Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Εικόνες που κόβουν την ανάσα: Οι «αετοί» του Αιγαίου σε ασκήσεις με το αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ»

Τρομερά στιγμιότυπα

27 Ιουλίου 2020 19:40
Εικόνες που κόβουν την ανάσα: Οι «αετοί» του Αιγαίου σε ασκήσεις με το αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Εικόνες που κόβουν την ανάσα έφερε η άσκηση που έγινε στο Αιγαίο, με τις ελληνικές δυνάμεις να κάνουν συνεκπαίδευση με τις αμερικανικές, στη διάρκεια του πλου του αεροπλανοφόρου DWIGHT D. EISENHOWER.

Η άσκηση έγινε στην ανατολική και κεντρική Μεσόγειο, με μονάδες του Ναυτικού μας να ενσωματώνονται στο «Αϊζενχάουερ» και αεροσκάφη μας να κάνουν εκπαίδευση εναέριας μάχης, διαψεύδοντας μάλιστα την Τουρκία που θέλησε να... διαψεύσει το γεγονός, την ίδια στιγμή που ο Ερντογάν προχωρά σε απόλυτη πρόκληση.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

«Από την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 κατόπιν σχεδιασμού και οργάνωσης από το ΓΕΕΘΑ και καθορισμού λεπτομερειών εκτέλεσης από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού ενσωματώθηκαν στη Δύναμη Κρούσης του Αεροπλανοφόρου USS DWIGHT D. EISENHOWER (Carrier Strike Group, CSG) κατά τον πλου του στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, με σκοπό την προαγωγή του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής συνοδείας και στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης μέσων και Μονάδων των δύο χωρών, υλοποιήθηκε αριθμός συναφών τεχνικών αντικειμένων με τη συμμετοχή Φρεγάτας και Υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού.

Επιπρόσθετα, αριθμός αεροσκαφών της ΠΑ εκτέλεσε εκπαίδευση εναέριας μάχης με τα αεροσκάφη του Αεροπλανοφόρου σε ρόλο τόσο επιτιθέμενου όσο και αμυνόμενου, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας εκτελέσθηκαν πυρά Δυτικά Κρήτης και στο Πεδίο Βολής ΚΑΡΑΒΙΑ».

Η συνοδεία – συνεκπαίδευση θα ολοκληρωθεί κατά τις βραδινές ώρες της 27ης Ιουλίου 2020».

«Η Τουρκία θα παίζει πόλεμο νεύρων μέχρι...» - Αυτή θα είναι η πορεία των ελληνοτουρκικών

Απαντήσεις για την πορεία των ελληνοτουρκικών στο μέλλον έδωσε ο Άγγελος Συρίγος, με τον καθηγητή διεθνών σχέσεων και βουλευτή της ΝΔ να αναφέρει στο Mega, μαζί με τον Υποναύαρχο Νίκο Σπανό, ότι η Τουρκία θα παίζει για καιρό ακόμη πόλεμο νεύρων, ενώ ανέλυσαν όσα συμβαίνουν τελευταία στο Αιγαίο.

Μιλώντας στα εγκαίνια των νέων γραφείων της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εχθές Κυριακή (26/7), αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στις εδαφικές κατακτήσεις του Μωάμεθ του Πορθητή και σε όσους διαμαρτυρήθηκαν στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τη στιγμή που έγιναν γνωστά τα 18 νησιά που θέλει να «αρπάξει».

«Αιώνες μετά την κατάκτηση, επιτέλους το τζαμί της Αγιάς - Σοφιάς είναι ανοιχτό στη διαδικασία λατρείας, όπως ήταν στην Κωνσταντινούπολη το 1453. Γίναμε μάρτυρες για άλλη μια φορά ότι υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκικό έδαφος» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζοντας την προκλητική ρητορική.

«Δεν νιώσαμε την πίεση του Ερντογάν σε όλα τα επίπεδα, υπάρχει και το πεδίο των μεταναστών, που δεν το νιώσαμε», σημείωσε ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής διεθνών σχέσεων, βουλευτή της ΝΔ. «Μια πίεση προς τα εκεί, τον θέλγει», συμπλήρωσε.

«Μιλά για την Αγία Σοφία με όρους κατακτήσεως. Λέει κατακτήσαμε την Πόλη το 1453, έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε ό,τι θέλουμε γιατί είναι κατακτημένη», ανέφερε για το πως χειρίζεται ο Τούρκος πρόεδρος το θέμα της Αγίας Σοφίας.

Ενώ υπενθύμισε ότι πριν 5 χρόνια ο Ερντογάν εκπροσωπούσε την Τουρκία στον διάλογο των πολιτισμών, τονίζοντας ότι οι θρησκείες πρέπει να αποτελούν γέφυρες και όχι λόγους για να φανατίζονται οι λαοί. Πλέον έχει πάρει άλλη πορεία.

«Η Τουρκία λέει εδώ και καιρό, ''ελάτε να διαπραγματευτείτε με τους όρους μας''»

«Η Αγία Σοφία αποτελεί την επιτομή των αντιλήψεών του», σημείωσε. «Μας λέει εδώ και καιρό ''ελάτε να διαπραγματευτείτε με τους όρους μας, αλλιώς θα προχωρήσουμε''. Εκεί εντάσσουμε και το Oruc Reis, και όσα θα ακολουθήσουν».

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, η Τουρκία έχει στόλο με ερευνητικά πλοία. «Δεν τελειώνουμε 2 Αυγούστου, με το Oruc Reis, αλλά στις 3 Νοεμβρίου που θα γίνουν οι εκλογές στις ΗΠΑ αν βγει ο Μπάιντεν ή στις 20 Ιανουαρίου το 2021 που θα αναλάβει τα καθήκοντά του. «θα παίζει με ένα πόλεμο νεύρων».

Όσο πλησιάζουμε στις Αμερικανικές εκλογές, θα αυξάνεται η πίεση, σύμφωνα με τον καθηγητή διεθνών σχέσεων. Ο Ερντογάν θέλει να μας οδηγήσει σε διάλογο πιέζοντας στρατιωτικά.

Ο Νίκος Σπανός, υποναύαρχος ε.α. σημείωσε από πλευράς του, ότι «η Ελλάδα πάντα ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε περιστατικό στον δικό της χώρο. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα σε οποιαδήποτε επέμβαση».

«Πιστεύω επειδή ξέρω πόσο επιθετική είναι η στάση της Τουρκίας, η δική μας η στάση πάντα θα είναι στο επίπεδο στο οποίο βλέπετε, ο ελληνικός λαός να κοιμάται ήσυχος, η Τουρκία δεν θα ξεμπέρδεψει εύκολα, φοβάται την Ελλάδα».

«Δεν υπάρχει κανένα σοβαρό κράτος που να συζητάει αν το έδαφός του, του ανήκει»

Ο Κ. Συρίγος συμφώνησε ότι η ανακοπή της Τουρκίας έγινε λόγω της άμεσης απάντησης του ελληνικού στόλου.

«Ο Ερντογάν έβγαλε μια παράνομη Navtex και βγήκε ο στόλος του στο Αιγαίο. Με διαφορά λίγης ώρας πήγαμε κι εμείς στις θέσεις μας κι αυτό τον απέτρεψε από το να συνεχίσει, ενώ έδωσε και το ελεύθερο στην διπλωματία να δράσει. Αυτό ήταν η δεύτερη φορά που απέτυχε ο αιφνιδιασμός»

«Ένα τυχαίο λάθος οδηγεί σε μία σύγκρουση, αυτό που πρέπει να προσέξει η Ελλάδα, είναι ο τρόπος που φέρεται διπλωματικά. Έχει στο πλευρό της το διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο κ. Σπανός.

Αναφορικά με το αν πρέπει να διαπραματευτούμε ή όχι, ο κ. Συρίγος τόνισε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον διάλογο και την διαπραγμάτευση.

«Οπωσδήποτε πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία. Όταν έχεις έναν επικίνδυνο γείτονα όπως η Τουρκία δεν μπορείς να πεις δεν συζητάω μαζί του. Άλλο η συζήτηση άλλο η διαπραγμάτευση.

Πιστεύω πως αν διαπραγματευτούμε κάτι, θα είναι το πως θα πάμε στο διεθνές δικαστήριο για να λύσει την οριοθέτηση υφαλοκρυπίδας και ΑΟΖ.

«Δεν υπάρχει κανένα σοβαρό κράτος που να συζητάει αν το έδαφός του, του ανήκει. Αυτό είναι εκτός διαλόγου, όπως και η αποστρατιωκοποίηση των νησιών».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share