Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Πόσο προστατευμένη είναι η Ακρόπολη από τους κεραυνούς;

Τα αλεξικέραυνα βοηθούν;

19 Απριλίου 2019 07:26
Πόσο προστατευμένη είναι η Ακρόπολη από τους κεραυνούς;

Λίγες μέρες πέρασαν από τη στγμή που κεραυνός έπεσε στην Ακρόπολη και προκάλεσε ζημιές. Από εκείνη τη μέρα, προβληματισμός έχει δημιουργηθεί για το πόσο προστατευμένη είναι η Ακρόπολη και αν τα αλεξικέραυνα που υπάρχουν όντως παρέχουν προστασία ή είναι διακοσμητικα.

Η ξαφνική καταιγίδα με κεραυνούς της Τετάρτης είχε ως αποτέλεσμα ένας από αυτούς να πέσει στο Ερέχθειο και τέσσερις άνθρωποι, δυο αρχαιοφύλακες και δύο τουρίστες, να τραυματιστούν ελαφρά.

Ο Παναγιώτης Ιακωβάκης, τεχνικός αντικεραυνικής προστασίας στην Ακρόπολη, μίλησε στο Open για το φαινόμενο που ονομάζεται «υπερπήδηση». Ο κεραυνός έπεσε στο αλεξικέραυνο και έπειτα το ρεύμα οδηγήθηκε σε σημείο που υπήρχε καλύτερη αγωγή, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στα αλεξικέραυνα και αποκαλύπτει πως δεν έχουν συντηρηθεί ή έχουν υποστεί ζημιές με το πέρασμα των χρόνων.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν ασχολείται κανένας… δεν ενδιαφέρεται κανένας πρέπει να γίνει κάτι για να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα», δηλώνει ο κ. Ιακωβάκης.

Ο τεχνικός τονίζει πως μεγάλες επιχειρήσεις, σχολεία και εκκλησίες είναι απροστάτευτα και προσθέτει: «πολλές φορές είναι προτιμότερο να μην τοποθετήσουμε αλεξικέραυνο παρά να κάνουμε είτε μια κακή εγκατάσταση, ή να αφήσουμε μια ασυντήρητη εγκατάσταση χωρίς να ξέρουμε εάν το αλεξικέραυνο δουλεύει ή δεν δουλεύει».

Τα αλεξικέραυνα, αν και αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν σε προβλεπόμενα σημεία, δεν συντηρούνται και πλέον δεν είναι αποτελεσματικά. Μάλιστα, πολλές φορές άγνωστοι αφαιρούν τον χαλκό από αυτά.

Αρχιφύλακας: Τι έγινε όταν χτυπήθηκα από κεραυνό
«Ήμουν στο κουβούκλιο και βγήκε μια λάμψη, με χτύπησε αυτή η λάμψη. Έπεσα κάτω, πόνεσα δεν ξέρω, δεν θυμάμαι πώς χτύπησα, τι πετάχτηκε δεν θυμάμαι και προσπάθησα να βγω έξω. Βγήκα έξω και ήμουν σε slow motion. Αλλού πατούσα κι αλλού βρισκόμουν, δεν ήξερα τι γινόταν, με βοήθησαν, πήγα στο φυλάκιο, μου είπαν ότι έπεσε κεραυνός και ήρθε η Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ και με πήρε», δηλώνει η αρχιφύλακας της Ακρόπολης που έχει εγκαύματα σε χέρια και πρόσωπο.

Eκκενώνεται η Ακρόπολη!

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι σήμερα Πέμπτη 18 Απριλίου, οι τουρίστες που ήταν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης ειδοποιήθηκαν να εκκενώσουν το χώρο, λόγω της βροχόπτωσης, που επικρατούσε εκείνη τη στιγμή και για προληπτικούς λόγους, όπως ειπώθηκε, μετά το χθεσινό περιστατικό με τον κεραυνό, που έπεσε στο αλεξικέραυνο κοντά στο Ερέχθειο.

Το αποτέλεσμα ήταν εκατοντάδες τουρίστες να χάσουν την περιήγηση και την ξενάγηση στην Ακρόπολη, προκαλώντας προβλήματα στα οργανωμένα γκρουπ, που είχαν για σήμερα τα ταξιδιωτικά γραφεία.

Μέχρι στιγμής, δεν δίνεται καμιά πληροφορία, για το ποιος έλαβε αυτήν την απόφαση. Το μόνο που έγινε γνωστό, είναι ότι σήμερα πολύ δύσκολα θα ανοίξει ο αρχαιολογικός χώρος, αν και από ξεναγούς γίνεται λόγος για "ελάχιστες σταγόνες" βροχής που έπεφταν στο χώρο την ώρα, που ειδοποιήθηκαν οι επισκέπτες να εκκενώσουν το χώρο.

Επίσης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων Γιώργος Μαυρικόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κατάσταση των τριών αλεξικέραυνων της Ακρόπολης, εκτιμώντας ότι ο χώρος πρέπει να μείνει κλειστός μέχρι να ελεγχθεί η κατάσταση του αλεξικέραυνου στο Ερέχθειο.

Προφανώς, οι έλεγχοι αυτοί πρέπει να γίνουν για να διαπιστωθεί κατά πόσο τα αλεξικέραυνα που υπάρχουν στην Ακρόπολη καλύπτουν την ασφάλεια των επισκεπτών ή αν πρέπει να τοποθετηθούν νέα συστήματα ασφαλείας.

Το μόνο, βεβαίως, που δεν μπορεί να γίνεται, είναι, με τις πρώτες σταγόνες βροχής, να κλείνει η Ακρόπολη. Αντιλαμβάνεται ο καθένας την τεράστια ζημιά, που θα υποστεί ο ελληνικός τουρισμός και οι επιχειρήσεις που δραστηριοπούνται με τουρ στην Ακρόπολη, εάν, όποτε ψιχαλίζει ή βρέχει, κλείνει αυτό το παγκόσμιο μνημείο.

Ελπίζουμε να μην φτάσουμε στο σημείο να γίνονται σπονδές στον Δία, ο οποίος, όπως πιστεύονταν στην αρχαιότητα εξέφραζε την οργή του ρίχνοντας κεραυνούς, ώστε να μην βρέχει και να ρίχνει κεραυνούς τουλάχιστον στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης..

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share