Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Oruc Reis: Έπλευσε προς Αίγυπτο, έκανε στροφή και επιστρέφει

Τα "παιχνίδια" της Τουρκίας

27 Οκτωβρίου 2020 07:16
Oruc Reis: Έπλευσε προς Αίγυπτο, έκανε στροφή και επιστρέφει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα παιχνίδια με το Oruc Reis συνεχίζει η Τουρκία καθώς το τουρκικό ερευνητικό πλοίο αν και στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος έπλεε στη μέση της Μεσογείου με κατεύθυνση προς Αίγυπτο, έκανε στροφή, περίπου στα μεσάνυχτα και χάραξε ξανά ρότα με κατεύθυνση βόρεια-βορειοανατολική μέσα στην περιοχή που έχει δεσμεύσει παρανόμως με NAVTEX έως τις 4 Νοεμβρίου.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το Oruc Reis καταγράφηκε να πλέει σε απόσταση ακόμη και 13 μιλίων από τις ακτές της Ρόδου, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Σε απόσταση ασφαλείας καταγράφηκε και μια τουρκική φρεγάτα σε ρόλο οπισθοφυλακής, που συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος, ενώ τα υπόλοιπα πολεμικά πλοία του τουρκικού στολίσκου έχουν κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια.

Το θρίλερ με τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού συνεχίζεται και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η Άγκυρα ανανέωσε με navtex τις έρευνες έως τις 4 Νοεμβρίου. Επίσης χθες προκλήθηκε πανικός στην Τουρκία όταν βομβιστής αυτοκτονίας έφερε τον τρόμο στην Αλεξανδρέττα.

Δείτε την πορεία του Oruc Reis μέχρι λίγο πριν τις 6 το πρωί της Τρίτης

Συναγερμός στο Αιγαίο: Οι Τούρκοι έκαναν στο Google Maps… δική τους την Αμοργό!

Σε μια νέα ακραία πρόκληση στο Αιγαίο προχώρησε η Τουρκία, η οποία έκανε στο Google Maps… δικό της έδαφος την Αμοργό, την ίδια στιγμή που ο Ερντογάν κάνει πλάνα για… πικνίκ στα Βαρώσια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, έδωσαν στο νησί το όνομα «Turk Adasi» που στα ελληνικά σημαίνει «τουρκικό νησί».

Μάλιστα, η Αμοργός δεν είχε ποτέ στην ιστορία τζαμί αλλά φημίζεται για το εμβληματικό νησί της Χαζοβιωτισσας. Σε επικοινωνία που είχε το Ανοιχτό Κανάλι με τις αρχές του νησιού, έγινε γνωστό ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση υπάρχει στο Google εδώ και τρεις μέρες. Μάλιστα το απόγευμα της Δευτέρας εστάλη επιστολή τόσο στη Google όσο και στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μία διαδικτυακή προβοκάτσια. Συγκεκριμένα πριν ένα μήνα μία μεγάλη τουρκική σημαία ανέμιζε στο Άκρα Λιμενάρι. Πρόκειται για μία τοποθεσία που βρίσκεται δυτικά του ακριτικού Καστελόριζου. Να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι στις αρχές του 2020 είχαν «φυτέψει» ένα τζαμί στο Φαρμακονήσι. Ως γνωστόν το μόνο που υπάρχει εκεί είναι ένα φυλάκιο της Εθνοφυλακής αλλά και ένας μικρός ναός του Αγίου Γεωργίου.

Πάντως παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα έκανε μισό βήμα πίσω με την απόσυρση των NAVTEX, υπήρξε νέο κρεσέντο με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά. Συγκεκριμένα πάνω από Αρχιπέλαγος πέταξαν τέσσερα τουρκικά F-16, τα οποία προχώρησαν σε 34 παραβιάσεις του ελληνικού FIR.

Μάλιστα πραγματοποίησαν και δύο υπερπτήσεις στους Ανθρωποφάγους, ενώ σε μία περίπτωση υπήρξε και μία εικονική αερομαχία - εμπλοκή με τα ελληνικά αεροσκάφη που σηκώθηκαν για την αναχαίτισή τους.

Την ίδια ώρα πάνω από το Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο πέταξαν δύο τουρκικά κατασκοπευτικά CN-235 και δύο ελικόπτερα τα οποία προέβησαν σε επτά παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

«Πάμε για πικνίκ στα Βαρώσια»

Να κάνουν… πικνίκ στα Βαρώσια, στα κατεχόμενα της Αμμοχώστου στην Κύπρο, δήλωσαν -μεταξύ σοβαρού και αστείου- ότι θέλουν να κάνουν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο νέος ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα στην Άγκυρα.

«Είχαμε μια περιεκτική και εποικοδομητική συνάντηση. Συζητήσαμε τα βήματα που θα γίνουν στην Κύπρο και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική πλευρά είναι υπέρ μας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Μόνο οι προσπάθειες της τουρκικής πλευράς δεν αρκούν για λύση. Είναι προφανές ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει μια αντίληψη προς την κατεύθυνση της αποδοχής του τ/κ λαού ως ισότιμου εταίρου. Οι Ε/κ δεν θέλουν να μοιραστούν το κράτος που σφετερίστηκαν το 1963 από τον τ/κ λαό». υποστήριξε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, «έχει γίνει αντιληπτό ότι οι παρούσες παράμετροι δεν οδηγούν πουθενά τη διαδικασία που υπήρξε εδώ και μισό αιώνα. Τόνισα ότι η ομοσπονδία δεν θα μπορούσε πλέον να είναι ένα έγκυρο μοντέλο για λύση και ότι χρειάζονται νέες ιδέες», υποστήριξε.

Ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι «υπάρχουν ήδη δύο ξεχωριστοί λαοί, οι οποίοι έχουν ιδρύσει δύο ξεχωριστά κράτη αυτή τη στιγμή». Η βάση της λύσης, «κατά την οποία οι δύο λαοί θα μπορούν να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο μέσα σε ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια, βασίζεται στις πραγματικότητες στο νησί. Πιστεύω ότι τώρα η λύση των δύο κρατών πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μία ρεαλιστική προσέγγιση», ανέφερε.

Για τα Βαρώσια ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι συζήτησαν το θέμα με τον Ερσίν Τατάρ. Είπε ότι στηρίζουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/κ, και πως αυτή την αποφασιστικότητά τους την έδειξαν κάθε φορά σε όλα τα επίπεδα στους φίλους και τους εχθρούς.

Είπε ακόμη ότι η αιτία πίσω από την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι το δίδυμο Ε/κ-Ελλάδας, που δεν υπακούει τις προειδοποιήσεις τους και δεν λαμβάνει υπόψη τις εποικοδομητικές -όπως τις χαρακτήρισε- προτάσεις τους.

«Οι διεθνείς εταιρείες των οποίων η όρεξη έχει ανοίξει λόγω των πηγών υδρογονανθράκων και οι δυνάμεις που βρίσκονται πίσω τους δεν έχουν κανένα κώλυμα να συμμετέχουν σε αυτό το παιχνίδι. Αλλά πλέον αυτό το παιχνίδι χάλασε. Πλέον δεν έχει καμιά πιθανότητα επιτυχίας αυτό το παιχνίδι και δεν θα έχει», υποστήριξε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε είδους προσπάθεια για την ανάπτυξη του ψευδοκράτους σε οικονομικό, διπλωματικό και κοινωνικό επίπεδο. «Στόχος μας είναι να αυξήσουμε το βιοτικό επίπεδο του τ/κ ‘λαού’ και να τους κάνουμε να βλέπουν το μέλλον με ασφάλεια. Τουρκοκύπριοι, η Τουρκία θα είναι πάντα στο πλευρό σας. Ελπίζω ότι θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες μαζί και θα ζήσουμε καλύτερες μέρες», είπε.

Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «η Τουρκία εκτός από αδελφό κράτος μας είναι και μητέρα πατρίδα μας. Οι ρίζες μας από εδώ πήγαν στην Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι οι Τ/κ είναι όρθιοι χάρη στις επεμβάσεις της Τουρκίας το 1963 και το 1974 καθώς και τη στήριξη της Τουρκίας. «Αν η Τουρκία μετά το πραξικόπημα της ε/κ ΕΟΚΑ το 1974 και την ίδρυση ‘ελληνικής κυπριακής δημοκρατίας’ δεν είχε ενεργήσει μόνη της, όλοι πρέπει να σκεφτούν τι θα γινόταν», υποστήριξε.

Ανέφερε ότι «για μας η πρόταση της Τουρκίας για πενταμερή διάσκεψη είναι η τελευταία ευκαιρία. Κατ’ εμάς είναι ρεαλιστική και εποικοδομητική η πρόταση σας για διάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχει και η ‘τδβκ’ για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές, το ζήτημα των υδρογονανθράκων είναι μια δοκιμασία ειλικρίνειας για την ε/κ πλευρά. Με τη στήριξή σας θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερες εξωτερικές επαφές, να εξηγήσουμε τα επιχειρήματά μας και να είμαστε πιο ορατοί στο διεθνές πεδίο», είπε ο Ερσίν Τατάρ.

Ο νέος Τ/κ ηγέτης είπε ότι Τουρκία και ψευδοκράτος τα τελευταία δύο χρόνια υπέγραψαν δύο «πρωτόκολλα οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας». Η Τουρκία «δεν άφησε καθόλου μόνους τους Τ/κ κατά την περίοδο της πανδημίας. Το σύγχρονο νοσοκομείο μας 100 κλινών έχει φτάσει στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσής του. Ελπίζω να εγκαινιάσουμε αυτό το νοσοκομείο πολύ σύντομα», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι επιδιορθώθηκε ο αγωγός μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα και τώρα στόχος είναι η ολοκλήρωση του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου.

Παίρνοντας ξανά τον λόγο ο Τούρκος Πρόεδρος πρότεινε να κάνουν πικνίκ στα Βαρώσια. «Τη 15η Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψή μας στη βόρεια Κύπρο. Με αυτή την επίσκεψη ας συμμετάσχουμε και στις εκδηλώσεις εκείνης της ημέρας και ταυτόχρονα ας κάνουμε και τα εγκαίνια του νοσοκομείου Έτσι θα έχουμε ανταποδώσει και την επίσκεψή σας. Να τα κάνουμε όλα μαζί.

Και μάλλον κ. Τσαβούσογλου λέω μπορούμε να κάνουμε ένα πικνίκ στα περίκλειστα Βαρώσια. Υπάρχει κάτι να μας εμποδίζει;», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Είναι χρήσιμο να κάνουμε πικνίκ εκείνη τη μέρα. Παρακολουθούμε από εδώ στις οθόνες. Θέλουμε να το ζήσουμε προσωπικά. Οι πύλες έχουν ανοίξει, τώρα ας ανοίξουμε και τους δρόμους εκεί. Αφήστε τους Κύπριους αδελφούς μας να δουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν και να ζήσουν».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share