Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τον σεισμό στην Αλβανία: «Η στέγη έπεσε στο κεφάλι μας»! (Video)

Ανατριχιαστικές περιγραφές!

26 Νοεμβρίου 2019 15:54
Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τον σεισμό στην Αλβανία: «Η στέγη έπεσε στο κεφάλι μας»! (Video)

Στο θρήνο έχει βυθιστεί από τα ξημερώματα της Δευτέρας η Αλβανία, όταν ο φονικός σεισμός «επισκέφτηκε» ξανά την γειτονική χώρα, σκορπώντας τον θάνατο στο καταστροφικό πέρασμά του.

Σεισμός στην Αλβανία: Βίντεο σοκ από την στιγμή που χτυπάει ο Εγκέλαδος!

Οι μαρτυρίες των κατοίκων ξύπνησαν από τα Ρίχτερ, συγκλονίζουν

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία ενός 32χρονου άνδρα, του Τομ, που μένει στα Τίρανα με την οικογένειά του: «ο σεισμός δεν σταματούσε. Διήρκεσε πάνω από 20 με 25 δευτερόλεπτα» είπε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ο ίδιος, όπως περιγράφει, άρπαξε το χέρι της γυναίκας του για να την προφυλάξει από τον σεισμό και, όπως σημειώνει, «κάτσαμε κάτω από την πόρτα περιμένοντας να σταματήσει ο σεισμός». Το διαμέρισμα του ζευγαριού στον τρίτο όροφο μίας πολυώροφης πολυκατοικίας στα Τίρανα «κουνήθηκε» αρκετά όπως σημειώνει ο νεαρός, που μόλις κατάφερε μαζί με τη γυναίκα του να βγει από την πολυκατοικία, έτρεξε για να σώσει άλλο ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

Η 48χρονη Marjana Gjoka, κοιμόταν στο διαμέρισμά της στον τέταρτο όροφο, ενός πενταόροφου κτιρίου, όταν ο σεισμός άρχισε να ταρακουνάει την πολύκατοικία.

"Η στέγη έπεσε στο κεφάλι μας και δεν ξέρω καν πώς καταφέραμε να γλιτώσουμε και να βγούμε έξω. Ο Θεός μας βοήθησε" δήλωσε.

Ο Refik, ο οποίος μένει στα Τίρανα στον έκτο όροφο μιας πολυκατοικίας, είπε στο Reuters "όλα τα αντικείμενα μέσα στο σπίτι έπεφταν. Ήμασταν ξύπνιοι γιατί είχαν προηγηθεί μικρότεροι σεισμοί, αλλά αυτός ο τελευταίος μας ταρακούνησε για τα καλά".

Ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων, ο οποίος είχε τραυματιστεί στο δεκί μάγουλο του είπε στο News24 TV ότι η κόρη και η ανιψιά του ήταν ανάμεσα στους εγκλωβισμένους σε ένα κτίριο που κατέρρευσε στο Δυρράχιο.

"Μίλησα με την κόρη και την ανιψιά μου στο τηλέφωνο. Μου είπαν ότι περίμεναν να τις διασώσουν. Δεν κατάφερα να μιλήσω με τη σύζυγό μου. Υπάρχουν κι άλλες οικογένειες αλλά δεν κατάφερα να μιλήσω μαζί τους" τόνισε.

«Πολύ δραματική η κατάσταση»

Ο πρόεδρος της χώρας, χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ δραματική». «Όλες μας οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να απεγκλωβίσουμε ανθρώπους από τα ερείπια» είπε ο Ίλιρ Μέτα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, έκανε λόγο για μια «δραματική στιγμή». «Πρέπει να μείνουμε ήρεμοι και όλοι μαζί να ξεπεράσουμε το σοκ» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον αλβανό πρωθυπουργό, τόσο η ΕΕ, όσο και οι ΗΠΑ προσέφεραν βοήθεια. Συγκεκριμένα, Ελλάδα, Ιταλία, Κόσοβο, Τουρκία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία και Σερβία στέλνουν βοήθεια.

Απέραντη καταστροφή στην Αλβανία: Μεγαλώνει συνεχώς η λίστα των νεκρών! Πάνω από 600 τραυματίες, συντρίμμια παντού (photos+videos)

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Αλβανία, μετά τον φονικό σεισμό μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του θύματα, τραυματίες και καταστροφές!

Δραματική είναι η κατάσταση στην Αλβανία όπου κάθε ώρα που περνά μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, αποκαλύπτουν την ανείπωτη καταστροφή. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 15 νεκροί από τα συντρίμμια ενώ πάνω από 600 είναι οι τραυματίες. Ο σεισμός έπληξε την Αλβανία περίπου στις 4 τα ξημερώματα [τοπική ώρα· 05:00 ώρα Ελλάδας] με επίκεντρο περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταρρεύσει ξενοδοχείο από το οποίο έχουν απεγκλωβιστεί πολλοί ένοικοι, ανάμεσά τους 20 Τούρκοι που είναι καλά στην υγεία τους.

Με την ευκαιρία να σας θυμίσουμε: Θρίλερ: Αγνοείται ξαδέλφη πασίγνωστης παρουσιάστριας στον σεισμό της Αλβανίας!

Τα περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Κατεστραμμένα κτίρια υπάρχουν, ωστόσο, και σε ακτίνα 150 περίπου χιλιομέτρων: από τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο. Έως τώρα έχει αναφερθεί ότι έχουν καταρρεύσει οκτώ πολυκατοικίες στο Δυρράχιο και στα προάστια των Τιράνων. Πρόκειται για κτίρια που είχαν ανεγερθεί πριν από το 1990, αλλά και νεότερα.

Ο πανικός αποδείχθηκε ο χειρότερος σύμβουλος για τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών, ενώ η έλλειψη κρατικής υποδομής επιβάρυνε την κατάσταση.

Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Στους δρόμους επικρατεί κομφούζιο, με τους πολίτες να έχουν βγει στους δρόμους, ενώ η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα μετέβη στο Δυρράχιο, που επλήγη περισσότερο.

Ισχυρός σεισμός στην Αλβανία: Η προειδοποίηση του Ευθύμη Λέκκα! (Video)

Στις 07.03 καταγράφηκε μετασεισμός 5,4 βαθμών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στην Αδριατική, 34 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

«Οι ζημιές είναι σημαντικές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Πέρα από το τριώροφο κτίριο που κατέρρευσε στο Δυρράχιο, άλλο ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης υπέστη σοβαρές ζημιές.

Η υπουργός Υγείας της Αλβανίας, η Ογκέρτα Μαναστερλίου, δήλωσε ότι τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων υπέστησαν ελαφρείς τραυματισμούς δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες στα επείγοντα.

Ο κύριος σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας (σε απόσταση 400 χλμ.) και το Νόβι Σαντ της Σερβίας (700 χλμ.), σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και μηνύματα που αναρτήθηκαν από χρήστες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια περιοχή έπληξε σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών την 21η Σεπτεμβρίου, που είχε προκαλέσει ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και κατέστρεψε ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας «εικοσαετίας ως τριακονταετίας» στη χώρα.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ισχυρή σεισμική δόνηση, που έπληξε στις τέσσερις τα ξημερώματα (05.00 ώρα Ελλάδας) την Αλβανία, με επίκεντρο περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου, μεταδίδει το Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΤΑ).

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των τραυματιών που διακομίζονται στα νοσοκομεία, ενώ πληροφορίες μιλούν για εγκλωβισμένους στα ερείπια των κτηρίων που καταστράφηκαν στο Δυρράχιο, κυρίως, και στα Τίρανα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share