Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Χάος στις ΗΠΑ: Βία και δακρυγόνα στο Λευκό Οίκο - Φυγάδευσαν τον Τραμπ (Video)

Αφορμή ο θάνατος του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη

1 Ιουνίου 2020 08:43
Χάος στις ΗΠΑ: Βία και δακρυγόνα στο Λευκό Οίκο - Φυγάδευσαν τον Τραμπ (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Στο χάος φαίνεται να έχουν βυθιστεί οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά το θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη κατά την σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς. Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί τέσσερις νεκροί στις διαδηλώσεις για τον Φλόιντ.

Στην Ουάσινγκτον η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων το βράδυ της Κυριακής (το πρωί της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) για να διαλύσει τους συμμετέχοντες σε διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού μπροστά στον Λευκό Οίκο, καθώς ξέσπασαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας.

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στην επίσημη κατοικία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πλακάτ και βάζοντας φωτιές, παρότι στην αμερικανική πρωτεύουσα έχει τεθεί σε εφαρμογή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατ’ εντολή της δημάρχου Μιούριελ Μπάουζερ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μεταφέρθηκε για ένα χρονικό διάστημα σε υπόγειο καταφύγιο, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου και αστυνομική πηγή, τη στιγμή που οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο την Παρασκευή το βράδυ στην Ουάσινγκτον. Την αποκάλυψη έκανε το τηλεοπτικό καλωδιακό δίκτυο CNN και μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενώ παρόμοιες πληροφορίες έδωσε και η εφημερίδα New York Times.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι πρόκειται να ορίσει ως «τρομοκρατικό», το αντιφασιστικό κίνημα. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιρρίπτει στο κίνημα Antifa και άλλους «ριζοσπάστες εξτρεμιστές» τις ταραχές που ξεσπούν κατά την διάρκεια διαδηλώσεων για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς.

Λεηλασίες καταστημάτων αναφέρθηκαν στη Σάντα Μόνικα, παραθαλάσσια πόλη σε μικρή απόσταση από το Λος Άντζελες, αλλά και σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Καταστροφές και συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώθηκαν και στη Νέα Υόρκη.

Σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής σε κεντρική γέφυρα της Μινεάπολης στη Μινεσότα όπου συνεχίζονταν οι διαμαρτυρίες του πλήθους για τη δολοφονία του Φλόιντ.

Αγανακτισμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν στην καμπίνα του οδηγού και τον τράβηξαν έξω. Σύμφωνα με την αστυνομία ο οδηγός τραυματίστηκε από την επίθεση που δέχτηκε από το πλήθος και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο. Στη Μινεάπολη έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της εθνοφρουράς για πρώτη φορά μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Στην απόλυση δύο αστυνομικών και στην απενεργοποίηση σε γραφείο άλλων τριών προχώρησε την Κυριακή ο δήμαρχος της Ατλάντα, σε συνεργασία με την ηγεσία της αστυνομίας στην περιοχή. Οι πέντε αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων εμφανίστηκαν να χρησιμοποιούν βία ενάντια σε ζευγάρι που επέβαινε σε αυτοκίνητο και να χρησιμοποιούν όπλα αναισθητοποιήσης τόσο στον άντρα όσο και στη γυναίκα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share