Σάββατο, 04 Μαΐου 2024

Νύχτες Πρεμιέρας 2019: Ποιοι βγήκαν νικητές;

Δείτε αναλυτικά!

30 Σεπτεμβρίου 2019 14:58
Νύχτες Πρεμιέρας 2019: Ποιοι βγήκαν νικητές;

Νύχτες Πρεμιέρας 2019: Όλοι οι νικητές των βραβείων και η επίσημη πρώτη του «Ενήλικοι στην αίθουσα», την πολυαναμενόμενη ταινία του Κώστα Γαβρά.

Δείτε επίσης: Λόγω Τιμής: Πήρε φωτιά το Twitter με την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα!

Πρεμιέρα για την ταινία του «Ενήλικοι στην αίθουσα», την ταινία του Κώστα Γαβρά, ο οποίος και παρέλαβε το βράδυ του Σαββάτου στο Μέγαρο Μουσικής το τιμητικό βραβείο του φεστιβάλ για το σπουδαίο έργο του στον κινηματογράφο.

Κατά τη διάρκεια της Τελετής Λήξης του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έκανε την πανελλήνια της πρεμιέρα η νέα ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην αίθουσα».

Οι διοργανωτές του απένειμαν το τιμητικό βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος» για το σύνολο της καριέρας του, με όλους τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα να τον χειροκροτούν όρθιοι.

Στη σκηνή δίπλα στον Ελληνογάλλο σκηνοθέτη βρέθηκαν και οι πρωταγωνιστές της ταινίας, Χρήστος Λούλης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Δημήτρης Τάρλοου, Χρήστος Στέργιογλου και Γιώργος Χωραφάς, καθώς επίσης και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο συγγραφέας του βιβλίου «Adults In The Room», στο οποίο και έχει βασιστεί η ταινία.

Στις δηλώσεις του ο Κώστας Γαβράς ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Χωρίς αυτούς, χωρίς τη βοήθεια των ηθοποιών, των συνεργατών μου και των τεχνικών που βρίσκονται απόψε μέσα στην αίθουσα, δεν θα γινόταν ποτέ αυτή η ταινία», ενώ σημείωσε επίσης: «Σας παρακαλώ να δείτε το δικό μου φιλμ και να αφήσετε το δικό σας στην άκρη».

Νύχτες Πρεμιέρας 2019: Όλοι οι νικητές των βραβείων

  • Το βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας κέρδισε η «Νέα Λιθουανία» του Καρόλις Καουπίνις (Nova Lituania, Λιθουανία, 2019).
  • Το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών δόθηκε στο «Μια Αποικία» της Ζενεβιέβ Ντουλούντ – ντε Σελ (A Colony, Κανάδας, 2018).
  • Το Βραβείο Σεναρίου δόθηκε στο «Σπίτι του Μικρού Πτηνού» της Μπόρα Κιμ (House of Hummingbird, Νότια Κορέα, 2018).
  • Η Ειδική Μνεία του Φεστιβάλ δόθηκε στο φιλμ «Φωτιά στη Λουιζιάνα» του Φίλιπ Γιούμανς (Burning Cane, ΗΠΑ, 2019).
  • Το Βραβείο Κοινού Fischer 2019 κέρδισε η ταινία «Οι Άθλιοι», του Λατζ Λι (Les Miserables, Γαλλία, 2019).
  • Το Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου απονεμήθηκε στο «Οι Άθλιοι», του Λατζ Λι.
  • Τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ κέρδισε η ταινία «H Γη του Μέλιτος» των Λιουμπομίρ Στεφάνοφ και Ταμάρα Κοτέφσκα.
  • Ειδική Μνεία δόθηκε στην ταινία «Δέντρα στην έρημο» του Σουχαΐμπ Γκασμελμπαρί.
  • Το Τιμητικό Βραβείο Γιώργος Τζιώτζιος στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας δόθηκε στους παγκοσμίως αναγνωρισμένους και πολυβραβευμένους σκηνοθέτες Κώστα Γαβρά και Γέρζι Σκολιμόφσκι.

Βραβείο World Press Photo: H συγκλονιστική φωτογραφία της χρονιάς!

Η φωτογραφία που είχε βγάλει τον Ιούνιο του 2018 ο Τζον Μουρ, του πρακτορείου Getty, με ένα μικρό κορίτσι από την Ονδούρα που κλαίει, καθώς η μητέρα του υποβάλλεται σε σωματικό έλεγχο από την αμερικανική συνοριοφυλακή, κέρδισε το βραβείο World Press Photo για τη φωτογραφία της χρονιάς.

Το στιγμιότυπο αποτυπώνει τη στιγμή που η Σάντρα Σάντσες υποβάλλεται σε σωματικό έλεγχο, μόλις έχει περάσει με τη μικρή κόρη της Γιανέλα τα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ. Στο κέντρο του «καρέ», το μικρό κορίτσι κλαίει σπαρακτικά.

Μετά το κύμα κατακραυγής που προκάλεσε η φωτογραφία, η υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων (CBP) αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι η Γιανέλα και η μητέρα της δεν συγκαταλέγονταν στους χιλιάδες μετανάστες που διαχωρίστηκαν μετά την έλευσή τους οικογενειακώς στις ΗΠΑ.

Να σας θυμίσουμε τα Sony World Photography Awards: Oι εντυπωσιακές φωτογραφίες απο όλο τον κόσμο!

Ο Τζον Μουρ φωτογράφιζε πράκτορες της συνοριοφυλακής τη νύχτα της 12ης Ιουνίου, στην καρδιά της κοιλάδας του Ρίο Γκράντε, όταν συνέλαβαν ομάδα ανθρώπων που επιχείρησε να περάσει τα σύνορα. «Μπορούσα να δω τον φόβο στα πρόσωπά τους, στα μάτια τους» αφηγήθηκε ο φωτογράφος σε αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό, αναφερόμενος στους μετανάστες.

Εξήγησε πως τράβηξε τη φωτογραφία όταν η Σάντρα άφησε κάτω την κόρη της για να της γίνει σωματικός έλεγχος. Το παιδί άρχισε να κλαίει σχεδόν αμέσως. «Γονάτισα κι είχα πολύ λίγο χρόνο να τραβήξω το στιγμιότυπο πριν η έρευνα τελειώσει» αφηγήθηκε ο 51χρονος φωτογράφος, που καλύπτει την περιοχή των συνόρων των ΗΠΑ και του Μεξικού εδώ και περίπου δέκα χρόνια.

«Ήθελα να αφηγηθώ μια διαφορετική ιστορία», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια της τελετής στο Άμστερνταμ. «Μου δινόταν η δυνατότητα να απαθανατίσω μια εικόνα ανθρωπιάς, που συχνά χάνεται μέσα στις στατιστικές. Θεωρώ ότι ένα ζήτημα όπως αυτό, το ζήτημα της μετανάστευσης, έχει απήχηση πολύ πέραν των ΗΠΑ, σε όλο τον κόσμο».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share