Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

"Δεν επιστρέφουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα"! Προκαλεί το Βρετανικό Μουσείο!

Οι δηλώσεις του διευθυντή

26 Ιανουαρίου 2019 18:22

Σε προκλητικές δηλώσεις για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα προχώρησε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτβιχ Φίσερ, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι νόμιμος ιδιοκτήτης τους.

Σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο ιστορικός τέχνης ξεκαθάρισε πως «το Μουσείο δεν θα επιστρέψει μόνιμα τα Γλυπτά στην Ελλάδα» και σημείωσε πως «τα αντικείμενα της συλλογής του βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία των επιτρόπων του Μουσείου».

«Μπορώ να καταλάβω ότι οι Έλληνες έχουν μια ιδιαίτερη και παθιασμένη σχέση με αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και θέλουν να δουν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα» είπε.

«Σε καθεμία από αυτές τις δύο τοποθεσίες, τα γλυπτά αναδεικνύουν διαφορετικές πτυχές μιας απίστευτα πλούσιας και πολυεπίπεδης ιστορίας», ανέφερε επίσης ο κ. Φίσερ.

Όμως, απέκλεισε το ενδεχόμενο επ’ αόριστον δανεισμού, αλλά και οποιουδήποτε δανεισμού, εάν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί ότι τα Γλυπτά ανήκουν στους Βρετανούς. «Δανείζουμε μόνο σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία» είπε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor Ελλάδα Τουρκία: Διέρρευσαν φωτογραφίες των παικτών! Δεν φαντάζεστε που βρίσκονται τώρα και με ποιους!

Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «δημιουργική πράξη» την αφαίρεση των αρχαιοτήτων από το μνημείο της Ακρόπολης, την κλοπή τους από τον λόρδο Έλγιν και την μεταφορά τους στο Λονδίνο.

Θυμίζουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO εξέφρασε τη συνεχιζόμενη ανησυχία και τον σκεπτικισμό της για το θέμα καλώντας την Ελλάδα και τη Βρετανία να βρουν μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο μακροχρόνιο ζήτημα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share