Σάββατο, 04 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: Συναγερμός στην Αττική

Πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα

23 Ιουλίου 2020 18:33
Κορωνοϊός: Συναγερμός στην Αττική
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σε 33 ανέρχονται τα νέα κρούσματακορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν στην Αττική, σημαίνοντας νέο συναγερμό!

Ο χάρτης των κρουσμάτων

  • δέκα (10) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • έντεκα (11) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής
  • τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης

«Τα κρίσιμα αποτελέσματα για τον κορωνοϊό είναι...» - Χτυπά το «καμπανάκι» ο Νίκος Σύψας

Το «καμπανάκι» του κινδύνου για τον κορωνοϊό χτυπά ο Νίκος Σύψας, ο οποίος αναφέρθηκε στο κρίσιμο διάστημα σχετικά με τα κρούσματα, ελπίζοντας πως στο τέλος Ιουλίου η κατάσταση θα ελέγχεται.

Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε ότι η Πολιτεία σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους έχουν έτοιμο σχέδιο για το φθινόπωρο που περιλαμβάνει αρχικά άμεσο εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και των υγειονομικών, με την χώρα μας τώρα να μετρά 201 νεκρούς.

«Υπάρχει ένας εφησυχασμός. Τα νούμερα που έχουμε λένε ότι είναι λάθος αυτό. Ο ιός είναι ανάμεσά μας. Συνεχίζουμε να έχουμε διασπορά στα αστικά κέντρα. Αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία μας, αφού φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί τα νούμερα. Και λόγω των τουριστών και λόγω των ανοιχτών μπαρ. Τα κρίσιμα αποτελέσματα θα τα δούμε τέλος Ιουλίου. Στα αστικά κέντρα πρέπει να τηρούμε οπωσδήποτε τις αποστάσεις αρχικά και ακολουθεί η χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών. Δεν θέλουμε στα αστικά κέντρα να αλλάξουν τα δεδομένα» τόνισε, ενώ έδειξε ικανοποιημένος από τις αντιδράσεις των υπευθύνων σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα.

«Ελέγχεται η κατάσταση στα βόρεια σύνορά μας. Είμαι ανήσυχος γιατί γίνεται καλή δουλειά με τον τουρισμό, όμως στα αστικά κέντρα με ανησυχούν τα δεδομένα. Ο μεγάλος στόχος είναι βγάλουμε το καλοκαίρι χωρίς ατύχημα, χωρίς έξαρση. Δεν είναι ανάγκη η πολιτεία να λάβει άλλα μέτρα. Δεν υπάρχει μαγικός αριθμός συναγερμού» δήλωσε.

Για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είπε: «Εάν οι μελέτες της τρίτης φάσης είναι επιτυχείς τότε ενδεχομένως θα έχουμε εμβόλιο στις αρχές του 2021. Όμως υπάρχει απόσταση μέχρι να έρθει στην Ελλάδα, ώστε να εμβολιαστεί το 70%. Οπότε υπάρχει απόσταση».

Τέλος σε ό,τι αφορά στη μετά... καλοκαίρι εποχή είπε: «Υπάρχει έτοιμο το σχέδιο του φθινοπώρου. Η ισχυρή σύσταση θα είναι να εμβολιαστούν για τη γρίπη οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί. Το θέμα είναι να υπάρχει επάρκεια».

Επιδείνωση και αύξηση RT τα ανησυχητικά στοιχεία

Ο κύριος Σύψας δεν ανησυχεί τυχαία, αφού η 9η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, το οποίο βλέπει περισσότερα κρούσματα και αύξηση του δείκτη αναπαραγωγής της νόσου RT.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, παρατηρείται περαιτέρω επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων που πλέον διαμορφώνεται στα 35 κρούσματα ανά ημέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση».

Όπως διαπιστώνει η 9η Εκθεση ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου Rt αυξήθηκε από 0,3 σε 0,4, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

Σε ό,τι αφορά περαιτέρω στατιστικά στοιχεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας, το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε στους 13, ενώ ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων μειώθηκε στο 0,14, με το μέσο όρο ημερών μεταξύ θανάτων να ανέρχεται σε περισσότερες από 6 ημέρες.

«Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων ανήλθε στις 97 από 91 και 94 από 86 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα» αναφέρεται.

Επίσης αυξήθηκαν κατά 1.000 τα τεστ στον πληθυσμό – 5.000 τεστ ανά μέρα. Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 33 σε 37. Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα και οδηγούμενος από την ανάγκη για αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χωράς. Από το πλήθος των ελέγχων το 0,7% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο. Τέλος, η διασπορά στην Ελλάδα είναι 3,89 (από 2,36) κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Ανησυχία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

«Η συρροή κρουσμάτων που είχε εντοπιστεί στην Ξάνθη με επίκεντρο τον Εχίνο, μολονότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση δε φαίνεται να έχει την ίδια ένταση με τον Ιούνιο. Αξίζει να σημειωθεί πως και την τελευταία εβδομάδα μεταξύ 8ης και 9ης έκθεσης τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη σημείωσαν αύξηση κρουσμάτων και πλέον κινούνται μεσοσταθμικά περί τα 8 κρούσματα ανά ημέρα», όπως διαπιστώνει η Εκθεση.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share