Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020

Συγκίνηση: Τετραπληγικός άνδρας χορεύει για πρώτη φορά με τη γυναίκα του!

Δείτε τις φοβρές φώτογραφίες

13 Σεπτεμβρίου 2019 12:05
Συγκίνηση: Τετραπληγικός άνδρας χορεύει για πρώτη φορά με τη γυναίκα του!

Δύο χρόνια μετά το γάμο τους οι Τζόελ και Λόρεν Τζάκσον κατάφεραν επιτέλους να χορέψουν τον πρώτο τους χορό ως ζευγάρι. Παιδί 4 ετών με σύνδρομο Down φροντίζει τα τρία ανάπηρα αδέλφια του και συγκινεί το διαδίκτυο!

Κοιτώντας ο ένας τον άλλο στα μάτια απόλαυσαν τη στιγμή που δεν περίμεναν να ζήσουν.

Πριν έξι χρόνια ο Τζόελ επιβίωσε από τροχαίο ατύχημα αλλά έμεινε παράλυτος από το λαιμό και κάτω.

Ήταν τόση η σοβαρότητα των τραυμάτων του Τζόελ που ουσιαστικά υπέστη εσωτερικό αποκεφαλισμό: το κεφάλι του ξεκόλλησε από τη σπονδυλική του στήλη.

Όταν το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2013,η Λόρεν είπε στον σύζυγό της πως όταν θα μπορεί να περπατήσει, θέλει να χορέψουν μαζί έναν χορό.

Συγκίνηση: Τετραπληγικός άνδρας χορεύει για πρώτη φορά με τη γυναίκα του!

Η ευχή της έγινε πραγματικότητα λίγο πριν την επέτειο του γάμου τους.

Ο Τζόελ έκανε φυσικοθεραπεία και προσπαθούσε να καταφέρει να σηκωθεί και να στηρίξει μόνος του το βάρος του. Μόλις ολοκλήρωσε τις ασκήσεις του, ο φυσικοθεραπευτής του του πρότεινε να σηκωθεί από την καρέκλα του.

«Προσπαθούν από τον Ιούλιο να καταφέρουν να σηκωθεί από την καρέκλα του. Εκείνος νιώθει εκεί μεγαλύτερη ασφάλεια», εξηγεί η Λόρεν

Αυτή τη φορά ο Joel δεν έγνευσε όχι. Στηρίχτηκε με έναν μηχανισμό με ιμάντες που συγκρατούσε το βάρος του κι έτσι μπόρεσε να καθίσει στο τραπέζι.

Συγκίνηση: Τετραπληγικός άνδρας χορεύει για πρώτη φορά με τη γυναίκα του!

Κι από εκεί για πρώτη φορά μέσα σε έξι χρόνια, σηκώθηκε όρθιος.

«Κοιτούσα με δέος. Ήταν μια από αυτές τις στιγμές που σου κόβεται η ανάσα», λέει η Λόρεν. «Δεν μπορούσα να σταματήσω να λέω ‘θεέ μου, είσαι τόσο ψηλός’. Μετά από τόσα χρόνια είχα ξεχάσει πόσο ψηλός ήταν».

Απολαμβάνοντας τη στιγμή η Λόρεν και ο Τζόελ αποφάσισαν να μην αφήσουν τη στιγμή να πάει χαμένη και να την αξιοποιήσουν χορεύοντας τον πρώτο τους χορό.

«Είναι οι μικροί θρίαμβοι που είναι γιγάντια βήματα για μας. Και για τα μικρά πράγματα είμαι ευγνώμων», έγραψε η Λόρεν στο blog τους.

Συγκίνηση: Τετραπληγικός άνδρας χορεύει για πρώτη φορά με τη γυναίκα του!

Όταν ο Τζόελ τραυματίστηκε σοβαρά στο τροχαίο ατύχημα, οι γιατροί συμβούλεψαν την οικογένειά του να προετοιμαστεί για το χειρότερο. «Αλλά εκείνος δεν ήταν έτοιμος για αποχαιρετισμούς», περιγράφει η Λόρεν.

Δύο εβδομάδες μετά το ατύχημα ο 26χρονος σήμερα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να επανασυνδεθούν η σπονδυλική στήλη και το κεφάλι του.

Ήταν επιτυχημένη και «λίγο λίγο άρχισε να υπάρχει ελπίδα», λέει η Λόρεν.

Συγκίνηση: Τετραπληγικός άνδρας χορεύει για πρώτη φορά με τη γυναίκα του!

Ύστερα από 87 ημέρες και μόλις μια εβδομάδα πριν τα 21α γενέθλιά του, ο Τζόελ πήρε εξιτήριο.

Ωστόσο και πάλι οι γιατροί εξήγησαν πως δεν υπήρχε ελπίδα για ανάρρωση και πως ο άνδρας θα παρέμενε καθηλωμένος στο κρεβάτι του και σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Παρότι είχε μεσολαβήσει ένα διάστημα που ήταν χωρισμένοι, οι Λόρεν και Τζόελ έγιναν ξανά ζευγάρι το 2012. Αρραβωνιάστηκαν λίγο μετά και παντρεύτηκαν τον Σεπτέμβριο του 2013.

Συγκίνηση: Τετραπληγικός άνδρας χορεύει για πρώτη φορά με τη γυναίκα του!

Το ζευγάρι ετοιμάζεται πλέον να μετακομίσει στο δικό του σπίτι και συγκεντρώνει χρήματα για να καταφέρει να φτιάξει το χώρο με τρόπο που θα δίνει στον Τζόελ την καλύτερη δυνατή ποιότητά ζωής.

Ο Πάμπλο Πινέδα, είναι ο πρώτος πτυχιούχος Πανεπιστημίου με σύνδρομο Down!

Ο Πάμπλο Πινέδα, είναι ο πρώτος πτυχιούχος Πανεπιστημίου με σύνδρομο Down!

Ο 36χρονος Ισπανός Πάμπλο Πινέδα είναι ο πρώτος στην Ευρώπη πτυχιούχος πανεπιστημίου που έχεισύνδρομο Down. Ο Πινέδα μίλησε στον Jan Marot της Welt Online, για μια κοινωνία "καθυστερημένη" δίνοντας μας ένα τεράστιο μάθημα ζωής

Πώς βιώσατε προσωπικά το σύνδρομο Down;
Δεν ήταν οι γονείς μου που μου το είπαν. Ήταν ο δάσκαλός μου. Ήμουν περίπου εφτά χρονών, όταν με ρώτησε αν ήξερα τι είναι το σύνδρομο Down. Φυσικά, απάντησα ναι. Με κοίταξε έντονα και μου εξήγησε τη γενετική του συνδρόμου Down. Στην ηλικία αυτή ήταν πραγματικά πολύ σκληρό. Για μένα αυτό ακουγόταν σαν αραμαϊκά. Ήταν πολύ βαρύ. Του έθεσα μόνο δύο ερωτήσεις: «Είμαι χαζός;». Απάντησε «Όχι». «Μπορώ να συνεχίσω να πηγαίνω στο σχολείο με τους φίλους μου;». Απάντησε «Κανένα πρόβλημα». Τα υπόλοιπα μου ήταν παντελώς αδιάφορα.

Όπως η πλειοψηφία των παιδιών με σύνδρομο Down στην Ισπανία. Το 85% πηγαίνουν σε ένα κανονικό σχολείο.
Ναι, τώρα. Όμως παλαιότερα δεν υπήρχε η ένταξη. Αυτό είναι η κορυφή μιας ανάπτυξης. Εγώ ήμουνα ο πρώτος μαθητής με σύνδρομο Down που πήγα σε δημόσιο σχολείο.

Τι αναμνήσεις έχετε από τα χρόνια του σχολείου;
Στο σχολείο διασκέδαζα πολύ, περνούσα πολύ καλύτερα απ' ό,τι με τους φίλους μου. Είχα υπέροχες, ενδιαφέρουσες και πολύ σκληρές εμπειρίες. Συνολικά ήταν μια απίστευτα πλούσια φάση της ζωής μου. Υπήρχαν καλύτερες και χειρότερες μέρες. Ιδιαίτερα η εφηβεία ήταν σκληρή. Αλλά αυτή είναι πάντα μια δύσκολη περίοδος. Εγώ δεν μπορούσα μερικές φορές να ζήσω με το σώμα μου και μέσα σ' αυτό.

Γιατί επιλέξατε τις παιδαγωγικές σπουδές;
Σαν παιδί είχα πολλές ιδέες. Ήθελα να γίνω δικηγόρος, κατόπιν δημοσιογράφος. Τότε ένας καθηγητής και μέντοράς μου με συμβούλεψε να γίνω δάσκαλος, γιατί τα παιδαγωγικά προσφέρουν περισσότερες επιλογές. Μου είπε ότι οι άλλες επιστήμες είναι σκληρές και ανταγωνιστικές. Δεν το έχω μετανιώσει ούτε δευτερόλεπτο. Μου αρέσει να εργάζομαι με παιδιά, νιώθω πολύ χρήσιμος.

Ο Πάμπλο Πινέδα

Ακολουθείτε αυστηρά κάποιο σταθερό ημερήσιο πρόγραμμα μελέτης;
Από το τίποτα βγαίνει μόνο το τίποτα. Μελετώ λοιπόν, περίπου 6-7 ώρες τη μέρα. Τα βράδια τα έχω ελεύθερα. Διαβάζω πάντα με μουσική. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, οι σπουδές δεν είναι εύκολες και το σύνδρομο Down με περιορίζει κατά 30%, πράγμα που τις καθιστά δυσκολότερες. Ο καθένας πρέπει να παλεύει για το μέλλον του.

Τι σημαίνει και τι σηματοδοτεί το είναι κανείς ο πρώτος με σύνδρομο Down πτυχιούχος στην Ευρώπη;
Είναι μια μεγάλη ευθύνη. Γνωρίζω ότι οι πατέρες και οι μητέρες που έχουν παιδιά με σύνδρομο Down χρειάζονται κάποιον να τους δείξει και να τους πει «Το παιδί σου μπορεί να το κάνει αυτό». Και τα μέσα μπορούν να συνδράμουν, καθώς ψάχνουν για αξιόλογες ειδήσεις. Θέλω να δώσω πρόσωπο σε ένα κομμάτι του πληθυσμού, που σχεδόν ποτέ δεν θεωρείται αντικείμενο είδησης. Αρέσω στα μέσα – μου τηλεφωνούν τριάντα φορές τη μέρα. Αυτό είναι μερικές φορές εξαντλητικό.

Σας έχουν ήδη προσφέρει θέσεις εργασίας;
Όχι ακόμη. Όταν πετύχω τις εξετάσεις και πάρω την άδεια άσκησης επαγγέλματος του δάσκαλου, θα πλησιάσω το στόχο μου, να έχω δηλαδή ένα σταθερό εισόδημα.
Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας στη Σεβίλλη συγκατοικούσα με ένα συνάδελφο. Για μένα έχει μεγάλη σημασία να οργανώσω την ανεξαρτησία μου.
Δεν ξέρω ακόμη πού θα εργαστώ. Μπορεί στην επιμόρφωση, στον επαγγελματικό προσανατολισμό, στην συμβουλευτική, ποιος ξέρει. Είμαι ευέλικτος.

Τι είναι, κατά τη γνώμη σας, η « οπισθοδρομική / καθυστερημένη κοινωνία»;
Το μεγαλύτερο έλλειμμα της κοινωνίας είναι το ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη διαφορετικότητα. Λόγω της έλλειψης κατανόησης κολλά κάποιες ταμπέλες. «Οι ομοφυλόφιλοι», «οι Ξένοι/ μετανάστες» και φτάνει μέχρι του σημείου «Οι γυναίκες». Χωρίζουν σε ομάδες, δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν «το διαφορετικό». Το απομονώνουν, το απλοποιούν ή το αποφεύγουν με κάθε τρόπο. Δημιουργούνται στερεότυπα, προκαταλήψεις μέχρι και λέξεις, όπως "discapacidad" (ανικανότητα) στα ισπανικά για να δηλωθεί η έννοια της υστέρησης ή καθυστέρησης...

Ποια εναλλακτική λύση θα υπήρχε για σας; Διότι και η ισπανική λέξη «Minusvalido» που χρησιμοποιείται («κατώτερος/ κατώτερης αξίας») δεν είναι σε καμιά περίπτωση κατάλληλη.
Είναι προσβολή να αποκαλείς κάποιον «ανίκανο» ή «καθυστερημένο». Γιατί να μην τον αποκαλείς «αλλιώτικο» ή «διαφορετικό άνθρωπο»; Με τον όρο σύνδρομο Down περιγράφεται μια γενετική μετάλλαξη κατά την οποία το χρωμόσωμα 21 παρουσιάζεται τρεις φορές, εξού και ο όρος τρισωμία-21.

Ποια είναι η γνώμη σας για την έκτρωση εμβρύων στα οποία έχει προγεννητικά διαγνωστεί κάποια καθυστέρηση, πράγμα που αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης αυτή την εποχή στη Γερμανία;
Είμαι αντίθετος στην έκτρωση. Όχι για ηθικούς λόγους, αλλά λόγω της εμπειρίας μου. Είναι δύσκολες καταστάσεις και εμπειρίες, αλλά σε εμπλουτίζουν ως άνθρωπο. Εξαιτίας της έκτρωσης κάποιος/α δεν θα τις βιώσει ποτέ. Γονείς με παιδιά που είναι «διαφορετικά» γίνονται καλύτεροι γονείς. Γίνονται ανεκτικότεροι και πιο αλληλέγγυοι. Δεν είναι καλό να επιλέγεις ένα παιδί "a la carte". Σε τελική ανάλυση, επιλέγουμε το τέλειο. Και όταν όλοι είναι ίδιοι, τότε είμαστε σε πολλά φτωχότεροι. Ακόμη και τα λουλούδια διαφέρουν, αλλά όλα είναι όμορφα. Αυτή η τάση για ομογενοποίηση είναι κακή. Όταν όλοι σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, έχουν την ίδια εμφάνιση, είναι όλοι ομοιόμορφοι, αυτό είναι ο φασισμός.

Ο Πάμπλο Πινέδα

Φρίκη: Κακοποίησαν παιδί με σύνδρομο Down στο Νοσοκομείο Παίδων!


Η ταινία που είχε τη ζωή σας ως έμπνευση, είχε ρομαντικά στοιχεία. Ονειρεύεστε να κάνετε τη δική σας οικογένεια;
Αυτό είναι δύσκολο. Η λογοτεχνία για το σύνδρομο Down στρέφεται κυρίως γύρω από τη γενετική, την αντίληψη ή τη συμπεριφορά. Ποτέ δεν συζητιέται η συμπάθεια ή ο έρωτας μεταξύ ανθρώπων με σύνδρομο Down. Σ' αυτό ακριβώς φαίνεται η μεγάλη δύναμη της ηθικής. Στην Ισπανία, μετά από 40 χρόνια δικτατορίας του Φράνκο και με μια σταθερά διαμαρτυρόμενη καθολική εκκλησία, αυτό αποτελεί θέμα ταμπού. Είναι δύσκολο να μιλήσεις για σεξ. Πρέπει τελικά κανείς να διαχωρίσει την ηθική από την πράξη. Μερικά Μέσα έχουν μια σχεδόν άρρωστη απληστία να δημιουργούν εντυπώσεις (να προκαλούν). Αρνήθηκα μια πρόσκληση για συμμετοχή σε ένα talk show, που ονομάζεται "La Noria" όπου το θέμα θα ήταν σχετικό με Σεξ και Αναπηρία. Μου ήταν αδύνατο να πάω, ήταν πολύ προκλητικό και αποκλειστικά για δημιουργία εντυπώσεων. Αυτό είναι ένα ιδιωτικό, ακανθώδες θέμα, ακόμα και κάποιοι φίλοι μου με απέτρεψαν από το να συμμετέχω. Οι άνθρωποι της τηλεόρασης έμειναν άναυδοι με την άρνησή μου.

Στην Αυστρία και στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του ναζισμού δολοφονήθηκε αμέτρητο πλήθος ανθρώπων με σύνδρομο Down. Από μεταπολεμικές μελέτες, για χρόνια ήταν διαδεδομένη η εντύπωση ότι το σύνδρομο Down συνδέεται με προσδόκιμο ζωής τα 30 χρόνια.
Αυτά είναι μύθοι που δημιουργούνται σύμφωνα με την ιστορία των κρατών και της επιστήμης. Η κατάσταση σήμερα είναι τελείως διαφορετική.
Φτάνουμε στα γηρατειά. Εξαρτάται από το πόσο υγιείς διατηρούμαστε, σωματικά και πνευματικά. Εγώ, όπως και πολλοί νέοι άνθρωποι με σύνδρομο Down, ήμουν υπέρβαρος. Με γυμναστική και σωστή διατροφή έχασα 12 κιλά.
Είχα επίσης την τύχη να μεγαλώσω σε μια οικογένεια με πνευματικά ενδιαφέροντα. Με εφημερίδες και μια βιβλιοθήκη, γι' αυτό από πολύ νωρίς είχα περιέργεια και ενδιαφέροντα. Όταν απαγορεύεις σε κάποιον την καλλιέργεια, κατά έναν τρόπο τον σκοτώνεις.

Το πιο συγκινητικό βίντεο: Ένα αλλιώτικο caprool karaoke με μητέρες και παιδάκια με σύνδρομο Down!

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το ουσιαστικό κατά την ανατροφή παιδιών με σύνδρομο Down;
Πρέπει να συμπεριφέρεστε στο παιδί σας όπως σε ένα παιδί και όχι όπως σε έναν «ανάπηρο». Έτσι πρέπει να το αναθρέψετε και να το εκπαιδεύσετε (μορφώσετε). Πρέπει να μιλάτε με το παιδί σας, γιατί ο χειρότερος εχθρός για τα παιδιά με σύνδρομο Down, είναι η σιωπή. Δεν πρέπει να έχετε κανένα κόμπλεξ. Βγείτε μαζί τους έξω στον κόσμο. Πρέπει να δείξετε στους άλλους ότι αυτό είναι το παιδί σας. Δεν πρέπει ποτέ να είστε υπερπροστατευτικοί, ποτέ. Πρέπει να του δίνετε φυσικά και πνευματικά ερεθίσματα και έτσι να το διδάξετε να είναι αυτόνομο. Γιατί, τι θα συμβεί όταν κάποτε δεν θα είστε πια κοντά του ως γονείς;

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share