ΑΡΧΙΚΗ LIFE FUNNY-ΠΕΡΙΕΡΓΑ

«Ή ταν ή επί τας»: Τι σημαίνει η φράση και από που προέρχεται;

«Ή ταν ή επί τας»: Τι σημαίνει η φράση

Το γνωρίζατε;

Πολλοί χρησιμοποιούμε συχνά στην καθημερινότητά μας την φράση «Ή ταν ή επί τας», έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως από πού έχει προκύψει;

Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για να μεταδοθούν από γενιά σε γενιά σημαντικές αξίες, ηθικές αρχές και πρακτικές συμβουλές για τη ζωή. Είναι διαχρονικές, καθώς αν και δημιουργήθηκαν σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους, διατηρούν τη σημασία τους ακόμη και σήμερα, καθώς οι ανθρώπινες εμπειρίες και τα προβλήματα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ίδια.

Πώς βγήκε η φράση «Ή ταν ή επί τας»

Πολλές φορές ακούμε τη φράση «Ή ταν ή επί τας». Γιατί όμως τη λέμε και από πού προέρχεται; Σημαίνει «Ή θα την φέρεις νικητής (την ασπίδα) ή θα σε φέρουν επάνω της νεκρό», δηλαδή «Θα νικήσουμε ή θα πεθάνουμε».

Πώς βγήκε η φράση «Ή ταν ή επί τας»

Η γνωστή φράση, αποδίδεται στην θρυλική βασίλισσα της Σπάρτης, Γοργώ. Την είπε στον Λεωνίδα, πριν εκείνος φύγει για τη μάχη των Θερμοπυλών, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο το εθνικό χρέος τους άνδρα της και δείχνοντας το θάρρος με το οποίο αντιμετώπιζαν οι αρχαίες Ελληνίδες, ως σύζυγοι ή ως μητέρες, την προοπτική να χάσουν τους άνδρες συγγενείς τους για χάρη της πατρίδας απαιτώντας είτε να επιστρέψουν με την ασπίδα τους έχοντας πολεμήσει με γενναιότητα, είτε να τους φέρουν νεκρούς πάνω σε αυτή.

Συνοψίζοντας, οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό γνώσης και σοφίας. Είναι ο καθρέφτης του λαϊκού μας πνεύματος, αποτυπώνοντας την κοσμοθεωρία, τις αξίες και την καθημερινότητα των προγόνων μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές.