Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Τότε ξεκίνησε η πορεία του φονικού ιού

Τι απάντησε ο Σωτήρης Τσιόδρας;

7 Μαΐου 2020 19:23
Κορωνοϊός: Τότε ξεκίνησε η πορεία του φονικού ιού
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μεγάλο ερώτημα τις τελευταίες μέρες έχει εγείρει, το πότε ξεκίνησε η πορεία του κορωνοϊού, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να δίνει απαντήσεις στο ερώτημα, στη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης για τον νέο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων στην χώρα μας.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε νέα επιστημονικά δεδομένα, τονίζοντας πως είναι «πολύ απίθανο» να κυκλοφορούσε ο κορωνοϊός στον κόσμο για πολύ πριν από την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων, δηλαδή πριν τα τέλη του 2019.

Ακόμη σημείωσε ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις (σ.σ. πάνω από 200) του ιού καταγράφηκαν εκεί που υπήρξαν τα περισσότερα κρούσματα. Η επιδημία ξεκινά από πολλούς «ασθενείς μηδέν». Ο ιός εισήλθε για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές, από πολλούς ασθενείς.

«Τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας ότι κατασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε πολύ μικρό αριθμό μεταλλάξεων. Δηλαδή παραμένουν σταθερές. Αυτές οι περιοχές που ο ιός παρουσιάζει τις λιγότερες αλλαγές. Αυτές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για να βρούμε εμβόλιο ή φάρμακο», τόνισε.

Κορωνοϊός: Σπουδαία νέα από τον Σωτήρη Τσιόδρα για το εμβόλιο

Σπουδαία νέα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού πρόσφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ελπίζει, όπως είπε, μέχρι το τέλος του έτους να έχουν υπάρξει ασφαλείς λύσεις.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και σε δημοσίευση στο Sciense για εμβόλιο σε πειραματόζωα, με τα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά, αν και πρόσφατα καθηγητής είχε αναφέρει, ότι μπορεί να βρεθεί ποτέ το εμβόλιο.

Αναλυτικά τόνισε: «Ένα από τα εμβόλια, που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματοζώων και η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sciense, ένα από τα μεγαλύτερης επιστημονικής απήχησης στον κόσμο.

Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα, υποψήφια εμβόλια. Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους. Τα οποία αφού τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις, μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορωνοϊών. Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με την μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share