ΑΡΧΙΚΗ LIFE TRAVEL

Το νησί που δεν πατάει άνθρωπος: Γιατί δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επιβίωσης;

Νησία φίδια
Το νησί Queimada Grande © Shutterstock

Γιατί κανείς δεν πατάει το πόδι του εκεί;

Στα ανοιχτά των ακτών της Βραζιλίας, περίπου 30 χιλιόμετρα από το Σάο Πάολο, βρίσκεται ένα νησί όπου η πρόσβαση έχει απαγορευτεί από την κυβέρνηση.

Αυτό είναι το Queimada Grande, ένα νησί έκτασης περίπου 430.000 τετραγωνικών μέτρων, που μοιάζει με έναν φυσικό παράδεισο. Ωστόσο, κρύβει έναν θανάσιμο κίνδυνο: τα χιλιάδες δηλητηριώδη φίδια που το κατοικούν. Αυτή η απειλή καθιστά αδύνατη την ανθρώπινη παρουσία στο νησί.

Στον 20ό αιώνα, ένας φαροφύλακας είχε αναλάβει τη συντήρηση του φάρου του νησιού. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, ο φάρος αυτοματοποιήθηκε, και το Queimada Grande έμεινε εντελώς ακατοίκητο.

Ένα νησί βασίλειο δηλητηριωδών φιδιών

Σύμφωνα με το Gizmodo, στο νησί Queimada Grande εκτιμάται ότι ζουν περίπου 15.000 φίδια, καθιστώντας το την περιοχή με τη μεγαλύτερη πυκνότητα οχιών ανά τετραγωνικό μέτρο στον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζει η τρομακτική Bothrops insularis, μια οχιά που θεωρείται ένα από τα πιο δηλητηριώδη φίδια παγκοσμίως.

Νησί φίδια
Η οχιά Bothrops insularis © Shutterstock

Παρά το γεγονός ότι το μήκος της δεν ξεπερνά τα 1,2 μέτρα, η Bothrops insularis είναι εξαιρετικά επιθετική, ενώ το δηλητήριό της είναι θανατηφόρο. Τρέφεται κυρίως με πτηνά και άλλα ερπετά, αλλά όταν η τροφή σπανίζει, καταφεύγει ακόμη και στον κανιβαλισμό. Η γεωγραφική απομόνωση του νησιού έχει οδηγήσει σε μια μοναδική εξελικτική πορεία, καθιστώντας το συγκεκριμένο είδος σημαντικά πιο θανάσιμο σε σύγκριση με άλλα της ίδιας οικογένειας.

Το δηλητήριό της είναι έως και πέντε φορές ισχυρότερο από εκείνο του στενού συγγενή της, της Bothrops jararacá. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ένα δάγκωμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις, όπως μυϊκή νέκρωση, εγκεφαλική αιμορραγία, έντονο εμετό και εντερική αιμορραγία. Η ταχύτητα δράσης του δηλητηρίου καθιστά πρακτικά αδύνατη την εφαρμογή αντιδότου ή την άμεση ιατρική παρέμβαση. Υπολογίζεται ότι, σε περίπτωση δαγκώματος, το θύμα θα είχε μόλις 30 δευτερόλεπτα ζωής.

οχια
Η οχιά Bothrops insularis © Shutterstock

Λόγω αυτών των κινδύνων, η πρόσβαση στο νησί είναι αυστηρά απαγορευμένη. Το Queimada Grande, με την εξαιρετική του βιοποικιλότητα και την επιστημονική του σημασία, ανακηρύχθηκε περιοχή υψηλής οικολογικής και ερπετολογικής αξίας τη δεκαετία του 1980. Ως αποτέλεσμα, η είσοδος επιτρέπεται αποκλειστικά σε εξειδικευμένους ερευνητές και επιστήμονες, που απαιτείται να διαθέτουν ειδικές άδειες από την κυβέρνηση της Βραζιλίας για να το επισκεφθούν.