Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Αποκάλυψη βόμβα για την συντριβή του αεροσκάφους της ΠΑ: Είχε αποσυρθεί εδώ και 21 χρόνια το μοιραίο T-2 Buckeye!

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες στο "φως"!

3 Σεπτεμβρίου 2018 10:44
Αποκάλυψη βόμβα για την συντριβή του αεροσκάφους της ΠΑ: Είχε αποσυρθεί εδώ και 21 χρόνια το μοιραίο T-2 Buckeye!

Την περασμένη Πέμπτη, στο χωριό Ζάρακες της Εύβοιας, η σύζυγος και τα δύο ανήλικα παιδιά του 39χρονου Νικόλαου Βασιλείου συνόδευσαν τον άτυχο επισμηναγό στην τελευταία του κατοικία.

Τη στιγμή που οι έρευνες για τη διακρίβωση των αιτίων της συντριβής του αεροσκάφους βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας οι πληροφορίες για την παλαιότητα των εκπαιδευτικών αεροσκαφών ολοένα και πληθαίνουν. Οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας γνωρίζουν ότι η πρώτη επίσημη απόπειρα αντικατάστασης των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών αεροσκαφών είχε ξεκινήσει πριν από 21 χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, το πρόγραμμα αντικατάστασης των αεροσκαφών T-2 Buckeye είχε συμπεριληφθεί στο Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ), που είχαν συντάξει οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Άμυνας ήδη από το 1997. Τη χρονιά εκείνη είχε ανακοινωθεί το ΕΜΠΑΕ για την περίοδο 1996 – 2000. Στα προγράμματα που αφορούσαν την Πολεμική Αεροπορία, μετά τον σχεδιασμό για τις προμήθειες νέων μαχητικών F-16, αναφερόταν και το πρόγραμμα προμήθειας νέων προηγμένων εκπαιδευτικών αεροσκαφών. Σύμφωνα με το ΕΜΠΑΕ του 1997, η Πολεμική Αεροπορία θα έπρεπε μέχρι το 2000 να αποκτήσει τουλάχιστον 50 νέα και προηγμένα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, με κόστος περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Τα υπόλοιπα πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα που εκτελέστηκαν επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας φαίνεται πως δεν άφησαν περιθώριο για την αγορά νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρίλερ στο Ιόνιο με 20χρονο μοντέλο που βρέθηκε νεκρό μέσα σε υπερπολυτελές γιοτ!

Ωστόσο, όπως δείχνουν και τα επόμενα ΕΜΠΑΕ του υπουργείου, οι διαρκείς εκκλήσεις των υψηλόβαθμων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας για την αντικατάσταση των παλαιών T-2 Buckeye έπεσαν στο κενό, ενώ η αγορά νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών ακυρώθηκε το 2010, λόγω… μνημονίου.

Πρόγραμμα-μαμούθ

Τον Οκτώβριο του 2007, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας υπό τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη ενέκρινε το ΕΜΠΑΕ της περιόδου 2006 – 2015. Επρόκειτο για πρόγραμμα-μαμούθ, συνολικού προϋπολογισμού 26,74 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε εκείνο το ΕΜΠΑΕ περιλαμβανόταν το πρόγραμμα Νέου Αεροσκάφους Προκεχωρημένης και Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης (ΝΑΠΕΕ) – όχι απλώς περιλαμβανόταν, αλλά αποτελούσε μάλιστα την πρώτη προτεραιότητα για την Πολεμική Αεροπορία. Μάλιστα, τον Νοέμβριο του 2009, όταν τα ηνία του υπουργείου ανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκδόθηκε το επικαιροποιημένο ΕΜΠΑΕ, στο οποίο οι επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας είχαν ήδη συντάξει με λεπτομέρεια τις συγκεκριμένες προδιαγραφές, αλλά και τις επιλογές που υπάρχουν για τα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη που χρειάζεται η Πολεμική Αεροπορία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε κατάσταση σοκ ο Βαλάντης: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 31χρονος...

Το πρόγραμμα του Νέου Αεροσκάφους Προκεχωρημένης και Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης προέβλεπε την αγορά τουλάχιστον 37 νέων αεροσκαφών, ενώ ο διαθέσιμος προϋπολογισμός ήταν 900 εκατομμύρια ευρώ. Οι επιλογές που υπήρχαν ήταν αρκετές και όλες τους καταγεγραμμένες, καθώς στο πρόγραμμα αναλύονταν
οι δυνατότητες εκπαιδευτικών αεροσκαφών, όπως το ιταλικό M-346 Master, το ρωσικό Yak-130, το αμερικανο-κορεατικό T-50 Golden Eagle, το βρετανικό AJT Hawk της BAE και το τσεχικό L-159.

Παρά την προετοιμασία που είχε γίνει και την ήδη εκπεφρασμένη σε κάθε τόνο αναγκαιότητα για την αντικατάσταση των Τ-2 Buckeye, και εκείνο το σχέδιο αγοράς εκπαιδευτικών αεροσκαφών είχε άδοξο τέλος.

Ετσι, εν έτει 2018, οι Ελληνες πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας εξακολουθούν να εκπαιδεύονται με αεροσκάφη που η Ελλάδα αγόρασε από τις ΗΠΑ το 1976.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Σε κηδεία πας αγάπη μου....»: Καραγκιόζ μπερντέ στο γάμο του Σάκη Τανιμανίδη η Μαρίνα Βερνίκου!

Τα 40 T-2 Βuckeye, που είχαν αγοραστεί επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή, θεωρούνταν προηγμένα για την εποχή τους, έστω κι αν οι Αμερικανοί τα κατασκεύαζαν ήδη από τη δεκαετία του 1950. Αυτό που τα διέκρινε από τα άλλα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της εποχής ήταν η δυνατότητά τους να φέρουν πολυβόλα και ρουκέτες.

Πηγή: realnews.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share