Κωστής Μαραβέγιας: «Ένας Αστροναύτης… στη νύχτα της Αθήνας»

Την πρώτη φορά που ανέβηκε στη σκηνή, ο πάγος ανάμεσα σε αυτόν και το κοινό έσπασε με μια δική του απρόσμενη… τούμπα! Πολλές εμφανίσεις μετά, ο Κωστής Μαραβέγιας, με το επώνυμο που σημαίνει θαυμάσιος, εξακολουθεί να κερδίζει τον κόσμο. Αυτή τη φορά όμως, με την ιδιαίτερη μουσική, την άποψή του για τα πράγματα και την απίστευτα θετική ενέργειά του.
Πρώτη Παρασκευή του Δεκέμβρη, οκτώ και μισή στο live bar Kookoo στο Γκάζι. Δύο ώρες πριν ανοίξουν οι πόρτες για τους θαμώνες, μπαίνει μέσα ο Κωστής μ’ ένα σχετικά αναμενόμενο τρόπο… τραγουδώντας! Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα, όταν τον είδα, είναι πως ένας τόσο ήρεμος, γλυκός και χαλαρός άνθρωπος κρύβει μέσα του τόση «δαιμόνια»- όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε- ενέργεια. Καθίσαμε, λοιπόν, στο καμαρίνι παρέα με ένα ενοχλητικό κουνούπι που ο «ιππότης» Κωστής κυνηγούσε συνεχώς, προκειμένου αυτό να σταματήσει να με τσιμπάει κι η κουβέντα μας ξεκίνησε… Ανήσυχος και υπερδραστήριος, μου μιλάει για τους καλλίφωνους γονείς του που είναι πολύ ερωτευμένοι και πάντα τραγουδούσαν ο ένας στον άλλο, για τη «μάχη» που έδωσε σήμερα ως γνήσιος εργένης με το τηγάνι του, για τα ταξίδια, τις σχέσεις, τους φίλους αλλά και το κέντρο της πόλης που τόσο του αρέσει να «γυρίζει» και να παρατηρεί…
Στις παρέες ακούγεται πως, αν δεν έχεις δει live τον Μαραβέγια, δεν έχεις δει τίποτα. Τι είναι αυτό που κάνει εσένα και τους Maraveyas illegal να ξεχωρίζετε;
Υπάρχει μια ελεγχόμενη παιδικότητα στη σκηνή! Λειτουργούμε ως ένα ζωντανό κύτταρο, που θα συγκινηθεί, θ’ αναπολήσει, θα χορέψει με το κοινό και θα χαρεί όλο αυτό το διαδραστικό παιχνίδι. Είναι σαν μια μορφή έκστασης!
Από πού αντλείς όλη αυτήν την ενέργεια;
Από την επόμενη μέρα! Η αισιοδοξία κι η ελπίδα ότι αύριο θα συμβεί κάτι ωραίο, μου δίνει ενέργεια.
Ξεκίνησες αρχικά ως μουσικός;
Πάντα είχα διπλή ιδιότητα, τόσο επιστημονική όσο και καλλιτεχνική. Έχω σπουδάσει στατιστική κι έχω κάνει διάφορα μεταπτυχιακά πάνω στην πληροφορική και τον έλεγχο ποιότητας (ISO). Έκανα πολλά και παράλληλα πράγματα.
Δεν ανήκεις δηλαδή σ’ εκείνους, που δεν τους τραβάει τίποτα άλλο εκτός από το αντικείμενο ενασχόλησής τους;
Με τραβούν ακόμα κι αυτά με τα οποία δεν έχω ασχοληθεί ποτέ! Μπορεί να μελετήσω κάτι που δεν είχα φανταστεί, να εμβαθύνω ή να αναζητήσω ακόμη και βιβλιογραφία. Είχα πάντα τέτοιες ανησυχίες, που ναι μεν βοηθούν στο να αποκτήσεις μια σφαιρική γνώση, αλλά από την άλλη το μυαλό σου είναι σε σύγχυση!
Πόσα πράγματα έχεις απομυθοποιήσει μπαίνοντας στο χώρο;
Από το πιο απλό, όπως το να κάνω δίσκο, μέχρι το πιο μεγάλο, όπως το να παίξω απευθείας σε οκτώ ευρωπαϊκά ραδιόφωνα!
Μιλάς για το φεστιβάλ Pre Europa;
Αυτό -ας πούμε- το έβλεπα κι έτρεμα! Όταν, όμως, παίξαμε στο κρατικό ραδιόφωνο του Βερολίνου, όλα πήγαν καλά. Κάθε όνειρο που πραγματοποιούμε, είναι μια κατάκτηση και μετά λες… «Θέλω πάλι» ή «θέλω κάτι πιο δύσκολο!»
Όταν ήσουν μικρό παιδί, τι ονειρευόσουν να γίνεις;
Αστροναύτης! Έβγαινα στο μπαλκόνι και χάζευα με τις ώρες το φεγγάρι και τα αστέρια. Ε, μετά κατάλαβα ότι ήταν δύσκολο. Με αποθάρρυναν αρκετοί, καθώς μου έλεγαν ότι απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση κ.λπ. Έτσι, προσγειώθηκα κι είπα να γίνω μουσικός!
Έχεις πει ότι θα μπορούσες να ήσουν καπετάνιος, ξεναγός ή εισοδηματίας ταξιδιώτης…
Θέλω περιπέτεια και να βλέπω καινούργια μέρη. Κάθε ταξίδι είναι για εμένα μια λύτρωση, ξαναγεννιέμαι! Προτιμώ μάλιστα να ταξιδεύω με το αυτοκίνητο παρά με το αεροπλάνο. Τελευταία πήγα στο Βερολίνο για 25 ημέρες και στο Παρίσι, όπου προέκυψε και το τραγούδι Rue Madame.
Από το νέο cd που ετοιμάζεις, έχει ήδη ξεχωρίσει το τραγούδι «Όχι» και το ντουέτο με τον Πάνο Μουζουράκη «Φίλα με ακόμα». Είναι η πρώτη φορά που κάνεις ντουέτο δισκογραφικά;
Το έχω ξανακάνει με τη Θ. Τζήμου. Για να κάνω ένα ντουέτο, θα πρέπει να υπάρχει σοβαρή αιτία όπως υπήρχε με τον Πάνο. Αρχικά, ξεκινήσαμε παρέα στις οντισιόν του Δ. Σαββόπουλου και έχουμε μια πολύ καλή σχέση. Επίσης, ο Πάνος μού έστειλε το τραγούδι του Jovanotti, που είναι ο αγαπημένος μου Ιταλός τραγουδοποιός.
«Κάθε τραγούδι μου έχει μια αληθινή ιστορία ως αφετηρία», έχεις πει. Ποια είναι η ιστορία του πρώτου, αλλά και του τελευταίου κομματιού που έγραψες;
Ωραία ερώτηση! Το πρώτο το έγραψα για έναν γυμνασιακό έρωτα. Έλεγε «… Είσαι όμορφη όταν γελάς, είσαι όμορφη όταν κλαις, είσαι όμορφη κι αν δεν το θες!» Εκείνη, βέβαια, μάλλον βαρέθηκε, γιατί μου είχε πει «Εντάξει, κάτι άλλο εκτός από τ’ ότι είμαι όμορφη;» (γέλια)
Και το τελευταίο;
Ένα παρεϊστικο τραγούδι που λέγεται «Στην καταιγίδα» κι αναδεικνύει όλο αυτό το συνωμοτικό κλίμα που υπάρχει στο Kookoo.
Σε τι λες αβίαστα «όχι»;
Στις επιπόλαιες δεσμεύσεις. Μου αρέσει η ελευθερία. Νομίζω πως όσο μεγαλώνω λέω πιο πολλά «όχι», παρά «ναι». Εξάλλου, είναι τέτοια η εποχή που αν δεν λέγαμε «όχι», θα χανόμασταν. Σκέψου μόνο πόσες εταιρείες και τράπεζες μας καλούν καθημερινά.
Πώς αντιμετωπίζεις τις δύσκολες καταστάσεις;
Θέλω πολύ να το βιώσω και να μην ψάξω για να το ξεπεράσω. Πολλές φορές έχω κάνει… «ταβανοθεραπεία»!
Είσαι αυτό που λέμε «η ψυχή της παρέας»;
Ανάλογα την παρέα. Υπάρχουν και στιγμές που λειτουργώ περισσότερο ως δέκτης. Μου αρέσει να αφουγκράζομαι απόψεις, συναισθήματα κι οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μου. Είμαι παρατηρητής!
Πού μένεις τώρα;
Το «τώρα» είναι πολύ εύστοχη λέξη κι αυτή πολύ εύστοχη ερώτηση, που περιλαμβάνει τα πάντα (γέλια)! Είχα μια σχέση και συζούσα. Χώρισα και τώρα έχω επιστρέψει στο σπίτι μου, στου Ζωγράφου.
Ποια μέρη της Αθήνας προτιμάς;
Κυρίως το κέντρο. Δε συμπαθώ πολύ τα μέρη, που δεν έχουν γειτονιές, όπως κάτι προάστια που χρειάζεσαι αυτοκίνητο για να πας στο περίπτερο!
Πού συχνάζεις;
Τώρα τελευταία πηγαίνω στα Πετράλωνα, στις Πλειάδες, στο Θεραπευτήριο και στη Βραζιλιάνα για καφέ.
Διάβασα ότι σου αρέσει πολύ ο Tarantino και πως ανάμεσα στο ποπ- κορν και τις ταινίες του, έχουν γεννηθεί οι πρώτοι και πιο δυνατοί έρωτές σου.
Στο σινεμά έδωσα το πρώτο μου φιλί! Ο Tarantino, μαζί με τον Fellini, είναι από τους αγαπημένους μου σκηνοθέτες.
Ερωτεύεσαι εύκολα;
Δεν ξέρω αν ερωτεύομαι εύκολα, αλλά πάντα βρίσκομαι σε μία ερωτεύσιμη κατάσταση. Επιδιώκω τον έρωτα σε ό, τι κάνω!
Πώς λειτουργείς, όταν είσαι ερωτευμένος;
Στο photoshop υπάρχει ένα φίλτρο, το saturate, που σταδιακά ζεσταίνει τα χρώματα. Από παλ γίνονται ξαφνικά όλα ζεστά και κόκκινα σαν του Αλμοδοβάρ… Έτσι λειτουργώ!
Και για πόσο ζεσταίνονται αυτά τα χρώματα;
Έλα ντε! Αυτή είναι η απορία.
Φροντίζουμε να τα διατηρούμε ζεστά;
Εγώ δε θέλω να είμαι συνέχεια ερωτευμένος ή να μπαίνω στη διαδικασία να προστατεύσω μια σχέση. Αν δω ότι έχει κάνει τον κύκλο της, απλώς φεύγω.
Την ηλίκία σου τη λες;
Τριάντα έξι!
Φαίνεσαι πολύ μικρότερος!
Ελπίζω πολύ στο ότι μπορώ και σκέφτομαι ως 25άρης.
«Δύο γυναίκες σε μία καρδιά…» Αυτοβιογραφικός ο στίχος;
Κατά φαντασία, ναι!
«Όποιος ζηλεύει μάτια μου, να ξέρεις αγαπάει»;
Ε, ναι, είμαι ζηλιάρης!
«Εθισμός…» Σε τι νιώθεις εθισμένος;
Νομίζω πως όλοι έχουμε πολλούς μικρούς εθισμούς. Από την κατανάλωση και το τσιγάρο μέχρι τις ουσίες και το αλκοόλ. Μπορώ να σου πω ότι είμαι εθισμένος στα πάντα, αλλά μπορώ ανά πάσα στιγμή και με την ίδια άνεση να αποβάλλω αυτόν τον εθισμό.
«Τρελό από χαρά..» Τι σου δίνει χαρά;
Η ίδια η ζωή! Το ότι αύριο θα πάρω την εφημερίδα μου και θα αράξω στην Καλλιδρομίου και μετά θα πάω στο πάρτι του φίλου και ντράμερ της μπάντας, Νίκου Παπαβρανούση.
Η οικογένεια σού αρέσει;
Των φίλων μου, ναι! Η δική μου, όμως, θα πρέπει να περιμένει για να είναι ευτυχισμένη.
Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή σου;
Η οικογένειά μου, οι φίλοι μου αλλά κι όλοι όσοι γνωρίζω κι αποκτώ μία σχέση ή όχι μαζί τους. Όσοι φίλοι γινόμαστε εραστές και μετά από εραστές ξαναγινόμαστε φίλοι…
– Έχει γενέθλια στις 13 Μαΐου, είναι 36 ετών και Ταύρος
– Μεγάλωσε στο Αγρίνιο
– Έχει έναν μεγαλύτερο αδελφό, που ασχολείται με τη φωτογραφία
– Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μουσικής και κινηματογράφου, με καθηγητή τον Ennio Morricone
– Αγαπημένο του τραγούδι είναι το All the world is green του Τom Waits
– Τυχερός του αριθμός είναι ο «13»
0 ΣΧΟΛΙΑ