Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αυτές είναι οι αλλάγές στα διπλώματα οδήγησης!

Δείτε αναλυτικά...

4 Απριλίου 2019 21:07
Αυτές είναι οι αλλάγές στα διπλώματα οδήγησης!

Χαράτσι 113 ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν οι ηλικιωμένοι με ηλικία από 74 ετών και άνω οι οποίοι θέλουν να ανανεώσουν το δίπλωμα οδήγησής τους αφού βέβαια περάσουν και τις… εξετάσεις.

Τα τέσσερα ηλεκτρονικά παράβολα συνολικού κόστους 113 ευρώ περιλαμβάνουν:

Ανανέωση άδειας οδήγησης 50 ευρώ (κωδικός e-παραβόλου «23»)


Εκτύπωση εντύπου άδειας οδήγησης 30 ευρώ (κωδικός e-παραβόλου «28»)

Χαρτόσημο ανανέωσης άδειας οδήγησης 18 ευρώ (κωδικός e-παραβόλου «65»)

Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς (Πρακτική εξέταση) 15 ευρώ(κωδικός e-παραβόλου «2038»)

*Σημείωση: Υπάρχει επιπλέον χρέωση (προμήθεια) για κάθε παράβολο από οποιαδήποτε τράπεζα.

Επίσης αν η άδεια οδήγησης είναι φθαρμένη ή έχουμε αλλαγή στοιχείων, χρειάζεται επιπλέον παράβολο 9,02 ευρώ.

Οι ειδικές δοκιμασίες

Σε έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προς τις Διευθύνσεις Μεταφορών αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες τονίζεται, ότι, κατά την πρακτική εξέταση των οδηγών άνω των 74 ετών, δεν διενεργούνται οι ειδικές δοκιμασίες, εξαιρουμένων:

– του ελέγχου για την προετοιμασία του οχήματος και επιπλέον, κατά την εξέταση με δίκυκλο, του ελέγχου για τη χρήση κράνους και λοιπών προστατευτικών.

– του ελέγχου για τη λήψη μέτρων ασφαλείας κατά την έξοδο από το όχημα, ή αντιστοίχως, κατά την εξέταση με δίκυκλο, του ελέγχου για την ακινητοποίηση, στάθμευση δικύκλου και ασφαλή απομάκρυνση από αυτό.

Αρμόδια Υπηρεσία για την ανανέωση της άδειας είναι η οικεία Υπηρεσία Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας της Περιφέρειας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου, στην οποία πρέπει να προσέρχεται ο ενδιαφερόμενος (ή το εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο) για να υποβάλλει τη σχετική αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Να σας θυμίσουμε επίσης: Μεγάλη ανάσα για πολλούς υποψήφιους οδηγούς: Ξεκινούν οι εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης!

Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:

Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση.

Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή ισχύοντος ελληνικού διαβατηρίου ή ατομικού βιβλιαρίου υγείας.

Οποιοδήποτε ισχύον δημόσιο έγγραφο, εφόσον ο ενδιαφερόμενος δεν είναι Έλληνας υπήκοος, το οποίο πιστοποιεί τη συνήθη διαμονή του ενδιαφερομένου στην Ελλάδα.

2 τουλάχιστον πιστοποιητικά υγείας (από παθολόγο και οφθαλμίατρο) ή

4 τουλάχιστον (από παθολόγο, οφθαλμίατρο, ωτορινολαρυγγολόγου και νευρολόγο) όταν ο υποψήφιος είναι πάνω από 80 ετών και φωτοαντίγραφα των αποδεικτικών πληρωμής των γιατρών.

Τα πιστοποιητικά αυτά γίνονται δεκτά από την αρμόδια Υπηρεσία εφόσον κατατίθενται εντός εξαμήνου από την έκδοσή τους.

4 τουλάχιστον πρόσφατες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου, οι 2 προσκομίζονται στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών (1 για το έντυπο της άδειας και 1 για κάθε Δ.Ε.Ε.) και οι υπόλοιπες ( 2 ή 4 κατά περίπτωση) στους ιατρούς που διενεργούν την εξέταση.

Φωτοαντίγραφο του εντύπου της ισχύουσας άδειας οδήγησης.

Τα 4 παράβολα

Ο ενδιαφερόμενος δηλώνει στην αίτηση το όχημα με το οποίο θα διενεργείται η πρακτική εξέταση και υποβάλλει φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του.

Προγραμματισμός πρακτικής εξέτασης

Μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, η αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών:

Εκδίδει Δελτίο Εκπαίδευσης και Εξέτασης (Δ.Ε.Ε.). Σε περίπτωση ανανέωσης άδειας οδήγησης δικύκλου ή φορτηγού ή λεωφορείου, ελέγχει και διασφαλίζει ότι το δίκυκλο ή το φορτηγό ή το λεωφορείο, ανήκει στην κατηγορία που αιτείται ο ενδιαφερόμενος για ανανέωση και αναγράφει στο ΔΕΕ τον αριθμό κυκλοφορίας και την κατηγορία στην οποία ανήκει το όχημα.

Σε περίπτωση ανανέωσης άδειας οδήγησης οχήματος κατηγορίας Β, ο αριθμός κυκλοφορίας του δύναται να αναγράφεται στο ΔΕΕ απ’ τους εξεταστές κατά την πρακτική εξέταση.

Παράλληλα προγραμματίζει την πρακτική εξέταση και ενημερώνει σχετικά τον ενδιαφερόμενο.

Το Δ.Ε.Ε. που εκδίδεται το έχει υποχρεωτικά μαζί του ο ενδιαφερόμενος κατά την πρακτική εξέταση.

Η πρακτική εξέταση διενεργείται χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή με όχημα της κατηγορίας που επιθυμεί να ανανεώσει ο ενδιαφερόμενος.

Υπενθυμίζεται ότι, για τα δίκυκλα ή φορτηγά ή λεωφορεία είναι υποχρεωτική στο Δ.Ε.Ε. η αναγραφή του αριθμού κυκλοφορίας του δικύκλου ή φορτηγού ή λεωφορείου και της κατηγορίας στην οποία ανήκει.

Το όχημα πρέπει να φέρει όλα τα έγγραφα για τη νόμιμη κυκλοφορία του (άδεια κυκλοφορίας, δελτίο τεχνικού ελέγχου, κάρτα καυσαερίων, ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή ειδικό σήμα ασφάλισης, απόδειξη πληρωμής τελών κυκλοφορίας).

Σε περίπτωση που το όχημα που χρησιμοποιείται στη δοκιμασία δεν ανήκει στον ενδιαφερόμενο, απαιτείται παραχώρηση του οχήματος από τον ιδιοκτήτη στον ενδιαφερόμενο με υπεύθυνη δήλωση (με γνήσιο υπογραφής), την οποία φέρει μαζί του ο ενδιαφερόμενος την ημέρα της πρακτικής εξέτασης και την επιδεικνύει στον εξεταστή προκειμένου να διενεργηθεί η εξέταση.

Το όχημα που χρησιμοποιείται στη δοκιμασία, οφείλει να διαθέτει ισχύον ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την κάλυψη της έναντι τρίτων αστικής ευθύνης από ατύχημα κατά την κυκλοφορία του.


Διευκρινίζεται ότι το προσκομιζόμενο ασφαλιστήριο συμβόλαιο ισχύει κατά την ημέρα της πρακτικής εξέτασης, ακόμη και αν η άδεια οδήγησης του ενδιαφερομένου έχει λήξει.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share