Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σούπερ Μάρκετ: Η απίστευτη είδηση για τον Σκλαβενίτη που κάνει τον γύρο του διαδικτύου!

Τι συνέβη;

21 Οκτωβρίου 2019 08:37
Σούπερ Μάρκετ: Η απίστευτη είδηση για τον Σκλαβενίτη που κάνει τον γύρο του διαδικτύου!

Αλλάζει ο χάρτης του οργανωμένου λιανεμπορίου - Πρωτιά και ρεκόρ για Σκλαβενίτη - Η πλήρης ενσωμάτωση του δικτύου της Μαρινόπουλος υπήρξε καταλυτική για τον όμιλο με τους 516.000 πελάτες ημερησίως - Στη δεύτερη θέση και υπό συνεχή πίεση η ΑΒ - Αναζωπυρώνεται το σενάριο για επικείμενο deal μεταξύ Βασιλόπουλου και Μασούτη!

Οι μετατοπίσεις τζίρων μεταξύ των δύο μονομάχων του οργανωμένου λιανεμπορίου (Σκλαβενίτης, Βασιλόπουλος) αναδιατάσσουν τον χάρτη κατάταξης των ελληνικών σούπερ μάρκετ και γεννούν προϋποθέσεις για περαιτέρω… συγκέντρωση δυνάμεων στα χέρια των ισχυρών.

Διαβάστε με την ευκαιρία: Ριζικές αλλαγές στον Σκλαβενίτη!

Η κρίση της Μαρινόπουλος αναδεικνύει τον νέο Σκλαβενίτη στον μεγάλο κερδισμένο σε επίπεδο τζίρων και εντυπώσεων -τουλάχιστον-, καθώς από τη μια κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 3 δισ. σε κύκλο εργασιών, από την άλλη όμως η εικόνα των κερδών δεν είναι τόσο ανθηρή ούτε και το κάδρο των δανειακών υποχρεώσεων.

Τα δάνεια υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ και οι ζημίες παραμένουν υψηλές (στα 60,2 εκατ. ευρώ).

Η ΑΒ Βασιλόπουλος, που βλέπει την κερδισμένη πελατεία της από την κατάρρευση της Μαρινόπουλος να χάνεται, με την ίδια να περνά στη δεύτερη θέση, είναι βέβαιο ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια.

Άλλωστε, η διοίκηση το έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι είναι στοχοπροσηλωμένη στην κατάκτηση της πρωτιάς, δικαιώνοντας το παλιό αλλά κραταιό σλόγκαν «Και του πουλιού το γάλα».

Με την Ελληνική Υπεραγορά Σκλαβενίτης να κατέχει μερίδια αγοράς της τάξης του 32,1% και την ΑΒ Βασιλόπουλος να είναι 10 μονάδες πίσω, στο 21,2%, ξαναφούντωσαν οι φήμες για τη… διάθεση ενός επιχειρηματικού φλερτ προς τη βορειοελλαδίτικη Μασούτης.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη μεταβεί κλιμάκιο της ΑΒ στη συμπρωτεύουσα για να ανιχνεύσει το κλίμα και να εντοπίσει χρηματοοικονομικά δεδομένα προς αξιοποίηση.

Στόχος της διοίκησης είναι η κατάθεση μιας προσφοράς αρκούντως δελεαστικής ώστε να κάμψει τις αμφιβολίες της οικογένειας Μασούτη και πατέρας και γιος να πουν το «ναι» στην πρόταση μιας ενδεχόμενης συνεργασίας.

Με μερίδιο αγοράς 8,22%, που ξεπερνά το 30% στη Βόρεια Ελλάδα, ένας «αρραβώνας» με τη Μασούτης θα μπορούσε να αποτελέσει τον απόλυτο αιφνιδιασμό της Βασιλόπουλος έναντι του μεγάλου αντιπάλου της.

Η απόκτηση της Μασούτης θα προσέθετε στην ελληνική θυγατρική της Ahold Delhaize τζίρο περίπου 800 εκατ. ευρώ αλλά και ένα δίκτυο 330 καταστημάτων, που απλώνεται κυρίως στην Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.

Επίσης, οι αποθηκευτικοί χώροι που διαθέτει η Μασούτης είναι οι μεγαλύτεροι των Βαλκανίων. Είναι γνωστό ότι οι δύο πλευρές είχαν έρθει πολύ κοντά σε συμφωνία πριν από περίπου 20 χρόνια, όμως κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή αποφάσισαν να κάνουν ένα βήμα πίσω.

Σκλαβενίτης: Αλλαγή σοκ για τους εργαζόμενους!

Ενας επιχειρηματικός γάμος τέτοιου βεληνεκούς θα έμοιαζε με δυναμίτη στα θεμέλια των υπαρχουσών ισορροπιών, δίνοντας πίσω στη Βασιλόπουλος τη χαμένη της δύναμη και, μάλιστα, πολλαπλασιασμένη, καθώς το 2018 ο τζίρος της υποχώρησε κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.

Ας δούμε όμως τα ειδικά χαρακτηριστικά των δύο μονομάχων έτσι όπως προκύπτουν από τα οικονομικά στοιχεία του 2018.

Με ένα μεγάλο άλμα τζίρου, που υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ για το 2018, ο Ομιλος Σκλαβενίτη ξεπέρασε την περίοδο αναπροσαρμογής και ενσωμάτωσης του δικτύου Μαρινόπουλος, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του.

Τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του περασμένου έτους ήταν πολύ καλύτερα των προσδοκιών, αποδεικνύοντας ότι η οικογένεια Σκλαβενίτη, με 516.000 πελάτες ημερησίως να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα του ομίλου σε Ελλάδα και Κύπρο, έχει το παιχνίδι στα χέρια της.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι ίσως πρόκειται για τη θεαματικότερη αναδιανομή μεριδίων στο οργανωμένο λιανεμπόριο. Συγκεκριμένα, το μερίδιο αγοράς της Σκλαβενίτης ανέρχεται σε 30%, ενώ το δίκτυο καταστημάτων του ομίλου αριθμεί σήμερα 497 καταστήματα.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου έσπασε το φράγμα των 3 δισ. ευρώ και εμφανίζεται ενισχυμένος κατά 19,3% (3,011 δισ. το 2018 έναντι 2,52 δισ. το 2017).

Σε επίπεδο μεικτής κερδοφορίας το αποτέλεσμα εμφανίζεται ενισχυμένο στα 735,9 εκατ. ευρώ έναντι 600,5 εκατ., ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων πέρασαν σε θετικό πρόσημο και ανήλθαν σε 17,7 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα θετική είναι και η εικόνα που διαμορφώνεται σε επίπεδο εταιρείας, με τον κύκλο εργασιών να εμφανίζεται ενισχυμένος στα 2,37 δισ., τα μεικτά κέρδη να διαμορφώνονται στα 595,8 εκατ. και τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων επίσης να εμφανίζονται θετικά στα 13,3 εκατ.

Σε επίπεδο ομίλου, η ΕΥΣ περιλαμβάνει στη χρήση 2018 και τις δραστηριότητες της Τhe Mart (συμμετοχή 70%) και της Χαλκιαδάκης.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Τραγωδία σε Σκλαβενίτη!

Σκλαβενίτης: Ο μεγάλος αντίπαλος που φέρνει... πονοκεφάλους!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share