Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κάρλα: Η απόκοσμη λίμνη της Θεσσαλίας που αναγεννήθηκε από το μηδέν

Μία λίμνη που δεν την ήθελε κανείς

10 Φεβρουαρίου 2023 08:48
Κάρλα: Η απόκοσμη λίμνη της Θεσσαλίας που αναγεννήθηκε από το μηδέν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Ελλάδα έχει περισσότερες λίμνες από όσες φανταζόμαστε και γνωρίζουμε και αυτό το διαπιστώνει κανείς όσο ταξιδεύει στην χώρα. Μικρές ή μεγαλύτερες, όλες έχουν τη δική τους ιστορία ενώ κάποιες ξεχωρίζουν γι’ αυτήν αλλά και για το όνομά τους. Με την ευκαιρία, δείτε την άγνωστη λίμνη που είναι αποτέλεσμα παγετώνων.

Μια από αυτές που ίσως δεν γνωρίζεις και έχει ιδιαίτερη ιστορία βρίσκεται στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στη Λάρισα. Ο λόγος για τη λίμνη Κάρλα η οποία κυριολεκτικά αναγεννήθηκε έχοντας εξαφανιστεί. Η ιστορία της είναι πολύ ενδιαφέρουσα παρά το γεγονός ότι δεν είναι μια πολύ γνωστή λίμνη στους πολλούς. Αν βρεθείς στην περιοχή αξίζει να γνωρίσεις από κοντά τη λίμνη Κάρλα.

Η λίμνη Κάρλα στη Λάρισα η οποία παλιότερα ονομαζόταν και Βοιβηίδα έχει μια παράξενη ιστορία μιας και αρχικά είχε αποξηρανθεί εσκεμμένα. Η λίμνη βρισκόταν νοτιοανατολικά της Λάρισας, κοντά στις βόρειες πλαγιές του Πηλίου, στα όρια των Νομών Λαρίσης και Μαγνησίας. Ήταν κοντά στο 1960 όταν αποφασίστηκε να αποξηρανθεί καθώς προκαλούσε προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες. Πιο συγκεκριμένα με τις βροχοπτώσεις δημιουργούνταν από την λίμνη Κάρλα πλημμύρες στις γεωργικές καλλιέργειες που ήταν πέριξ αυτής. ενώ ορισμένες βαλτώδεις εκτάσεις γύρω της προκαλούσαν την έντονη παρουσία εντόμων.

Παρ’ όλα αυτά με την πορεία των ετών διαπιστώθηκε ότι τελικά η αποξήρανσή της δεν ήταν σωστή. Κι αυτό γιατί οι επιπτώσεις που είχαν επέλθει στο οικοσύστημα ήταν πολύ σημαντικές. Έτσι πλέον η λίμνη αναγεννήθηκε μέσω συγκεκριμένων ενεργειών που έγιναν όχι ωστόσο στο αρχικό της μέγεθος μιας και κάποτε έφτανε περίπου τα 190 χιλιάδες στρέμματα και το βάθος της έφτανε τα 5 μέτρα περίπου. Κατά τη διάρκεια των έργων για την αναγέννησή της ήρθαν στο φως και διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα.

Πάρτε μια γεύση από τη χιονισμένη όψη της λίμνης…

Η λίμνη Κάρλα δεν είναι όμως η μοναδική λίμνη της Ελλάδας που ίσως δεν γνωρίζεις. Και μπορεί η λίμνη Παμβώτιδα στα Γιάννενα και η λίμνη της Καστοριάς να είναι φημισμένες, ωστόσο υπάρχουν κάποιες πιο μικρές που αξίζουν την προσοχή σου. Όπως για παράδειγμα η λίμνη Χειμαδίτιδα η οποία είναι αποτέλεσμα παγετώνων αλλά και η άγνωστη λίμνη Πετρών με την κινηματογραφική ομορφιά. Το σίγουρο είναι ότι σε όποια λίμνη κι αν βρεθείς θα νιώσεις διαφορετικά συναισθήματα και μάλιστα αν πας διαφορετικές εποχές του χρόνου. Αποτελούν ένα αξιοθέατο της φύσης ή του ανθρώπου που πάντα εντυπωσιάζει…

Η παραμυθένια λίμνη μία ανάσα από την Αθήνα που θα γίνει ο επόμενος προορισμός για μονοήμερη εκδρομή

Ακόμη και μέσα στην Αττική, μπορείς να κάνεις πολλές φορές εξερευνήσεις και εκδρομές που θα σου μείνουν αξέχαστες. Που θα μοιάζουν θαρρείς και πήγες κάπου μακριά, σε κάποιο χωριό ή κάποιο αξιοθέατο αρκετά μακριά από την Αττική. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ένα απίθανο μέρος, ένα άγνωστο αξιοθέατο της φύσης στην Αττική.

Ο λόγος για τη Μαυροσουβάλα που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν και αποτελεί ένα απολύτως ειδυλλιακό μέρος που αξίζει να επισκεφθείς ειδικά αν είσαι φυσιολάτρης. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια εκπληκτική λίμνη πνιγμένη μέσα σε ένα πράσινο περιβάλλον. Με την ευκαιρία, δείτε την χαράδρα της Δυτικής Μακεδονίας που προκαλεί δέος και κόβει την ανάσα.

Μαυροσουβάλα: Ένα άγνωστο αξιοθέατο της φύσης στην Αττική

Η Μαυροσουβάλα είναι, λοιπόν, μια άγνωστη σε πολλούς λίμνη η οποία βρίσκεται μόλις μια ώρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα ανήκει στον δήμο Ωρωπού και όταν την αντικρίσεις από κοντά αντιλαμβάνεσαι το κάλλος της. Μπορείς να πάρεις, βέβαια, μια γεύση και από το βίντεο παρακάτω. Η λίμνη της Μαυροσουβάλας αποτελεί τη μία εκ των δύο φυσικών λιμνών της Αττικής.

Η δεύτερη είναι της Βουλιαγμένης που είναι και περισσότερο γνωστή. Αν θες πάντως να γνωρίσεις και αυτή τη λιγότερο φημισμένη αλλά εξίσου όμορφη, μπορείς να εντοπίσεις το σημείο στους χάρτες της Google. Η Μαυροσουβάλα είναι κρυμμένη μέσα στο δάσος και το γεγονός ότι είναι άγνωστη την καθιστά παρθένα και χωρίς να φαίνεται καθόλου η επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας όπως συμβαίνει σε άλλα αξιοθέατα της φύσης.

Η εικόνα από ψηλά είναι άκρως εντυπωσιακή και δείχνει ότι αξίζει μια επίσκεψη εκεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου…

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share