Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Μοναδικό και αξιοθαύμαστο: Το νησί των 150 σπιτιών σου χαρίζει γαλήνη και... μίνι ελέφαντες!

Το νησάκι-θαύμα της «πράσινης ενέργειας»

30 Ιουνίου 2023 12:32
Μοναδικό και αξιοθαύμαστο: Το νησί των 150 σπιτιών σου χαρίζει γαλήνη και... μίνι ελέφαντες!
Από Κυριάκος Μελλίδης

Η Τήλος το εναλλακτικό και αυτόνομο ενεργειακά νησάκι των 150 σπιτιών στα Δωδεκάνησα, τροφοδοτεί περίπου το 75% της επικράτειάς του με ενέργεια που παράγει από τον ήλιο και από υβριδική μονάδα που έχει δημιουργηθεί εκεί. Μάλιστα, προσφέρει και κάποια… προνόμια στους «πράσινους» επισκέπτες του.

Δείτε επίσης: Το μυστικό διέρρευσε: Το μικρό ελληνικό νησί με τις 30 top -class παραλίες!

Ο Στάθης Κοντός, Γενικός Γραμματέας του δήμου Τήλου μιλάει για όλα αυτά στην εκπομπή «Συνδέσεις» αλλά και παρουσιάζει την εκπαιδευτική πλευρά του νησιού, στο οποίο ανοίγει μουσείο για να ενημερώσει σχετικά με τους… mini ελέφαντες που έμεναν εκεί! Όπως είναι γνωστό μέσα από μελέτες ο πρώτος ελέφαντας της Τήλου κολύμπησε ως εκεί και αναγκάστηκε να εξελιχθεί σε μικρότερο μέγεθος για να επιβιώσει.

Η Τήλος είναι ένα όμορφο και ήσυχο νησί με καθαρές παραλίες και φυσική ομορφιά μακριά από την φασαρία. Για τους λόγους αυτούς αποτελεί ένα ιδανικό προορισμό για ξεκούραση και ηρεμία. Εμείς σας έχουμε εδώ τους λόγους που πρέπει οπωσδήποτε να την επισκεφτείτε.

Θυμίζει εξωτικό νησί: Ο παράδεισος που βρίσκεται μόλις 40 λεπτά από την Αθήνα

Γνωρίζατε ότι στα 40 περίπου λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, υπάρχει ένα μέρος μοναδικό που σε ταξιδεύει;
Μια βυθισμένη βάρκα, ένα μοναχικό νησάκι με ένα εκκλησάκι βγαλμένο από καρτ- ποστάλ και τιρκουάζ νερά που μοιάζουν σαν ζωγραφιστά, συνθέτουν αυτόν το μικρό παράδεισο στις παρυφές του Λεκανοπεδίου.

Πετάμε πάνω από την Βραυρώνα Αττικής, νότια της Αρτέμιδας, έναν τόπο που στα αρχαία χρόνια αποτελούσε πόλο έλξης, γι αυτό και κατασκευάστηκε εκεί ο Ναός της Αρτέμιδας.

Η Βραυρώνα είναι σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Αττικής, γνωστή για τον ναό της Αρτέμιδος που έχει δώσει το όνομά του στον σύγχρονο δήμο της ανατολικής Αττικής, αλλά και στον παραθαλάσσιο γειτονικό οικισμό της Λούτσας (σημερινό όνομα Αρτέμιδα).

Ήταν χτισμένη σε έναν κολπίσκο στις ακτές του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου, κοντά στον σημερινό οικισμό της Λούτσας. Πρωτοκατοικήθηκε από την νεολιθική εποχή. Την εποχή του Θησέα (εποχή του χαλκού) η Βραυρώνα ήταν ένας από τους 20 δήμους που ενώθηκαν και αποτέλεσαν το μετέπειτα Αθηναϊκό κράτος. Σταδιακά η Βραυρώνα εξελίχθηκε σε τόπος λατρείας της Αρτέμιδας και χτίστηκε ναός αφιερωμένος σε αυτή.

Σύμφωνα με τον μύθο κατά την Τρωική εκστρατεία, η θεά Άρτεμις απαίτησε την θυσία της Ιφιγένειας για να αφήσει τον Μυκηναϊκό στόλο να πλεύσει προς την Τροία. Την στιγμή της θυσίας η Άρτεμις έσωσε την Ιφιγένεια και την μετέφερε στην χώρα των Ταύρων στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ιφιγένεια επέστρεψε από εκεί στην Ελλάδα με την βοήθεια του αδελφού της Ορέστη. Σύμφωνα με μία παραλλαγή του μύθου που μεταφέρει ο Ευριπίδης, η Ιφιγένεια στην επιστροφή της έφτασε στην περιοχή της Βραυρώνας και έγινε ιέρεια της Αρτέμιδος. Η λατρεία της Αρτέμιδος στην περιοχή της Βραυρώνας φαίνεται να ξεκίνησε τον 8ο αιώνα π.Χ., ενώ ο ναός κτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ.

Τα επόμενα χρόνια υπήρξε σημαντική επέκταση του λατρευτικού χώρου. Η επέκταση αυτή της προϊστορικής Βραυρώνας έγινε στους χρόνους μετά τη Μυκηναϊκή εποχή και κατά πάσα πιθανότατα κατά τους Γεωμετρικούς χρόνους. Aπό τους αρχαίους συγγραφείς ο Ηρόδοτος, ο Ευφορίων και ο Νόννος τοποθετούν τη Βραυρώνα κοντά στη θάλασσα. Σταδιακά όμως, μετά τους πολέμους των Αθηναίων με τους Μακεδόνες, η περιοχή άρχισε να παρακμάζει και φαίνεται να εγκαταλείφθηκε τον 2ο αιώνα π.Χ., πιθανόν μετά από πλημμύρες.

Μάλιστα ο περιηγητής Παυσανίας τρεις αιώνες αργότερα, δεν αναφέρει σχεδόν τίποτε για την περιοχή της Βραυρώνας, παρά μόνο τον μύθο που αναφέρει ο Ευριπίδης για την επιστροφή της Ιφιγένειας. Οι τελευταίες μνείες του αρχαίου τοπωνυμίου "Βραυρών" συναντώνται κατά τους Βυζαντινούς χρόνους στο γραμματικό Θεόγνωστο (9ος αιώνας μ.Χ.) και στο λεξικό της Σούδας (10ος αιώνας μ.Χ.)

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share