Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πέθανε ο Κώστας Δέλκος

Θρήνος

14 Σεπτεμβρίου 2020 21:17
Πέθανε ο Κώστας Δέλκος
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

«Έφυγε» από τη ζωή μετά από πολύμηνη μάχη με το καρκίνο ο Ξανθιώτης Κώστας Δέλκος σε ηλικία 63 ετών. Επίσης, την τελευταία του πνοή άφησε χθες ο στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην Δήμαρχος Κρουσώνα Γιάννης Ζωζωνάκης.

Ο Κώστας Δέλκος υπήρξε απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, με καταγωγή από τη Θεσσαλία, αλλά πολιτογραφημένος πριν από χρόνια Ξανθιώτης. Δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά, κοινωνικά και πολιτικά για δεκαετίες στην Ξάνθη, όπου έζησε με την οικογένειά του.

Υπήρξε από τα πιο γνωστά στελέχη της Αριστεράς, αρχικά στο ΚΚΕ και μετά τη διάσπαση στο ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ και μετέπειτα στη ΔΗΜΑΡ. Διετέλεσε σε διάφορες κομματικές θέσεις αλλά επίσης Δημοτικός και Νομαρχιακός Σύμβουλος Ξάνθης ως επικεφαλής.

Η διαδικασία της αποτέφρωσης του Κώστα Δέλκου, θα γίνει στη 1 το μεσημέρι στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας, στις 16 Σεπτεμβρίου 2020.

Θρήνος: Πέθανε γνωστός σχεδιαστής

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Βρετανός σχεδιαστής και επιχειρηματίας Terence Conran. Ο Conran που είχε δημιουργήσει το Design Musem στο Λονδίνο το 1989 «πέθανε ήσυχα» στο σπίτι του το Σάββατο σύμφωνα με δήλωση της οικογένειάς του. Ενώ, σοκ επικρατεί και στον καλλιτεχνικό κόσμο μετά ον χαμό σπουδαίας Ελληνίδας ηθοποιού.

«Ήταν ένας οραματιστής που έζησε ένα καταπληκτικό βίο και μια καριέρα κατά την οποία έφερε την επανάσταση στον τρόπο που ζούμε στη Βρετανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Στην ιδιωτική του ζωή αγαπήθηκε από την οικογένεια του και τους φίλους του από τους οποίους θα λείψει.» O Conran, σπούδασε κλωστοϋφαντουργία στο Λονδίνο και άνοιξε εργαστήριο μαζί με τον καλλιτέχνη Eduardo Paolozzi.

To 1956 δημιούργησε το δικό του στούντιο Conran Design Group και το 1964 ίδρυσε το Habitat που επεκτάθηκε στη Βρετανία και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οκτώ χρόνια αργότερα, άνοιξε το πρώτο Conran Shop. Ακολούθησαν και άλλα καταστήματα σε πόλεις όπως το Παρίσι και η Νέα Υόρκη. Εκτός από τις επιτυχίες του στο λιανικό εμπόριο και στο design, ο Conran υπήρξε διάσημος εστιάτορας.

Ο Peter Mandelson, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Desing Musem, ήταν μεταξύ εκείνων που «αποχαιρέτησαν» με δημόσια μηνύματα τον Βρετανό σχεδιαστή. «Ο Terence Conran γέμισε τις ζωές μας για γενιές, με ιδέες, καινοτομία και σπουδαίο design», δήλωσε κάνοντας λόγο για μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της μεταπολεμικής Βρετανίας.

Πάνω από 7 εκατομμύρια έχουν επισκεφθεί το Design Musem, το οποίο μεταφέρθηκε στο δυτικό Λονδίνο το 2016, και έχει φιλοξενήσει περισσότερες από 100 εκθέσεις. Ανάμεσα σε αυτές και εκθέσεις για τους Paul Smith, Zaha Hadid και Frank Gehry. Η ίδρυση του μουσείου ήταν μία από τις πλέον «υπερήφανες στιγμές του», ανέφερε η οικογένεια.

Τα πέντε παιδιά από τους τέσσερις διαφορετικούς γάμους του ακολούθησαν όλα τα βήματα του πραγματοποιώντας καριέρα στις δημιουργικές βιομηχανίες.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share