Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Γιάννης Καλλιάνος για «Ιανό»: «Ίσως δούμε βάρκες να ανεβαίνουν στη στεριά»

Ποιες περιοχές θα πλήξει

17 Σεπτεμβρίου 2020 12:29
Γιάννης Καλλιάνος για «Ιανό»: «Ίσως δούμε βάρκες να ανεβαίνουν στη στεριά»
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Η «εισβολή» του «Ιανού» στη χώρα μας θα γίνει σήμερα, Πέμπτη, όπου στις περιοχές των Επτανήσων και της Δυτικής Ηπειρωτικής χώρας θα έχουμε πολύ έντονες βροχοπτώσεις.

«Μην μας φανεί περίεργο να δούμε και βάρκες να ανεβαίνουν στη στεριά, μη μας φανεί περίεργο να δούμε δέντρα να ξεριζώνονται και φεύγουν πολλά μέτρα μακριά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλλιάνος θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα για το πόσο σφοδρή αναμένεται η κακοκαιρία.

Μάλιστα, ούτε η Αττική θα ξεφύγει από τον «Ιανό», αφού σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου για περίπου 30 ώρες θα έχουμε «βίαια» φαινόμενα να χτυπούν την Αττική, με βροχές, μπόρες και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες.

Τέλος, ο μετεωρολόγος του MEGA έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για κάποιες περιοχές της χώρας, όπως Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Ζάκυνθο, Ιθάκη, καθώς και τα Δυτικά της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και τα παραλιακά τμήματα της Ηλείας, της Μεσσηνίας και την Αχαΐας, όπου σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα βιώσουν κάτι που σπανίως βιώνουμε από σήμερα το βράδυ έως το ξημέρωμα της Παρασκευής.

Μεσογειακός κυκλώνας Ιανός: Αυτές οι περιοχές θα βρεθούν στο «μάτι» του κυκλώνα - Δείτε live την πορεία του

Πλησιάζει τα δυτικά της χώρας, κάθε ώρα που περνά, η κακοκαιρία «Ιανός», με τον κρατικό μηχανισμό να τίθεται σε αυξημένη επιφυλακή. Ενώ, σε δραματική έκκληση προχώρησε ο Τάσος Αρνιακός.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο μεσογειακός κυκλώνας που ονομάστηκε κακοκαιρία «Ιανός» είναι… φορτωμένος με βροχή και αναμένεται να «πιάσει» στεριά από σήμερα το απόγευμα.

Όπως ανέφερε στην τελευταία ενημέρωσή του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo.gr), η ατμοσφαιρική διαταραχή που συνδέεται με την κακοκαιρία «Ιανός» είναι ιδιαίτερα βροχοφόρα, σημειώνοντας ότι σε διάστημα ενός διημέρου «άφησε» σχεδόν 600 χιλιοστά βροχής!

Meteo.gr: Ανεμοι άνω των 10 μποφόρ

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, προ ολίγου, εξέδωσε την εξής ενημέρωση:

Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 17/09 ο ΙΑΝΟΣ βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου όπου ενισχύεται και αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane). Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του είναι περί τα 1000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 km/h (8 μποφόρ).

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο ΙΑΝΟΣ θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 18/09, ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται διαδοχικοί προγνωστικοί χάρτες των αθροιστικών βροχοπτώσεων του ΙΑΝΟΥ μέχρι και τη νύχτα του Σαββάτου 19/09, υποδεικνύοντας τόσο την κίνηση του συστήματος, όσο και τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο (Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική Στερεά και ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο ΙΑΝΟΣ θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό.

Δείτε ζωντανά την πορεία του κυκλώνα της κακοκαιρίας «Ιανός»:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share