Άνοιξε τις πόρτες του για προσευχή το τζαμί στον Βοτανικό

Εισήλθαν 18 μουσουλμάνοι λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό
Ανοιξε χθες τις πόρτες του το πρώτο επίσημο τζαμί στον Βοτανικό στην Αθήνα. Οι πρώτοι 18 μουσουλμάνοι, λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού, βρέθηκαν στο ισλαμικό τέμενος της Αθήνας τη Δευτέρα στην Ιερά οδό, όπου πραγματοποιήθηκαν 5 προσευχές.
Ωστόσο από σήμερα λόγω των νέων μέτρων κατά της διασποράς, θα επιτρέπονται εννέα πιστοί σε κάθε προσευχή. Τα εγκαίνια του τεμένους, όπως ενημερώνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών θα γίνουν όταν «καταστεί δυνατή σύμφωνα με τις εξελίξεις για την καταπολέμηση της πανδημίας».
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, το τέμενος λειτουργεί από χθες, 2/11/2020, «Σύμφωνα με τα ισχύοντα, για όλους τους χώρους λατρείας, μέτρα όπως αναφέρονται στην ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ./67924 “Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19” (ΦΕΚ Β΄ 4709/23-10-2020)».
Παράλληλα, το τέμενος θα έχει μόνιμο προσωπικό έναν δημόσιο υπάλληλο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ενώ έχουν διατεθεί από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων άλλοι δύο υπάλληλοι.
Ποιος είναι ο πρώτος ιμάμης της Αθήνας
Ο 49χρονος σουνίτης διερμηνέας Μοχάμεντ Ζακί, που ήρθε πριν από περίπου 25 χρόνια από το Μαρόκο ως οικονομικός μετανάστης, είναι ο πρώτος ιμάμης της Αθήνας. άπταιστα αραβικά και γαλλικά. Ο Μοχάμεντ Ζακί είναι Ελληνας πολίτης. Είναι έγγαμος, και έχει πτυχίο Φυσικής και Μαθηματικών και ειδικές σπουδές Μουσουλμανικής Θεολογίας.
Σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό χώρο, «μιχράμπ» (σ.σ.: ιερή κόγχη προς τη Μέκκα) κατασκευάστηκε από Αιγύπτιο μουσουλμάνο τεχνίτη που έχει ειδικές γνώσεις και κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα, ενώ το χαλί προσευχής, λόγω των ειδικών προδιαγραφών που πρέπει να έχει, κατασκευάστηκε στο Ιράν, σε αντίθεση με τον Μακρόν που αποφάσισε να κλείσει τζαμί στο Παρίσι μετά την δολοφονία του καθηγήτη.
Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι «εμείς δεν συμμετέχουμε στην προσβολή καμίας θρησκείας» ενώ το τέμενος κατασκευάστηκε με χρήματα του ελληνικού δημοσίου. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές «σεβόμαστε και στηρίζουμε την κάθε θρησκεία με τους όρους μας» καθώς το ελληνικό δημόσιο δεν δέχθηκε καμία ανάμιξη άλλων φορέων στην κατασκευή του τεμένους.