επιτρέπεται μία η μετακίνηση από μια περιφερειακή ενότητα σε άλλη, εάν κάποιος επιθυμεί να επιστρέψει στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του, με την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να αποδείξει ότι μετακινείται προς τη μόνιμη κατοικία, και αυτή η μετακίνηση μπορεί να γίνει και μετά την έναρξη ισχύος των μέτρων του lockdown.

Για την επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Μετ' εμποδίων η κυκλοφορία στους δρόμους της Αθήνας πριν το lockdown

Μποτιλιάρισμα επικρατούσε από νωρίς το πρωί της Παρασκευής στους πιο κεντρικούς οδικούς άξονες του Λεκανοπεδίου Αττικής και ενώ έχει αρχίσει η αντίστροφή μέτρηση για το νέο lockdown.

Πολλοί είναι οι οδηγοί που κινούνται με δυσκολίες στους δρόμους, καθώς παρατηρείται κυκλοφοριακή ασφυξία σε πολλές περιοχές και κεντρικές οδούς της Αττικής.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share