Κρυμμένο στο ελατόδασος: Το «άγνωστο» χωριό που γέννησε τα παλικάρια του Κολοκοτρώνη

Εκεί όπου ο Γέρος του Μωριά ξεχώρισε και επέλεξε τους άνδρες του για ένα ειδικό σώμα που τo ovόμασε «Αθάvατo Σώμα»
Το Ζυγοβίστι Αρκαδίας είναι ένα όμορφο και ήσυχο μέρος, ιδανικό για να απολαύσει κανείς την ηρεμία και τη φυσική ομορφιά του Μαινάλου. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα πέτρινα σπίτια και ο αιωνόβιος πλάτανος δημιουργούν μια ατμόσφαιρα παραδοσιακής γοητείας και ηρεμίας. Το χωριό προσελκύει επισκέπτες που θέλουν να αποδράσουν από τη φασαρία της καθημερινότητας και να ζήσουν μια εμπειρία σε επαφή με τη φύση.
Η γενέτειρα των παλικαριών του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη
Βρίσκεται κρυμμένο στην καρδιά του ελατοδάσους του Μαινάλου, απέναντι από την ελατοσκέπαστη Κλινίτσα, κοντά στη Δημητσάνα, σε υψόμετρο 1.240 μέτρων.
Το Ζυγοβίστι είχε σημαντική στρατηγική αξία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καθώς κάτοικοί του ήταν από τους πρώτους που ακολούθησαν τον αρχιστράτηγο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ο οποίος τους χρησιμοποίησε ως σωματοφύλακές του με την ονομασία “Αθάνατο Σώμα”, μάλιστα προς τιμήν τους η κεντρική πλατεία του χωριού λέγεται Πλατεία Αθανάτων.
Η περιοχή γύρω από το Ζυγοβίστι ήταν γεμάτη φυσικά χαρακτηριστικά που την καθιστούσαν ιδανική για κρυφές στρατηγικές κινήσεις, καθώς τα βουνά και τα πυκνά δάση προσέφεραν καταφύγιο και προστασία για τους αντάρτες. Η περιοχή είχε στρατηγική αξία, καθώς από εκεί περνούσαν δρόμοι και μονοπάτια που συνδέουν διάφορες περιοχές της Αρκαδίας με την υπόλοιπη Πελοπόννησο, κάτι που έκανε την περιοχή κρίσιμη κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Διαβάστε επίσης
Το Μνημείο των Αθανάτων Ζυγοβιστινών Αγωνιστών του 1821, βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και έχει καταγραφεί στο Βιβλίο Γκίνες ως το μεγαλύτερο μαρμάρινο βιβλίο του κόσμου που περιλαμβάνει 24 σελίδες, όσα και τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου. Το μνημείο ζυγίζει 25 τόνους και έχει ύψος 4 μέτρα, πλάτος 3,60 μέτρα και πάχους 0,70 μέτρα , κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο Θάσου το φιλοτέχνησε ο γλύπτης Νικόλαος Αρμακόλλας από το νησι της Τήνου. Στο κεντρικό του άνοιγμα είναι χαραγμένα τα ονόματα 197 Ζυγοβιστινών Αγωνιστών της επίλεκτης φρουράς του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Τι να δεις
- Στην είσοδό του βρίσκεται το περίφημο μαρμάρινο βιβλίο, έργο του γλύπτη Νικόλαου Αρμακόλα. Πάνω του είναι χαραγμένα τα ονόματα 197 Ζυγοβιστινών αγωνιστών του Σώματος των Αθανάτων, που αποτελούσε τη φρουρά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
- Το Δημοτικό Σχολείο του Ζυγοβιστίου, που σταμάτησε να λειτουργεί το 1979, ανακαινίστηκε πρόσφατα με τις καλύτερες προδιαγραφές και αποτελεί πλέον κόσμημα για το χωριό και την ευρύτερη περιοχή.
- Στους χώρους του η Αδελφότητα Ζυγοβιστινών στέγασε το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού που εγκαινιάστηκε στις 6 Αυγούστου 2022. Το Μουσείο περιλαμβάνει εξαιρετικά τεκμήρια του Ζυγοβιστινού σπιτιού και των αγροτικών εργασιών, καθρεφτίζοντας έτσι την καθημερινή ζωή στο χωριό.
- Περπατώντας στα καλντερίμια του χωριού ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να θαυμάσει το παλιό Καποδιστριακό Σχολείο. Ήταν από τα πρώτα σχολεία που χτίστηκαν στην Ελλάδα μετά την επανάσταση του 1821 και μεταξύ εκείνων των λίγων σχολείων στα οποία εφαρμόστηκε η πρωτοπόρα για την εποχή «αλληλοδιδακτική» μέθοδος.
- Στην κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται ο Ναός της Μεταμορφώσεως που χτίστηκε τον 17ο αιώνα. Εκτός από το υπέροχο τέμπλο μπορεί κανείς να δει εκεί τον πολυέλαιο του Χουρσίτ Πασά, που δώρισε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στο χωριό, μετά την Άλωση της Τριπολιτσάς, το 1821. Είναι από σμάλτο και λέγεται ότι προέρχεται από την Αγία Σοφία.
Πώς θα πάτε στο Ζυγοβίστι
Έχοντας φτάσει στην Τρίπολη και ξεκινώντας από εκεί για το Ζυγοβίστι, μπορούμε να ακολουθήσουμε τη σύντομη διαδρομή των 49 χιλιομέτρων.
Από την Τρίπολη θα πάρεις τον δρόμο για Δημητσάνα μέσω Μαινάλου. Αφού περάσουμε το Χρυσοβίτσι θα φτάσουμε στη Στεμνίτσα μέσα από μια όμορφη διαδρομή ανάμεσα σε έλατα. 7 χιλιόμετρα μετά τη Στεμνίτσα θα στρίψουμε δεξιά και σε 3 χιλιόμετρα θα συναντήσουμε το χωριό.