Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Προσοχή! Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί επικίνδυνες φακές (photo)

Συναγερμός στην αγορά

21 Ιουλίου 2020 13:35
Προσοχή! Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί επικίνδυνες φακές (photo)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ο ΕΦΕΤ αποσύρει από τα ράφια των σούπερ μάρκετ φακές, που ενδέχεται να είναι επικίνδυνες. Οι συγκεκριμένες φακές διαφημίζονται ως υγιεινές, ωστόσο μέσα σε αυτές βρέθηκαν διάφορα ύποπτα στοιχεία, και έτσι ανακαλείται όλη η παρτίδα. Επίσης, τις προηγούμενες ημέρες προέβη στην ανάκληση μελιού από άνθη και βότανα, το οποίο ήταν νοθευμένο με αμυλοσιρόπιο.

Το δελτίο τύπου από τον ΕΦΕΤ

“Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο διαχείρισης καταγγελίας καταναλωτή που αφορούσε στο προϊόν «ΨΙΛΕΣ ΦΑΚΕΣ», προέλευσης Καναδά, σε συσκευασία των 500 g, της εταιρείας ΖΑΚΟΜΑ ΑΕ, με lot 35019, διαπίστωσε την ύπαρξη ξένων σωμάτων στο ανωτέρω προϊόν (μη συμμόρφωση σύμφωνα με το άρθρο 121, παρ.14β του ΚΤΠ), και συνεπώς θεωρείται ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ – ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (Καν. (ΕΚ) 178/2002, άρθρο 14, παρ. 1 & 2β).

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το αναφερόμενο προϊόν, που φαίνεται στην κάτωθι φωτογραφία να μην το καταναλώσουν”.

Αποσύρει άρον-άρον τρόφιμο ο ΕΦΕΤ - Μεγάλη προσοχή (photo)

Σε ανάκληση προϊόντος προχώρησε ο ΕΦΕΤ. Συγκεκριμένα, ο Ε.Φ.Ε.Τ. προέβη σε δειγματοληψία του τροφίμου με την εμπορική ονομασία «SUNSWEET», «Αποξηραμένα Βερίκοκα χωρίς κουκούτσι», σε συσκευασία των 175 γραμμαρίων, με στοιχεία: L0027Η162, ανάλωση κατά προτίμηση 01/2021. Εισαγωγέας/Διανομέας: ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε. Παράλληλα, πριν λίγες μέρες είχε ανακαλέσει από την αγορά ρολό κοτόπουλο, στο οποίο διαπιστώθηκε ότι περιέχει σαλμονέλα.

Μετά την εργαστηριακή εξέταση του δείγματος από το Α΄ Τμήμα της Α΄ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γ.Χ.Κ διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω δείγμα «ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ» είναι ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ διότι:

α) περιέχει το συντηρητικό «σορβικό οξύ» σε συγκέντρωση 1474±112mg/Kg ενώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου είναι 1000 mg/Kg (ΚΑΝ (ΕΚ) 1333/2008, Παρ/μα ΙΙ, Μέρος Ε, (κατηγορία 04.2.1) και ΚΑΝ(ΕΚ) αριθμ. 178/2002 άρθρο 14, όπως ισχύουν και

β) το συντηρητικό «διοξείδιο του θείου» παρότι περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ του Καν. (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 (ΟΥΣΙΕΣ Ή ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ Ή ΔΥΣΑΝΕΞΙΕΣ), δεν τονίζεται με είδος χαρακτήρων που κάνει σαφή διάκριση της ονομασίας των συστατικών αυτών από το υπόλοιπο του καταλόγου των συστατικών.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Προσοχή! Ανακαλείται τυρί κρέμα από τον ΕΦΕΤ

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ανακαλεί μετά από ενημέρωση του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), τυρί κρέμα που ενδέχεται να είναι επιμολυσμένα με τον παθογόνο μικροοργανισμό Clostridium botulinum.Μετά από την ανάκληση αυτών των επικίνδυνων τροφίμων στην αγορά, έρχεται ακόμα ένα να προστεθεί στην λίστα.

Πρόκειται για δύο προϊόντα προέλευσης Ηνωμένου Βασιλείου, με εμπορική ονομασία:

  • “PRIMULA CHEESE n’ prawns” (ΤΥΡΙ ΑΝΑΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΛΕΙΦΕΤΑΙ, ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ), σε συσκευασία των 150g, ανεξαρτήτως παρτίδας και
  • “PRIMULA CHEESE n’ ham” (ΤΥΡΙ ΑΝΑΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΛΕΙΦΕΤΑΙ, ΜΕ ΖΑΜΠΟΝ) σε συσκευασία των 150g, ανεξαρτήτως παρτίδας.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share