Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

«Η Κίνα έκρυψε τον κορωνοϊό τις πρώτες εβδομάδες από τον ΠΟΥ» - Χαμός με το δημοσίευμα του Associated Press

Στην φόρα έγγραφα και συνομιλίες

2 Ιουνίου 2020 17:22
«Η Κίνα έκρυψε τον κορωνοϊό τις πρώτες εβδομάδες από τον ΠΟΥ» - Χαμός με το δημοσίευμα του Associated Press
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Χαμός προκαλείται παγκόσμια από το δημοσίευμα του Associated Press, με το έγκυρο πρακτορείο να επικαλείται ηχογραφημένες συνομιλίες και έγγραφα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, με βάση τα οποία η Κίνα έκρυψε τον κορωνοϊό και άργησε να του δώσει σημαντικές πληροφορίες στις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας.

Οι συγκεκριμένες αργοπορίες είχαν προκαλέσει δυσφορία στους αξιωματούχους του ΠΟΥ παρότι συνέχιζαν δημοσίως να επαινούν την Κίνα για τη διαφάνειά της.

Η Κίνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, καθυστέρησε περισσότερο από μία εβδομάδα προτού δημοσιεύσει το γονιδίωμα του κορωνοϊού, παρότι τρία εργαστήρια είχαν πλήρως «αποκωδικοποιήσει» τον γενετικό κώδικα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑP για την αργοπορία αυτή ευθύνονται οι έλεγχοι στην ενημέρωση αλά και ανταγωνισμοί μέσα στο κινεζικό σύστημα υγείας, όπως προκύπτει από «δεκάδες συνεντεύξεις και έγγραφα» που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο»

Τα κινεζικά εργαστήρια προχώρησαν τελικά στη δημοσιοποίηση του σανιδώματος όταν ένα τέταρτο εργαστήριο το δημοσίευσε στις 11 Ιανουαρίου, ενώ θλίψη προκαλεί ο θάνατος του γιατρού που... άλλαξε χρώμα εξαιτίας του ιού.

Αλλά ακόμη και τότε η Κίνα αργοπόρησε άλλες δύο εβδομάδες προκειμένου να παράσχει στον ΠΟΥ λεπτομερή δεδομένα για ασθενείς και κρούσματα, σύμφωνα με ηχογραφημένες συνομιλίες.

Ένας αξιωματούχος του ΠΟΥ φέρεται να διαμαρτύρεται: «Προχωράμε με πολύ λίγη πληροφόρηση. Είναι σίγουρα ανεπαρκής για να κάνουμε τον κατάλληλο προγραμματισμό».

«Παίρνουμε ελάχιστες πληροφορίες», δήλωσε επίσης σε μια άλλη συνομιλία η Μαρία Βαν Κερχόβ, επιδημιολόγος του ΠΟΥ, σύμφωνα με το AP.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο όπου ναι, μας δίνουν πληροφορίες 15 λεπτά πριν μεταδοθούν στο CCTV (την κινεζική κρατική τηλεόραση)», ακούγεται να λέει σε άλλη ηχογραφημένη συζήτηση ο Γάουντεν Γκαλέα, ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Οι ηχογραφημένες συνομιλίες υποδεικνύουν, σημειώνει το ΑP ότι αντί για κάποια συμπαιγνίας Κίνας – ΠΟΥ, σύμφωνα με όσα έχει καταγγείλει ο Πρόεδρος Τραμπ, ο ΠΟΥ μάλλον κρατήθηκε στο σκοτάδι ενώ η Κίνα του παρέσχε τις μίνιμουμ πληροφορίες που απαιτούντο βάσει του νόμου.

Ωστόσο ο Οργανισμός προσπάθησε να περιγράφει την Κίνα με θετικούς όρους , πιθανόν ως μέσο για να διασφαλίσει ότι θα έχει αυτές τις περισσότερες πληροφορίες.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share