Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ: Ανακαλεί νοθευμένο μέλι

Μεγάλη προσοχή!

14 Ιουλίου 2020 12:37
Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ: Ανακαλεί νοθευμένο μέλι
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Συναγερμός ήρθε από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, ο οποίος προχώρησε στην ανάκληση μελιού από άνθη και βότανα, το οποίο ήταν νοθευμένο με αμυλοσιρόπιο.

Όπως ανακοινώθηκε, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί και σε συνεργασία με την Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας - Τμήμα Α' που διεξήγαγε τις χημικές αναλύσεις, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντος το οποίο, επισημαίνεται ως μέλι από άνθη και βότανα, ενώ βρέθηκε να είναι νοθευμένο με αμυλοσιρόπιο, ενώ πρόσφατα ανακάλεσε και υποκατάστατο τυριού.

Συγκεκριμένα πρόκειται για μέλι από άνθη και βότανα με την εμπορική ονομασία «Καλημέρα… με μέλι» σε γυάλινη κλειστή συσκευασία 500 γραμμαρίων, με αριθμό παρτίδας L250619 και ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 25/06/2022, το οποίο συσκευάζεται στην ΕΕ για την ΓΚΑΓΚΑΝΙΑΡΑ ΚΩΝ/ΝΑ (Λεωφ. Καραμανλή 22, Θεσσαλονίκη).

Το προϊόν διακινήθηκε από την επιχείρηση ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΤ. ΓΚΑΓΚΑΝΙΑΡΑ, Εμπόριο φυσικού μελιού και ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, 14ο χλμ ΠΕΟ Θεσσαλονίκης-Καβάλας, Λαγυνά Θεσσαλονίκης.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω μη κανονικό/νοθευμένο προϊόν, από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Αποσύρει άρον-άρον τρόφιμο ο ΕΦΕΤ - Μεγάλη προσοχή (photo)

Σε ανάκληση προϊόντος προχώρησε ο ΕΦΕΤ. Συγκεκριμένα, ο Ε.Φ.Ε.Τ. προέβη σε δειγματοληψία του τροφίμου με την εμπορική ονομασία «SUNSWEET», «Αποξηραμένα Βερίκοκα χωρίς κουκούτσι», σε συσκευασία των 175 γραμμαρίων, με στοιχεία: L0027Η162, ανάλωση κατά προτίμηση 01/2021. Εισαγωγέας/Διανομέας: ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε. Παράλληλα, πριν λίγες μέρες είχε ανακαλέσει από την αγορά ρολό κοτόπουλο, στο οποίο διαπιστώθηκε ότι περιέχει σαλμονέλα.

Μετά την εργαστηριακή εξέταση του δείγματος από το Α΄ Τμήμα της Α΄ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γ.Χ.Κ διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω δείγμα «ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ» είναι ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ διότι:

α) περιέχει το συντηρητικό «σορβικό οξύ» σε συγκέντρωση 1474±112mg/Kg ενώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου είναι 1000 mg/Kg (ΚΑΝ (ΕΚ) 1333/2008, Παρ/μα ΙΙ, Μέρος Ε, (κατηγορία 04.2.1) και ΚΑΝ(ΕΚ) αριθμ. 178/2002 άρθρο 14, όπως ισχύουν και

β) το συντηρητικό «διοξείδιο του θείου» παρότι περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ του Καν. (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 (ΟΥΣΙΕΣ Ή ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ Ή ΔΥΣΑΝΕΞΙΕΣ), δεν τονίζεται με είδος χαρακτήρων που κάνει σαφή διάκριση της ονομασίας των συστατικών αυτών από το υπόλοιπο του καταλόγου των συστατικών.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share