Τρίτη, 14 Μαΐου 2024

Νέες ταυτότητες: Ακόμα πιο αυστηρές οι προδιαγραφές!

Τι προβλέπει νέος κανονισμός για τις πληροφορίες;

6 Ιουνίου 2019 15:37
Νέες ταυτότητες: Ακόμα πιο αυστηρές οι προδιαγραφές!

Πιο αυστηρές θα είναι οι προδιαγραφές ασφαλείας για τις ταυτότητες, προκειμένου να περιορίσει τις απάτες και τις πλαστοπροσωπίες.

Οι νέοι κανονισμοί θα βελτιώσουν την ασφάλεια των ταυτοτήτων εισάγοντας τις προδιαγραφές τόσο για τις πληροφορίες που θα περιέχουν όσο και για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας, κοινά σε όλα τα κράτη – μέλη που εκδίδουν τέτοια έγγραφα.

Πάντως δεν απαιτούν τα κράτη μέλη να εισαγάγουν ταυτότητες εάν δεν τις προβλέπει η εθνική νομοθεσία.

Τα πρότυπα ασφαλείας

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι ταυτότητες θα πρέπει να φτιάχνονται σε ένα ενιαίο φορμάτ πιστωτικής κάρτας, θα περιλαμβάνουν μία λωρίδα αναγνώσιμη από μηχανήματα και θα ακολουθούν τις βασικές προδιαγραφές ασφαλείας που θέτει ο ICAO (International Civil Aviation Organisation).

Θα περιλαμβάνουν επίσης φωτογραφία και δαχτυλικά αποτυπώματα του κατόχου, αποθηκευμένα σε ψηφιακή μορφή, σε ένα ανέπαφο τσιπ.

Οι ταυτότητες θα δείχνουν τον κώδικα της χώρας του κράτους – μέλους που τις εκδίδει, μέσα σε μία σημαία της ΕΕ.

Οι ταυτότητες θα έχουν ελάχιστη περίοδο ισχύος τα πέντε χρόνια και μέγιστη τα δέκα. Τα κράτη-μέλη θα μπορούν να εκδίδουν ταυτότητες με μεγαλύτερη διάρκεια για άτομα από 70 ετών και άνω. Εάν εκδοθούν για ανήλικους, θα έχουν ισχύ μικρότερη της 5ετίας.

Η απόσυρση των παλιών ταυτοτήτων

Οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ σε διάστημα 2ετίας μετά την υιοθέτησή τους, κάτι που σημαίνει πως έως τότε όλα τα νέα έγγραφα θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα νέα κριτήρια.

Οι υπάρχουσες ταυτότητες που δεν ανταποκρίνονται στις νέες προδιαγραφές θα πάψουν να ισχύουν δέκα χρόνια μετά την ημερομηνία εφαρμογής των νέων κανονισμών ή, αν λήγουν νωρίτερα, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο. Οι ταυτότητες πολιτών άνω των 70 θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να λήξουν, υπό προϋποθέσεις.

Οι λιγότερο ασφαλείς ταυτότητες, που δεν ανταποκρίνονται στις ελάχιστες προδιαγραφές, θα τεθούν εκτός ισχύος σε πέντε χρόνια.

Προστασία δεδομένων

Στους νέους κανονισμούς περιλαμβάνονται δικλείδες ασφαλείας πολύ δυνατές, για να διασφαλιστεί πως οι πληροφορίες που περιλαμβάνουν οι ταυτότητες δεν θα πέσουν στα λάθος χέρια. Συγκεκριμένα, οι εθνικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν την ασφάλεια του ανέπαφου τσιπ και των πληροφοριών που αποθηκεύει, ώστε να μην μπορεί να παραβιαστεί ή να είναι προσβάσιμο χωρίς άδεια.

Επική γκάφα: Ξέχασαν να συμπεριλάβουν τα δακτυλικά αποτυπώματα στις νέες αστυνομικές ταυτότητες!

Οι κυβερνητικές γκάφες δεν έχουν τέλος. Στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τα πολυδιαφημιζόμενα νέα δελτία αστυνομικών ταυτοτήτων ξέχασαν οι συναρμόδιοι υπουργοί να προβλέψουν ότι οι νέες αστυνομικές ταυτότητες θα έχουν δακτυλικό αποτύπωμα και τώρα στο και ένα έβγαλαν νέα υπουργική απόφαση η οποία προβλέπει ότι οι νέες ταυτότητες θα έχουν, αφενός δύο δακτυλικά αποτυπώματα και αφετέρου υπάρχει πρόβλεψη και για τα άτομα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό ή αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα στα άνω άκρα.

Όμως, με την ευκαιρία αυτή, οι συναρμόδιοι υπουργοί προσέθεσαν ότι οι νέες ταυτότητες θα περιλαμβάνουν και άλλα «στοιχεία που απαιτούνται για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».

Ειδικότερα, η υπ΄ αριθμ. 8200/0-297647/10-04-2018 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Νίκου Τόσκα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γεωργίου Χουλιαράκη για την «έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών» (ΦΕΚ 1476, Β΄, 27 Απριλίου 2018), στην παράγραφο 4 του άρθρου 3 αναφέρει:

«Άρθρο 3

4. Στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης, αποθηκεύονται φωτογραφία του κατόχου σε ψηφιακή μορφή, τα στοιχεία της Μηχανικώς Αναγνώσιμης Ζώνης του δελτίου (MRZ), τα στοιχεία που απαιτούνται για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και επώνυμο πατέρα, επώνυμο μητέρας, ύψος του κατόχου (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας), ο Δήμος εγγραφής και ο αριθμός δημοτολογίου και ο τόπος έκδοσης του δελτίου».

Τώρα, ένα χρόνο μετά, με νέα απόφαση (αριθμ. 8200/0-181621/2019) της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη και αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γεωργίου Χουλιαράκη (ΦΕΚ 1671, Β΄, 14 Μαϊου 2019), τροποποιείται η προηγούμενη κοινή υπουργική απόφαση 8200/0-297647/10-4-2018.

Συγκεκριμένα, αντικαθίσταται η παράγραφος 4 του άρθρου 3 της προηγούμενης κοινής υπουργικής απόφασης του έτους 2018 ως εξής:

«4. Στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης, αποθηκεύονται φωτογραφία του κατόχου σε ψηφιακή μορφή, τα στοιχεία της Μηχανικώς Αναγνώσιμης Ζώνης του δελτίου (MRZ) και δύο (2) δακτυλικά αποτυπώματα των δεικτών και των δύο χεριών του αιτούντος. Σε περίπτωση μόνιμης ή προσωρινής αδυναμίας λήψης δακτυλικού αποτυπώματος δείκτη, λαμβάνεται κατά σειρά αποτύπωμα του αντίχειρα, μέσου ή παράμεσου του ιδίου χεριού, ενώ στην περίπτωση μονόχειρα λαμβάνεται αποτύπωμα και δεύτερου δακτύλου από το υπάρχον χέρι, με την ίδια ως άνω σειρά. Η μόνιμη ή προσωρινή αδυναμία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων, πέραν των περιπτώσεων εμφανούς ακρωτηριασμού, αποδεικνύεται με ιατρικό πιστοποιητικό, το οποίο φέρει την υπογραφή ιατρού αντίστοιχης ειδικότητας με την πάθηση που βεβαιώνεται. Επιπλέον, στο ως άνω ηλεκτρονικό μέσο αποθηκεύονται το επώνυμο πατέρα, επώνυμο μητέρας, το ύψος του κατόχου (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας), ο Δήμος εγγραφής, ο αριθμός δημοτολογίου και ο τόπος έκδοσης του δελτίου, ενώ θα δύναται να αποθηκευτούν τα στοιχεία που απαιτούνται για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εάν αποφασισθεί να συμπεριληφθούν στο εν λόγω μέσο».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share