Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Απόκοσμο σκηνικό: H χαράδρα στην Δυτική Μακεδονία που κόβει την ανάσα και προκαλεί δέος

Εντυπωσιακές εικόνες

18 Δεκεμβρίου 2022 17:24
Απόκοσμο σκηνικό: H χαράδρα στην Δυτική Μακεδονία που κόβει την ανάσα και προκαλεί δέος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Απότομες πλαγιές, βουνά που κόβουν την ανάσα και ενδιαφέρουσες ιστορίες που τα συνοδεύουν, Αυτά θα συναντήσει, μεταξύ άλλων, όποιος ταξιδεύει στην Ελλάδα. Κάποια από τα μέρη που επισκεπτόμαστε ή που διαβάζουμε γι’ αυτά κρύβουν πολλά περισσότερα από απλές καθημερινές ιστορίες.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η λεγόμενη χαράδρα του Χάρου στον Γράμμο η οποία προκαλεί δέος και κόβει την ανάσα στην όψη της. Εκτός από την άγρια φυσική ομορφιά της περιοχής, αυτή έχει να διηγηθεί και τα γεγονότα ενός εμφυλίου πολέμου. Με την ευκαιρία, δείτε τον άγνωστο ελληνικό ποταμό που θυμίζει Ολλανδία.

Η χαράδρα του Χάρου που προκαλεί δέος και κόβει την ανάσα

Η τεράστια χαράδρα του Χάρου, σε υψόμετρο 1650 μέτρων, αποτελεί στην πραγματικότητα μια σειρά από εντυπωσιακούς κατακόρυφους βράχους ακριβώς επάνω από τα ερείπια της Παλιάς Κοτύλης. Παρά το όνομά της, που προκαλεί ίσως φόβο, είναι αδιαμφισβήτητα ένα μοναδικό και ξεχωριστό μνημείο της φύσης με βράχια που έχουν ύψος 300 μέτρων και κυριολεκτικά σου κόβουν την ανάσα. Λίγο πιο χαμηλά, μπορεί να δει κανείς το πλούσιο δάσος που είναι γεμάτο με πεύκα και οξιές που αγγίζουν τα όρια του χωριού.

Απόκοσμο σκηνικό: H χαράδρα στην Δυτική Μακεδονία που κόβει την ανάσα και προκαλεί δέος

Υπάρχουν δύο εξηγήσεις για τον λόγο για τον οποίο ονομάστηκε χαράδρα του Χάρου. Αρχικά θεωρείται ότι πιθανόν ονομάστηκε έτσι, γιατί σε κάποιο σημείο της υπάρχει ένα επικίνδυνο στενό μονοπάτι. Είναι το μονοπάτι που ένωνε την περιοχή της Παλιάς και της Νέας Κοτύλης πάγωνε το χειμώνα και οι διαβάτες γλιστρούσαν, πέφτοντας στο κενό. Όμως υπάρχει και η άλλη εκδοχή, αυτή που στηρίχθηκε στα τρομερά γεγονότα του Εμφύλιου Πολέμου. Και τα δύο αυτά γεγονότα έχουν συνδέσει αυτή τη χαράδρα με το θάνατο και έτσι την αποκαλούν χαράδρα του Χάρου.

Λίγα χιλιόμετρα κάτω από τους γκρεμούς στην τοποθεσία Λιβάδια, κοντά στην Παλιά Κοτύλη, λειτουργεί ως πύλη για το Γράμμο το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, όπου ο επισκέπτης μπορεί να μελετήσει την ιστορία και τη φύση της περιοχής, ενώ παρέχονται και υπηρεσίες ξενάγησης, διαμονής και εστίασης.

Ο Γράμμος προσφέρει μοναδικές εικόνες και διαθέτει γωνιές που προκαλούν δέος. Εκτός από τη χαράδρα του Χάρου, ξεχωρίζουν επίσης και οι άγριοι και απρόσιτοι καταρράκτες σχεδόν στα 2.500 μέτρα. Ένα απόκοσμα θέαμα που δεν συναντάς εύκολα.

Η ιστορική περιοχή της Ελλάδας που έγινε φημισμένος δρόμος στην Γαλλία

Η Ελλάδα με την πλούσια ιστορία και το ένδοξο παρελθόν, έχει καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον πολλών συγγραφέων και ιστορικών στον κόσμο. Αυτό που ίσως πολλοί δεν ξέρουν είναι ότι ενδεχομένως υπάρχουν ακόμη και τοποθεσίες της Ελλάδας που θα τις βρεις με έναν διαφορετικό τρόπο στο εξωτερικό. Και τι σημαίνει αυτό; Ότι για παράδειγμα στη Γαλλία μια ιστορική περιοχή της Ελλάδας έχει γίνει δρόμος. Ποια είναι αυτή; Οι Θερμοπύλες! Με την ευκαιρία, δείτε το ελληνικό ποταμό στην Φλώρινα που θυμίζει Ολλανδία.

Θερμοπύλες: Η περιοχή της Ελλάδας που έγινε… δρόμος της Γαλλίας

Η Οδός Θερμοπυλών ή «Rue des Thermopyles» στα γαλλικά ονόμασαν οι Γάλλοι ένα γραφικό πεζόδρομο με πολύχρωμα λουλούδια στο Παρίσι. Πώς προέκυψε όμως αυτή η ονομασία και γιατί την επέλεξαν. Η εξήγηση είναι απλή. Αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε. Ο δρόμος είναι τόσο στενός όσο και το πέρασμα όπου διεξήχθη η θρυλική μάχη το καλοκαίρι του 480 π.Χ.

Όπως αναφέρεται, από το ιστορικό πέρασμα χωρούσε να περάσει μόνο ένα άρμα επομένως το όνομα δικαιώνει τον ήσυχο δρόμο της Γαλλίας που κατοικείται ως επί το πλείστον από καλλιτέχνες, οι οποίοι μάλιστα αφήνουν συχνά έξω από τα σπίτια τους βιβλία και έπιπλα που δε χρειάζονται ώστε να μπορέσει να τα πάρει όποιος περαστικός τα θέλει.

Ο ιστορικός περιοχή της Ελλάδας που έγινε φημισμένος δρόμος στην Γαλλία

Πολλοί τοίχοι στην οδό Θερμοπυλών είναι καλυμμένοι με γκράφιτι και μάλιστα ο δρόμος εμφανίζεται και στην ταινία Paris Je t’ Aime όπου ένας Αμερικανός τουρίστας επισκέπτεται πρώτη φορά το Παρίσι.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share