Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Ζητά από την Αθήνα την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών (photo)

Νέες προκλήσεις

15 Ιουλίου 2020 13:25
Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Ζητά από την Αθήνα την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών (photo)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σε νέα πρόκληση προχώρησε η Τουρκία, μετά την μετατροπή του στάτους της Αγίας Σοφίας σε τζαμί,αφού ζητά την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι έχουν καταφύγει στην Ελλάδα από τον Ιούλιο 2016 μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Συγκεκριμένα η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα σε ανάρτησή της στο Facebook σημειώνει:

"Περιμένουμε εδώ και τέσσερα χρόνια για την έκδοση των οκτώ πρώην αξιωματικών (και άλλων) που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου του 2016. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν".

Προφανώς, η τουρκική πρεσβεία δεν επέλεξε τυχαία να επαναφέρει το θέμα τη δεδομένη χρονική στιγμή καθώς σήμερα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

We have been waiting for four years now, for the extradition of the eight ex-military individuals (and others) who fled...

Posted by T.C. Atina Büyükelçiliği / Turkish Embassy Athens / Πρεσβεία Τουρκίας Αθήνα on Tuesday, July 14, 2020

Προκλητικός ο Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά: «Διορθώσαμε το λάθος του 1934»

Προκλητικός για ακόμα μια φορά είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και εξοργίζουν τα όσα είπε μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης.

«Είναι δεδομένο πως θα προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Αγιάς Σοφιάς, δεν υπάρχουν αμφιβολίες γι' αυτό. Καταλήξαμε σε αυτή τη απόφαση για την Αγιά Σοφιά, βασισμένοι στην ελευθερία και τα δικαιώματα του έθνους μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί, καθώς έτσι θα εξυπηρετεί τον κόσμο σύμφωνα με τον σκοπό της δημιουργίας της. Επίσης, θέλω να υπογραμμίσω πως η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί και όχι σε εκκλησία. Όταν την παραλάβαμε, ήταν ερείπιο. Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, δεν μπορεί να αποτελεί ντροπιαστικό γεγονός για κανέναν σε αυτή τη γη. Όσοι μιλάνε εναντίον μας, δεν θέλουν να υπερασπιστούν την πολιτιστική κληρονομιά του ναού, αλλά να σταθούν στην τουρκική και ισλαμική επιθετικότητα» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, που πιστεύει ατράνταχτα ότι είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας.

Και συνέχισε, για το θέμα που έχει προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις από την Παρασκευή σε όλο τον κόσμο: «Ήταν λάθος που μετατρέψαμε την Αγιά Σοφιά σε μουσείο και τώρα την επαναφέρουμε σε τζαμί. Διορθώνουμε αυτό το λάθος, που είχε γίνει το 1934 και δεν σκοπεύουμε να απαρνηθούμε την κυριαρχία 600 χρόνων στην Κωνσταντινούπολη».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share