ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλη εξέλιξη: Στην Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες Ελλάδα και Αλβανία

Το συναποφάσισαν οι δύο χώρες

Μια μεγάλη εξέλιξη έγινε γνωστή από την ΕΡΤ, με την Ελλάδα και την Αλβανία να συναποφασίζουν να λύσουν τις διαφορές τους για τις θαλάσσιες ζώνες στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Αυτό ανακοίνωσαν ο Νίκος Δένδιας και Έντι Ράμα, από τα Τίρανα που βρίσκεται για επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών, αν και πρόσφατα είχαν υπάρξει προκλήσεις από την πλευρά των γειτόνων.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκονται διμερή θέματα, οι περιφερειακές εξελίξεις και τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι, με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Αίτημα για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Η Ελλάδα συνεχίζει τη διπλωματική αντεπίθεση της και συγκεκριμένα ο Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολές στους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, με τις οποίες τους καλεί να κάνουν εμπάργκο όπλων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις με παραλήπτες τους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Νίκος Δένδιας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπενθύμισε την σχετική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας Υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.