Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Βγαλμένο από παραμύθι: Το άγνωστο χωριό «φάντασμα» που το έχει «καταπιεί» η φύση

Ένα χωριό-φάντασμα που μετατράπηκε σε τουριστικό hotspot

13 Αυγούστου 2023 15:04
Βγαλμένο από παραμύθι: Το άγνωστο χωριό «φάντασμα» που το έχει «καταπιεί» η φύση
Από Ελεωνόρα - Βασιλική Πατρικαλάκη

Ένα εγκαταλελειμμένο χωριότης Κίνας έχει γίνει viral και αποτελεί έναν ασυνήθιστο ταξιδιωτικό προορισμό. Ο λόγος για το Houtouwan το οποίο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού Shengshan, ενός από τα νησιά Shengsi, περίπου στα 64 χιλιόμετρα ανατολικά της Σαγκάης.

Το χωριό αυτό άρχισε να εκκενώνεται στις αρχές του 1990 λόγω προβλημάτων στην εκπαίδευση και τη διανομή φαγητού και από τότε μοιάζει να το έχει καταβροχθίσει η ίδια η φύση. Επίσης, δείτε το παραθαλλάσιο χωριό των Κυκλάδων με το σπάνιο όνομα και τα καταγάλανα νερά!

Το Houtouwan ήταν κάποτε ένα ακμάζον ψαροχώρι, με τον πληθυσμό του τη δεκαετία του 1980 να ξεπερνά τους 3.000 κατοίκους. Ωστόσο, λόγω της απομακρυσμένης και δυσπρόσιτης θέσης του, οι κάτοικοί του άρχισαν να μετακομίζουν τη δεκαετία του '90.

Το 2002 το χωριό ερημώθηκε επίσημα και συγχωνεύτηκε με ένα κοντινό χωριό. Μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης, τα άδεια σπίτια στο χωριό που βλέπει στον ωκεανό, στην άκρη του βράχου -ορισμένα από αυτά εξακολουθούν να είναι επιπλωμένα-, έχουν καταληφθεί από μια κουβέρτα πλούσιων αναρριχώμενων φυτών.

Ένα χωριό-φάντασμα που μετατράπηκε σε τουριστικό hotspot

Βγαλμένο από παραμύθι: Το άγνωστο χωριό «φάντασμα» που το έχει «καταπιεί» η φύση

Το Houtouwan απέκτησε μεγάλη φήμη μεταξύ των Κινέζων διαδικτυακών χρηστών το 2015, όταν μια σειρά από μαγευτικές φωτογραφίες του εγκαταλελειμμένου χωριού έγιναν viral.

Αντί όμως να γιορτάσουν τη νέα του δημοφιλία, οι αξιωματούχοι του αρχιπελάγους Shengsi ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με τις επιπτώσεις που έφερε το ξαφνικό κύμα τουριστών.

«Οι τηλεφωνικές γραμμές μας έχουν μπλοκάρει και έχουμε περισσότερους τουρίστες στο Houtouwan», ανέφερε τότε ο Τσεν Μπο, αξιωματούχος του νησιού Shengshan, σε επίσημη δήλωση.

«Το Houtouwan του Shengshan δεν έχει εξοπλιστεί με τις προϋποθέσεις για να ανοίξει στους τουρίστες... Προτρέπουμε τους επισκέπτες να διατηρήσουν την ηρεμία του προς το παρόν» προσέθετε. Όμως, τώρα είναι έτοιμο για τους τουρίστες, κατά κάποιον τρόπο.

Το «περίτεχνο» χωριό ελληνικού νησιού που μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήξει από πίνακα ζωγραφικής

Ενα απίθανο ελληνικό χωριό, μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από πίνακα ζωγραφικής. Με την ευκαιρία, δείτε το ελληνικό χωριό που θυμίζει άλλη εποχή.

Η μοναδική ασπρόμαυρη γεωμετρική διακόσμηση των εξωτερικών τοίχων των σπιτιών, τα λεγόμενα ξυστά, το καθιστά ένα έργο τέχνης.

Το χωριό έχει αναδειχθεί διατηρητέο μνημείο. Τα σπίτια του είναι σφιχτά δεμένα το ένα με το άλλο ώστε να σχηματίζουν μια συμπαγή δομή.

Τα σοκάκια είναι πλακόστρωτα και στενά.

Οι δρόμοι στενοί, οι εκκλησίες αμέτρητες και στην κεφαλή, ο βυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων του 13ου αιώνα.

Το «περίτεχνο» χωριό ελληνικού νησιού που μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήξει από πίνακα ζωγραφικής

Πρόκειται για το Πυργί, ένα μεσαιωνικό χωριό της Χίου, με τετράγωνη και γωνιακή δομή, που χτίστηκε έτσι για προστασία από τις συχνές επιδρομές των πειρατών και των Τούρκων, καθώς και για καλύτερη καλλιέργεια των μαστιχόδενδρων.

Ολόκληρο το χωριό Πυργί, το οποίο βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από τη πόλη της Χίου, είναι ένα από χωριά που διατηρείται έτσι όπως κτίστηκε. Το χωριό βρίσκεται σε μικρές, άδενδρες κοιλάδες μακριά από τη θάλασσα. Οι εξωτερικοί τοίχοι περιλαμβάνουν γειτονικά παραπέτα με μικρούς πύργους στις γωνίες και μόνο μια θύρα, έτσι αν κάποιος κοιτάξει το χωριό απέξω, οι συνεχόμενοι τοίχοι των σπιτιών ακριβώς επειδή δεν έχουν πόρτες και παράθυρα δίνουν την αίσθηση του κάστρου. Μάλιστα στις γωνίες του χωριού υπήρχαν πύργοι. Οι κάτοικοι μπορούσαν να μπουν και να φύγουν από το χωριό μόνο μέσω μιας πόρτας η οποία βρίσκεται σήμερα στη τοποθεσία Κάτω Πόρτα.

Το «περίτεχνο» χωριό ελληνικού νησιού που μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήξει από πίνακα ζωγραφικής

Το σχήμα των τεσσάρων πλευρών αυτών των σπιτιών, η χονδρή δομή τους, το αμυντικό σύστημα, οι γκρι τοίχοι, οι μικρές περιοχές για γενική χρήση και η σχέση με τα άδενδρα, φυσικά περίχωρα πείθουν τους επισκέπτες ότι τα μεσαιωνικά χωριά της Χίου χτίστηκαν με βάση ένα σταθερό σχέδιο, το οποίο πιθανότατα να είχε υποβληθεί από τους Γενοβέζους.

Αυτά τα ξυστά, που θυμίζουν το ιταλικό Sgraffito, ένα τύπο διακόσμησης που πηγάζει από τη Γένοβα, κάνουν το Πυργί μοναδικό.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share