Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

«Βόμβα» από τον Σωτηρή Τσιόδρα: «Σταματάω την τηλεοπτική ενημέρωση» - Το συγκινητικό αντίο (Video)

Η αποχαιρετιστήρια ομιλία του

26 Μαΐου 2020 18:22
«Βόμβα» από τον Σωτηρή Τσιόδρα: «Σταματάω την τηλεοπτική ενημέρωση» - Το συγκινητικό αντίο (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει πλέον να έχει το καθημερινό ραντεβού με τους πολίτες. Παράλληλα, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα και έναν ακόμα θάνατο.

Τόνισε ότι πλέον δεν υπάρχει η ανάγκη για καθημερινή τηλεοπτική ενημέρωση και με πολύ συγκίνηση αναφέρθηκε στη δική του μάχη όλους αυτούς τους μήνες. Πλέον η ενημέρωση από το τέλος του μήνα Μαΐου και μετά θα γίνεται γραπτώς, ενώ τον Ιούνιο θα γίνεται πλέον μία φορά την εβδομάδα.

«Παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής , κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον ιό, η επιστήμη παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να παραμένει κοντά στους πολίτες. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη, η αβεβαιότητα. Αισθάνθηκα κοντά σας κι ας μην επικοινωνούσα με φυσικό τρόπο. Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου θα παραμείνω ως επιστήμονας. Θέλω να επιστρέψω κ εγώ σταδιακά στα υπόλοιπα καθήκοντα μου, δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση, το πραγματικό R ήταν πολύ κάτω από το 1. Φτάσαμε με πολύ κόπο πολύ μακριά για να επιτρέψουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Σας ευχαριστώ για όλα». Με αυτό τον τρόπο έκλεισε την ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. «Μπορώ ακόμη να κλαίω και να τραγουδάω», είπε, μεταξύ άλλων, στον λόγο που χρησιμοποίησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

«Τα παιδιά νοσούν λιγότερο από τον κορωνοϊό γιατί...» - Η απάντηση του Σωτήρη Τσιόδρα

Την απάντηση του για το λόγο, που τα παιδιά νοσούν λιγότερο από τον κορωνοϊό, έδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, με τον ίδιο να προσφέρει ενδιαφέροντα στοιχεία από έρευνα του ΕΚΠΑ.

Κάθε ημέρα που περνάει μαθαίνουμε όλο και περισσότερες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, τον τρόπο δράσης τους και το πως προσβάλει τους ασθενείς. Και σήμερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε επικαλούμενος ελληνική μελέτη πως τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορωνοϊό σε σχέση με τους ενήλικες. Ανακοίνωση ευχάριστη, ενόψει και της συζήτησης για την επάνοδο των μικρών παιδιών στα δημοτικά σχολεία, με τις οριστικές αποφάσεις να αναμένονται την προσεχή Δευτέρα, αν και ο καθηγητής προειδοποίησε για επερχόμενο δεύτερο κύμα.

Όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας, «ελληνική μελέτη από συναδέλφους πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με την νέα νόσο. Η μελέτη χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών».

«Οι κορωνοϊοί προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζυμο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας. Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα», είπε ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε:

«Νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στην μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share