Παρασκευή, 03 Μαΐου 2024

"Κρουασάν - καρκίνος": Βόμβα από τον ΕΦΕΤ

Προσοχή!

13 Μαρτίου 2020 07:36
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καταγγελίες που σοκάρουν, ήρθαν στο φως, όταν ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, μίλησε για τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώμε, όπως είναι τα κρουασάν.

Συγκεκριμένα, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, πρώην πρόεδρος ΕΦΕΤ και διευθυντής του Τμήματος Διατροφολογίας New York College, Νίκος Κατσαρός, σε κείμενο που έστειλε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ανέφερε και κατάγγειλε πολλές ανάλογες ανατριχιαστικές πληροφορίες, με τίτλο “Ιδού τι τρώμε και με τη βούλα της Ε.Ε.”! Ο πρώην πρόεδρος, αναφέρει πως μέσα σε κάποια τρόφιμα, υπάρχει η κοχελίνη! Τι είναι η κοχενίλη;

"Η κοχενίλη είναι μια κόκκινη χρωστική που προέρχεται από θηλυκά έντομα είδους σκαθαριού, αφού προηγουμένως ψηθούν και μετατραπούν σε σκόνη ή απομονωθεί χημικά η δραστική ουσία.

Η ειρωνεία και η υποκρισία της όλης κατάστασης είναι ότι στις οδηγίες αναφέρεται να το αποφεύγουν οι χορτοφάγοι, καθόσον πρόκειται για ζωικό οργανισμό (εδώ μάλλον θέλει να πει πως ΔΕΝ αναφέρεται όπως και θα έπρεπε), αν βέβαια γνωρίζουν τι είναι η κοχενίλη. Έτσι, ένας χορτοφάγος μπορεί να φάει μέχρι και πεντακόσια ψημένα σκαθάρια, χωρίς να το γνωρίζει.

Η κοχελίνη επιτρέπεται ως πρόσθετο σε αλκοολούχα ποτά, παγωτά, προϊόντα αρτοποιίας (π.χ. διάφορα κρουασάν, μπισκότα, κέικ, γκοφρέτες κ.λπ.), στιγμιαίες σούπες σε φακελάκια, γλυκά, ζελέ, μαρμελάδες για να δίνει κόκκινο χρώμα ή αποχρώσεις κόκκινου σε αυτά τα προϊόντα". Τέλος, να σημειωθεί, ότι ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, αναφέρθηκε και σε κρέατα με κόλλα.

"Φέτα θάνατος - Προσοχή" - Βόμβα από τον ΕΦΕΤ

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, πρέπει όλοι να προσέχουν την φέτα που επιλέγουν από τα σούπερ μάρκετ, όπως και το λάδι.

Ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο τόσο της προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών όσο και της αυθεντικότητας των Ελληνικών τροφίμων, εντείνει τους σχετικούς ελέγχους, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας.

Σε πρώτη φάση και στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού και προγραμματισμού του ΥΠΑΑΤ και της πολιτικής ηγεσίας, οι έλεγχοι θα έχουν ως επίκεντρο τις τουριστικές περιοχές της χώρας και τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα δύο εθνικά προϊόντα, στο τυρί «ΦΕΤΑ» και στο Ελαιόλαδο.

Όσον αφορά στο τυρί «ΦΕΤΑ», έχουν παρατηρηθεί αθέμιτες πρακτικές διάθεσης λευκού τυριού άλμης ως Φέτα, που εστιάζονται κατά βάση στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ξενοδοχεία, κλπ).

Αναφορικά με το ελαιόλαδο, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με νέα νομοθετική διάταξη, θα πρέπει να διατίθεται από τα καταστήματα μαζικής εστίασης στον τελικό καταναλωτή αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να φέρουν όλες τις απαιτούμενες από την νομοθεσία επισημάνσεις.

Με γνώμονα τα ανωτέρω, ο Ε.Φ.Ε.Τ. επισημαίνει στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και, σε περίπτωση υποψίας παραπλάνησής τους, να επικοινωνούν με τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές και τον Ε.Φ.Ε.Τ.

Οι δε επαγγελματίες του χώρου της μαζικής εστίασης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι φέρουν την απόλυτη ευθύνη στην περίπτωση υιοθέτησης πρακτικών παραπλάνησης και μη εφαρμογής της νομοθεσίας, γεγονός που επισύρει αυστηρές διοικητικές κυρώσεις.

TAGS
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share